Societate

articolul anterior articolul urmator

Două poveşti din cartier de 1 Decembrie: sare de import pe rană

12
1 Dec 2017 12:16:19
Vasile Ernu

Ciolan cu fasole – ce a mai rămas din mîncarea naţională sau cum pui sare de import pe rană! Chiar dacă sînt un internaţionalist îmi iubesc ţara şi-i respect codul penal ;)

Azi mă gîndeam să fac un ciolan cu fasole. E ziua naţională, merge.

Dar să mai punem puţină sare pe rană. Aoleu! 80% e de import.

Am pregătit fasolea, mă doare sufletul: 96 % de import.

Am pus ciolanul la fiert. Pff: 60% de import.

Zic: lasă, apa sigur e românească. O fi dar banul pleacă în Franţa prin Apa Nova.

Meditez: măcar gazul să-l ardem local. Greşit, leul merge tot la francezi.

Zic: bine că măcar nu merge la ruşi.

Mă liniştesc: plata curentului merge la italieni, fraţii noştri latini.

Mai era ceva? De usturoi îmi este teamă să mă ating: 90 % de import. Ceapă? Off, e poloneză.

Scobitorile? Din buşteni locali exportaţi în Germania şi importaţi îndărăt sub formă de scobitori la preţuri foarte bune dar nu pentru noi.

Trag aer în piept de teamă să nu mă trezesc cu o factură cu SRL la coadă. Se pare că doar aerul mai e local.

Mai trag odată cu poftă: încă nu e totul privatizat şi vîndut. Deci încă nu e totul pierdut.

Se aud helicopterele. Oare mai au ceva de apărat? Ah, mîna de lucru ieftină...

1 decembrie în Ferentari
___

Stau într-o bodegă cu muncitorii locului. Chelnerul care face cinci munci simultan se aşează lîngă mine şi mă întreabă:

- Vă imaginaţi că mîncaţi cu regularitate la un restaurant. Şi brusc aflaţi că nici şeful restaurantului cu familia lui şi nici bucătarul-şef şi personalul calificat nu mănîncă acolo ci undeva alături, la un alt restaurant. Veţi mai mînca acolo?

- Clar că nu, zic eu.

- Aşa e şi cu ţara asta domnu`. Toată elita asta fiţoasă de ne dă lecţii de patriotism şi bună purtare, de la politicieni la investitori şi de la jurnalişti la universitari cîştigă banul gros aici dar îl ţin afară, se odihnesc afară, se lecuiesc afară, îşi trimit copiii la şcoală afară. România este doar oaia de muls & tuns de bani şi înjurat.

- Ăştea nu-s patrioţi domnu`, ăştea doar sug, spurcă şi pleacă! Patrioţi sînt ăştea de trag aici pe un salar de mizerie pînă întră-n pămînt că nu au unde şi de ce pleca ...

- Hai că e 1 Decembrie imediat. Vă mai aduc ceva domnu`?

Ce să-i reproşez omului? Are perfectă dreptate: scurt şi clar. Mereu am spus că „fibra socilă“ a acestei ţări nu este pretinsa ei elită ci aceşti oameni care nu pot şi nu vor să plece nicăieri indiferent de necaz. „Elita comprador“ îşi vede de treabă: „suge, spurcă şi pleacă“, cum bine zice chelnerul din Ferentari.

La mulţi ani, România, şi noroc de oamenii care nu vor fi la paradă, chermeze, tv şi alte manifestări patriotarde ieftine. Dar toate se fac pe banii celor lipsă....

PS. Românii plecaţi la muncă de nevoie nu sînt plecaţi, ci goniţi. Ei au o situaţie nu mai puţin tragică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Nicolae Krampus
1.12.2017, 12:50:00

Ernu zice ca elita pesedista „suge, spurcă şi pleacă“ si asa e. Dar ce sa zicem de Ernu care „suge, spurcă şi pleacă“ si ne mai si injura pe deasupra. Elita pesedista macar face efortul sa ne minta ca iubeste Romania, Ernu ne-o zice de-a dreptul ca el iubeste URSS. Impreuna, elita de partid si Ernu cu extrema lui stanga sunt ca cele doua brate ale clestelui, e nevoie de amandoua ca sa ne stranga. Unii se prefac ca sunt democrati dar urasc democratia, ceilalti mint ca sunt cu proletarii dar ii dispretuiesc pe muncitori. Ii bag in mamele lor si pe unii si pe ceilalti.

-3 (11 voturi)
Mircea B.
1.12.2017, 13:23:28

Ernu " Mereu am spus că „fibra socilă“ a acestei ţări nu este pretinsa ei elită ci aceşti oameni care nu pot şi nu vor să plece nicăieri indiferent de necaz " Nu-ti prea iese, tov Ernu ! Majoritatea celor care au plecat nu fac parte din...(pretinsa ) elita, ci din "fibra sociala". Asa ca, iar aveti carti proaste. Dar alta problema, pe care ma mir ca nu o abordati. Democratizarea si europenizarea Rusiei. Nu ar fi cazul sa abordati acest subiect? Vi se pare corect ca aproape 150 milioane de rusi sa fie tinuti inchisi intr-un sistem primitiv, corupt, cu o inegalitate strigatoare la cer?

+2 (10 voturi)
lupulescu grig
1.12.2017, 14:03:08

LA MULTI ANI......tuturor romanilor........indiferent unde se gasesc......ROMANIA este in suflletul lor.....

+9 (9 voturi)
marius cristian
1.12.2017, 15:13:21

Bravo nene Ernule , si nu te descuraja daca te mananca de buci comentatorii elitisti tfl-isti , dansii nu stiu decat sa maculeze orice adevar care nu le convine....

-5 (11 voturi)
Tagetes
1.12.2017, 16:02:08

M-am straduit sa va dau un plus domnu Ernu dar n-a vrut ...n-a vrut si pace... veti iesi pe minus azi ...ca si altadata.Ati scris vreo 20 de lucruri adevarate care ne dor tare. Dar nu ne descurajam....orice marire , orice forta, orice autoritate, este relativa.Vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat. Ne iubim tara nu pentru ca-i frumoasa, nici pentru ca-i bogata , o iubim pentru ca ii apartinem. La multi ani Romania!

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)