Societate

articolul anterior articolul urmator

Doliul şi rolul lui în societate. Lecţia mortului

5
6 Dec 2017 13:03:42
Vasile Ernu

Nu sînt regalist. Mă lasă rece orice poveşti cu regi şi regine. Îmi displace forma de guvernare regală cu toate că încerc să-i înţeleg rolul istoric. Sînt regine şi regi care-mi plac şi alţii care nu-mi plac.

Îmi aduc bine aminte cînd am citit prima oară în cărţile Vechiului Testament cum poporul evreu a ales să treacă de la forma de guvernare a judecătorilor la cea a regilor. A vrut să fie asemenea „popoarelor din jur". Nimic divin.

Însă cînd e doliu respectăm doliul celor care sînt în suferinţă şi au astfel de convingeri.

Pentru că doliul e despre solidaritate cu cel în necaz, e despre împăcare, e despre iertare, e despre pomană pentru cel amărît.

Doliul e un soi de lecţie a celui mort pentru cei vii: ne învaţă să ne împăcăm, să iertăm, să ne solidarizăm, să redistribuim. Doliul ne reînvaţă să trăim împreună indiferent de rang şi opiniile pe care le avem.

Doliul e momentul acela ritualic în care ni se aminteşte că indiferent cine sîntem, ce rang şi averi avem sîntem de fapt egali (nu identici).

Doliul e ritualul care dizolvă lucrurile despre care credem că sînt importante şi le scoate în faţă pe cele cu adevărat importante pe care le neglijăm în viaţa reală.

Pomana este un ritual foarte important: cel mort dăruieşte celor vii lucrurile de care nu va mai avea nevoie niciodată. E ultima formă de solidaritate. Păcat că cei vii nu înţeleg asta.

Să ne imaginăm pentru o clipă un doliu social şi politic ceva mai lung...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

_wakki m
6.12.2017, 13:22:05

vezi tavarișe Ernov că sponsorul dumitale, Vladimir Vladimirovici, agreează ideea de guvernare regală și privește cu respect la familia ultimului țar al rusiei, ăla împușcat de bolșevici sau cel puțin așa spune dacă e adevărat, ești pe traiectorie de coliziune cu stăpânul și nu te văd bine

+7 (9 voturi)
eu doar constat
7.12.2017, 18:28:26

Nu prea inteleg ce a urmarit autorul cu aceste "panseuri" despre doliu? In general vorbeste despre moarte si nu despre doliu, confundandu-le. Moartea, intr-adevar dizolva lucrurile, despre care gandim ca sunt importante si nu doliul, care este doar o manifestare a celor vii legata de o persoana decedata. Iar multa lume declara doliu in mod ipocrit, pentru a se baga un fata si a-si face propaganda pe durerea apropiatilor defunctului si a celor care intr-adevar l-au respectat pe defunct. Ia-l de exemplu pe Basescu, care la implinirea a 90 de ani ai Regelui, l-a declarat tradator si dusman al Romaniei, iar acum s-a inghesuit sa scrie in cartea de condoleante. Autorul, asa cum si recunoaste, nu l-a respectat pe defunctul Rege Mihai si de aceea in acceptiunea lui este doar un mort. Si la fel il considera toti aceia care urasc monarhia si sunt republicani, desi pentru ei presedintele este mai mult decat un rege, caruia i se permit toate fitele (fite pe care un rege nu si le-ar permite). E felul sau de a respecta o persoana trecuta in nefiinta, pe care nu-l impartasesc. Acest "mort" a ramas in istoria Romaniei si chiar a Europei ca un personaj de vaza, in timp ce orice presedinte al Romaniei va fi amintit doar in Romania la fel cu presedintii SUA, printre care unii nici nu mai figureaza in amintirile americanilor, cu exceptia lui Ceausescu si Lincoln, ramasi in amintire pentru ca au fost asasinati. Mai e si Washington si inca cativa, care sunt pe bancnotele de 1, 5, 10, 20, 50 si 100 de dolari. Iar daca ar fi macar la nivel de economist incepator ar vedea ca intretinerea unei Case Regale, este mult mai redusa decat a institutiei presedintiei (inclusiv cheltuielile pentru alegerile noilor presedinti), mai ales ca o parte din aceste cheltuieli Casa Regala le acopera si din veniturile proprii de pe Domeniul Regal. Doliul nu este un ritual - este o atitudine, in care este nevoie si de sentiment. Ritualul este sterp si de cele mai multe ori se face de forma, asa cum se comporta in ultimul timp chiar si prelati ortodocsi, care refuza sa ingroape "mortul" daca nu-i platesti tariful.

+6 (8 voturi)
un motan intransigent
9.12.2017, 14:23:35

Dle. Ernu , sunteti ieftin si sarac . Pentru Dvs. ar fi o speranta sa fiti invitat la pomana mortului , printre alti pomanagii saraci . Oricum , pentru Dvs. e un mort oarecare , nu Regele . Pentru Dvs. ar fi "ultima forma de solidaritate" . Pentru altii , e o pierdere . Neamul are nevoie de noblete , dar tot pierde ocazii propice idealului . Vom mai sta in "democratie originala".

+3 (5 voturi)
Bănăţanu v.2
10.12.2017, 11:30:32

Domnul Ernu e un proletar „școlit” de Maskva, motanule. N-are cum să fie regalist. De-aia poartă bască...

+2 (4 voturi)
feral
15.12.2017, 10:32:44

Basca este la el semn de domnie, in privat poarta tubeteika kazaha.