Două persoane care au călătorit în Republica Dominicană s-au prezentat marţi la Institutul „Matei Balş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două persoane care s-au întors recent din Republica Dominicană s-au prezentat la Institutul Matei Balş din Capitală, fiind convinşi că au virusul Zika. În urma testărilor, medicii nici măcar nu au ridicat suspiciunea de infectare cu virusul care a făcut ravagii în Americi.

Numărul cazurilor de microcefalie confirmate în Brazilia a crescut în mod semnificativ în cursul ultimei săptămâni, relatează site-ul agenţiei DPA.

Ministerul Sănătăţii din Brazilia a anunţat că au fost confirmate 404 cazuri de microcefalie, de la 270, cât au fost înregistrate în urmă cu o săptămână. În 17 dintre aceste cazuri a fost posibil să se demonstreze faptul că femeile au fost infectate anterior cu virusul Zika.

Autorităţile examinează 3.670 de cazuri suspectate de microcefalie. În total, 72 de bebeluşi au murit din această cauză.

Infecţionistul Cătălin Apostolescu, citat de Agerpres, a explicat că cei doi români nu fuseseră înţepaţi de ţânţari. „Ieri s-au prezentat la Institutul Matei Balş două persoane care se întorseseră din Republica Dominicană în urmă cu o lună şi ceva. Erau asimptomatici, nu relatau înţepături de ţânţar, prin urmare nu a fost nici măcar ridicată suspiciunea de Zika”, a explicat doctorul Apostolescu.

Prin urmare, cei doi au fost trimişi acasă.

Virusul Zika, bănuit că provoacă malformaţii ale fătului, a fost declarat urgenţă de sănătate publică mondială de experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reuniţi la Geneva. Aceştia au luat această decizie în urma unor dezbateri intense, luând în calcul numărul tot mai mare de cazuri de îmbolnăvire înregistrate în Americi. Deşi a reuşit să pătrundă şi în Europa, medicii atrag atenţia că cele câteva cazuri depistate în Marea Britanie, Danemarca şi Germania sunt strict cazuri din import, motiv pentru care populaţia nu are de ce să se panicheze.

Riscurile unei epidemii sunt, practic, inexistente

Şi autorităţile sanitare din România arată că riscurile unei epidemii sunt, practic, inexistente, date fiind temperaturile joase de la noi din această perioadă. Medicii infecţionişti afirmă, pe de altă parte, că momentan nu se pune problema elaborării unui plan naţional de acţiune, dar susţin că sunt şanse ca virusul să ajungă la noi în lunile mai, iunie, cu toate că ele sunt extrem de reduse.

„Până în vară putem sta liniştiţi. Sunt cazuri care pot veni din import, dar nu este un pericol. Decretarea virusului ca urgenţă de sănătate publică mondială înseamnă că vor fi alocate mai multe fonduri şi că va fi făcută o mai bună supraveghere. Personal, nu cred că vor fi cazuri în România. Exceptând malformaţiile la făt, este o boală uşoară, care se vindecă în 2-7 zile. Complicaţii nu sunt. Istoria se scrie acum”, a declarat profesorul Emanoil Ceauşu de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”.

Ministerul Sănătăţii: „Nu se pune problema restricţiilor comerciale”

La rândul său, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a explicat, pentru „Adevărul”, că momentan nu se iau măsuri speciale şi că, în prezent, nu se pune problema restricţiilor comerciale şi de călătorie. Oficialul a arătat că experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) analizează situaţia expusă de OMS.

Pe de altă parte, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că cei care călătoresc în America Centrală şi de Sud ar putea fi expuşi îmbolnăvirilor cu virusul Zika. „În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să ţină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave”, a declarat medicul.

OMS: Va trebui luat în serios controlul ţânţarilor

Declaraţia e făcută în contextul în care 80% din cazuri se manifestă asimptomatic. Şi Cassandra Buţu, reprezentantul OMS în România, a declarat că urgenţa mondială este legată de suspiciunea experţilor, care consideră că există o legătură între cazurile de microcefalie depistate la nou născuţi şi epidemia de virus Zika din Brazilia.

„În România vom aplica recomandările de prudenţă. Mai precis, gravidele sunt sfătuite să se ducă în zonele afectate de Zika doar dacă este absolut necesar, să poarte haine care să acopere suprafaţa corpului şi dacă fac infecţia cu Zika, să se prezinte de îndată la medic. Va trebui luat în serios controlul ţânţarilor şi alocaţi bani suficienţi pentru asta. în cazuri extrme, ar putea fi elaborat un plan de acţiune”, a explicat Cassandra Buţu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite