Dosar: De la orfelinatele anilor ’80 la un brand de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Copiii nimănui“ ar putea fi un brand de ţară mai veridic decât oricare altul. „Adevărul“ vă arată cum a ajuns România să reprezinte în imaginarul colectiv occidental o imensă stradă populată de copii care se droghează cu aurolac.

La 1 octombrie 1966 intra în vigoarea celebru decret 77, care interzicea avorturile. Prin această măsură dictatorul urmărea sporirea considerabilă a populaţiei din dorinţa de a avea cât mai multă forţă de muncă.

DOSAR PARTEA II

image

Cei 22 de ani de singurătate ai „gladiatorului“ Vorga

DOSAR PARTEA III

image

Copiii străzii, artişti de circ

DOSAR PARTEA IV

image

Criza loveşte şi asistenţii maternali

DOSAR PARTEA V

image

România, ţara din manualele de pedofilie


Dincolo de rezultatele glorioase prezentate de propaganda comunistă, efectele acestui decret au fost tragice: mii de femei au sfârşit în închisoare sau au murit din cauza diverselor metode prin care încercau să-şi provoace un avort şi mii de copii nedoriţi au ajuns în orfelinatele care împânziseră România comunistă.

Aproximativ 100.000 de orfani creşteau în casele de copii în momentul Revoluţiei din decembrie 1989. Deznădejdea din ochii lor şi condiţiile mizere în care trăiau a fost prima imagine pe care România eliberată de comunism a oferit-o Occidentului.

Realitatea horror şi regizorul de Oscar

Totul a pornit de la vizita pe care o echipă de medici şi jurnalişti americani a făcut-o în spitalele şi orfelinatele din România în ianuarie 1990. Printre ei se afla şi fotograful Michael Carroll, care, odată întors în Statele Unite, a publicat mai multe poze în ziarul „Boston Globe". Imaginile cu orfanii din România au scandalizat şi, în acelaşi timp, au înduioşat o lume întreagă.

Citeşte şi:
Copiii orfani din România, „la ofertă" pentru turiştii pedofili din lume

Pedo-pornografia şi "turismul sexual" se dezvoltă alarmant/ Printre victime, şi copii români

Zeci de americani au sunat la redacţia ziarului pentru a afla cum pot să-i ajute pe copiii din România. „Le-am spus să sune la fundaţiile caritabile, dar acolo n-au primit niciun răspuns şi m-au bombardat din nou cu telefoane. Le-am zis să vină la mine acasă şi m-am trezit cu 40 de oameni la uşă.

Aşa a luat fiinţă fundaţia caritabilă Romanian Children's Relief (RCR)", povesteşte Mike Carroll. Ulterior, mai exact în 1998, RCR a înfiinţat şi în România fundaţia „Inocenţi", investind, în cei 20 de ani de activitate, peste 2,5 milioane de dolari în diverse acţiuni de ajutorare a orfanilor din România.

Recent, povestea lui Mike Carroll şi a fundaţiei pe care a înfiinţat-o în 1990 a devenit şi subiect de film. Documentarul „Hand Held", realizat de Don Hahn, regizor triplu nominalizat la Oscar, va avea premiera la sfârşitul acestui an.

Ultimele decenii în două „Dosare"

1990: copii abandonaţi în spatele gratiilor indiferenţei Foto: Corbis



Pornind de la această realitate,, „Adevărul" a urmărit problematica extrem de sensibilă a „copiilor nimănui", adevăratul brand de ţară în ultimii douăzeci de ani. Rubrica „Dosar" v-a prezentat săptămâna trecută povestea terifiantă a aurolacului-simbol al României, Alin Iordache, eşuat în închisoare.

„Adevărul" a indexat şi amintiri din casele de copii din „Epoca de Aur", a analizat şi reformele repetate şi eşuate ale sistemului de protecţie a copilului din ultimele două decenii. Este de subliniat că 30 iunie 2010, România a făcut un pas brusc către anii 1990, până în perioada de dinaintea începerii oricărei reforme. Prin Ordonanţa de Urgenţă 68/2010, Autoritatea pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, structura desemnată să elaboreze politicile de protecţie a copilului şi să coordoneze programele finanţate la nivel naţional şi internaţional, este transformată în Direcţie a Ministerului Muncii.

În această săptămână vă prezentăm cazuri de „copii ai nimănui" care au reuşit în viaţă ajutaţi de un sistem paralel celui de stat, precum şi faţa hidoasă a „ajutoarelor" oferite de diverse fundaţii: năvala pedofililor. Totodată, „Adevărul" relevă şi un aspect mai puţin cunoscut al crizei financiare: asistenţii maternali vor să înapoieze copiii luaţi în grijă fiindcă nu mai au cu ce să îi întreţină!

Năvala pedofililor

În această săptămână, rubrica „Dosar" dedicată, ca şi lunea trecută, „copiilor nimănui", vă prezintă:
-faţa hidoasă a „ajutoarelor" oferite de diverse fundaţii: năvala pedofililor.
-cazuri de copii părăsiţi care au reuşit în viaţă ajutaţi de un sistem paralel celui de stat;
-un aspect mai puţin cunoscut al crizei financiare: asistenţii maternali vor să înapoieze copiii luaţi în grijă fiindcă nu mai au cu ce să îi întreţină.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite