Societate

articolul anterior articolul urmator

Medicul Marius Geantă, despre cum va arăta finalul pandemiei

5
28 Feb 2021 10:47:35
Autor: Daniela Serb
Finalul pandemiei de COVID-19 este încă departe FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Finalul pandemiei de COVID-19 este încă departe FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, vorbeşte într-o postare pe reţeaua de socializare despre măsurile anti-COVID luate de alte state în actuala conjunctură şi despre cum va arăta finalul acestei pandemii care ne afectează de mai bine de un an.

Iată ce spune medicul în postarea de pe Facebook:
 
 Cum va arăta finalul pandemiei? 

Ca în Noua Zeelandă, în aceste zile, unde a fost instituit un lockdown de nivelul 3 (oamenii pot ieşi din casă doar pentru activităţile esenţiale) în capitala Aukcland, după ce a fost identificat un caz de Covid-19 de origine necunoscută. 
Aţi înţeles bine: un caz identificat de Covid-19 a condus la un lockdown strict al Capitalei, pentru cel puţin o săptămână. Proba de virus este în curs de secvenţiere genomică, iar datele vor fi utilizate de autorităţi pentru a decide asupra măsurilor de sănătate publică. 

În urmă cu 2 săptămâni, Auckland a fost din nou în lockdown pentru 3 zile, după identificarea tulpinii B.117 la cei 3 membri ai unei familii.

Care este lecţia pe care trebuie să o învăţăm şi, deja, să ne gândim cum o implementăm?

Vaccinarea va contribui semnificativ, în timp, la scăderea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. 

Dar, pentru a deţine controlul şi pentru a tinde către finalul pandemiei, trebuie să folosim la capacitate maximă şi în scop preventiv testarea (rapidă, PCR, secvenţierea genomică), dar mai ales datele. Pentru asta, trebuie să avem un plan, organizare şi responsabilităţi clare. 

În orice altă situaţie, nu vom face decât să prelungim pandemia şi, implicit, frustrarea de a rămâne departe de normalitate, orice ar însemna asta pentru fiecare dintre noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
28.02.2021, 12:02:00

Se spune ca intr-un muzeu din Olanda parca, exista un meteorit unde s-a scris - despre aceasta piatra multi stiu multe, fiecare cite ceva dar dar insa nimic de ajuns. Asa si cu virusul asta si cu vaccinatul.

-9 (13 voturi)
Musceleanu
28.02.2021, 12:02:02

Dl Marius Geantă situatia este clara , aveti perfecta dreptate insa multi din populatie nu au conceput realitatea ...

0 (2 voturi)
Augustin Man
28.02.2021, 14:04:07

@Dlui Musceleanu: Sint de aceeasi parere! Este plina presa de absurditati de genul "cind vom scapa de masca?", de parca asta-i cel mai important lucru!

Ggggg Hhhhh
28.02.2021, 15:34:56

Important e de scapat de minciuna că acest virus e periculos.

Ggggg Hhhhh
28.02.2021, 21:06:00

"This data does not report cause of death, and as such represents all deaths in people with laboratory-confirmed COVID-19, not just those caused by COVID-19." https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-reported-sars-cov-2-deaths-in-england/covid-19-confirmed-deaths-in-england-report

Modifică Setările