Societate

articolul anterior articolul urmator

Două întrebări pentru Ziua Naţională a României

22
1 Dec 2019 11:39:44
Cătălin Sturza

Ne bucurăm cu toţii să privim această paradă militară, să reascultăm Imnul României şi alte cântece care ne trezesc sentimentul şi vibraţia naţională. Şi este firesc să fie aşa şi să ne bucurăm astăzi.

Să ne amintim că această sărbătoare este şi una a reconcilierii. În nişte vremuri în care războiul civil rece, războiul românilor cu românii devine tot mai intens şi mai polarizat. Şi în care categorii întregi de oameni sunt aţâţate, în mod iresponsabil, de o parte a mass-media, a politicienilor, a elitelor împotriva altor categorii. În care tinerii sunt aţâţaţi împotriva bătrânilor, cei înstăriţi împotriva celor săraci, cei de la oraşe împotriva celor din sate, „educaţii” împotriva „ştirbilor”, „progresiştii” împotriva „tradiţionaliştilor”, cei din Diaspora împotriva celor din ţară. Cum reuşim să ieşim din acest război civil rece, al românilor împotriva românilor?

De asemenea, să ne amintim că generaţia care a făcut Marea Unire, generaţia de la 1918 a avut un mare ideal: „Fireasca unire cu patria muma ne-a fost cel mai sfânt ideal.” Nu vorbesc aici despre un patriotism exagerat, ci despre întrebări fireşti, care sunt relevante pentru orice naţiune modernă. Putem să rezistăm ca naţiune, în astfel de vremuri tulburi, fără un astfel de ideal? Putem să traversăm aceste vremuri pline de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate şi să fim prosperi, suverani şi demni fără un proiect de ţară? Putem să participăm la proiectul european, la Europa Naţiunilor fără o voce proprie cu adevărat distinctă? Fără o contribuţie care să reflecte creativitatea, idealurile şi identitatea noastre, alături de partenerii şi de aliaţii noştri?Iată două întrebări-cheie pentru ziua de azi, şi pentru anii următori.

La mulţi ani tuturor românilor, de Ziua Naţională a României! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Lucifer
1.12.2019, 11:48:03

Da, vrem înapoi Basarabia, Bucovina de Nord şi Bugeacul! Trăiască România Mare!

+3 (5 voturi)
protector
1.12.2019, 12:14:46

Sturza "Cum reuşim să ieşim din acest război civil rece, al românilor împotriva românilor?". Primul lucru trebuie sa nu se mai foloseasca minciuni. Este foarte nesanatos sa se puna baze numai si numai pe minciuni. La 1 Decembrie se comemoreaza unirea Transilvaniei . OK Dar aceasta unire a fost desfiintata de unguri in 1940 cand au preluat Ardealul si l-au alipit la Ungaria Mare. Iar Romania a fost de acord: nu a atacat Ungaria, nu a cerut sa paraseasca Ardealul ! Nimic ci armata romana s-a infratit cu cea ungara pe frontul nazist . Abia in 1944 la 23 August noua conducere a Romaniei a anuntat Rusia ca doreste sa se reuneasca cu Ardealul. Deci unirea corecta finala s-a facut la 23 August .

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
1.12.2019, 12:26:59

1.Din razboiul civil rece iesim sanctionandu-i pe cei care nu respecta principiile moralei. Principiile moralei sunt acele reguli care previn conflictele in societate. 2.Fara proiectele nationale societatea se dezvolta haotic si alimenteaza conflictele interne de la primul punct. La Multi Ani!

protector
1.12.2019, 12:32:56

Este foarte greu sa respecte cineva toata morala . Dar trebuie trasate 2 - 3 morale mai importante: Sa nu minti, Sa nu dezertezi din tara . Astea 2 in opinia mea ar putea sa mai salveze ceva .

-2 (4 voturi)
protector
1.12.2019, 12:27:38

"Fără o contribuţie care să reflecte creativitatea, idealurile şi identitatea noastre, alături de partenerii şi de aliaţii noştri?" La aceasta intrebare raspunsul este dat demult, de un proverb romanesc : Spune cu cine te aliezi ca sa spun cine esti .

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)