Dr. Octavian Jurma: „O veste foarte bună! Am depăşit 21.500 de vaccinări pe zi! Folosim toată cantitatea de vaccin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr Octavian Jurma, cercetător
Dr Octavian Jurma, cercetător

Cercetătorul dr. Octavian Jurma consideră că, în ciuda sincopelor cu care a debutat etapa a doua de vaccinare anti-COVID, lucrurile merg într-o direcţie bună.

Iată ce scrie medicul epidemiolog pe pagina sa de socializare: 

O veste cu foarte bună! 

În ciuda aparenţei de haos şi a numeroaselor dificultăţi, odată cu deschiderea etapei 2, rata de vaccinare a reuşit azi, 20 ianuarie 2021, să depăşească pragul de 21,500 de vaccinări în medie pe zi.

Acesta este pragul la care folosim toată cantitatea de vaccin alocată săptămânal şi cresterea in continuare e limitata acum doar de livrarile de vaccin care vor avea loc . Este o performanţă cu adevărat remarcabilă de sinergie între armată şi sistemul de sănătate publică pentru care merită aplaudaţi cei implicaţi chiar dacă mulţi se străduiesc să îi discrediteze de pe margine.

Creşterea numărului de vaccinări, de care răspund şi DSP-urile din cadrul ministerului Sănătăţii, este de altfel singura scuză acceptabilă [pe termen scurt] pentru scăderea numărului de teste de săptămâna trecută şi din această săptămână.

În absenţa testelor şi a altor măsuri de limitare a pandemiei, depindem acum aproape exclusiv de vaccinare pentru a evita un eventual val 4.

Deschiderea etapei 2 în paralel cu etapa 1 a fost aşadar o decizie foarte bună.

Pragul următor este de 60.000 de vaccinări pe zi, care este nivelul necesar pentru a vaccina 1 milion de persoane lunar astfel încât să depăşim procentul de 50% din populaţie vaccinată până în octombrie.

În continuare avem răgazul necesar până la finalul lunii ianuarie să rezolvăm problemele identificate şi să pregătim deschiderea etapei 3 în paralel cu etapa 1 şi 2, astfel încât numărul de vaccinări zilnice în timpul săptămânii de lucru să poată trece de 75.000 pe zi atunci când vaccinul va fi disponibil în cantităţile necesare.

În acest context, intenţia de a împărţi etapa 2 în doua subetape pentru a putea include prioritar şi categorii din etapa 3 poate produce complicaţii inutile şi creşte dificultatea accesului la vaccin a celor care fac parte din categorii de risc medical crescut. Avem deja în etapa 2 un mix suficient de mare între persoanele cu risc şi angajaţii esenţiali pentru a optimiza accesul celor cu risc în raport cu cei fără risc, care să poată apoi fi apoi extins şi la persoanele din etapa 3

NOTĂ SUPLIMENTARĂ:

Este mai simplu ca o astfel de segregare să fie facută şi pregătită pentru etapa 3 dacă se consideră necesar, tocmai pentru că încă nu a fost activată. De asemenea etapa 3 poate fi deschisă mai repede dacă problemele din etapa 2 vor fi rezolvate şi se adoptă un sistem de prioritizare automată în cadrul programărilor. 

Pentru programatori e o chestiune mai simplă decât pare pentru noi. Toate sistemele moderne de calcul optimizeaza timpul de lucru al procesorului tot aşa cum sistemul modern de vaccinare din Israel opitimizează timpul de lucru al vaccinatorului.

Într-un asemenea sistem coada este formată de cei care aşteaptă să se vaccineze iar cei cu prioritate mai mare sunt vaccinaţi în faţa cozii pe baza de programare sau direct la prezentare. Păstrăm astfel rata de vaccinare ridicată fără să afectăm major priorităţile. 

Un astfel de sistem este tolerant la eroare şi chiar dacă vor mai fi cârcotaşi, oamenii sunt obişnuiti cu astfel de acces prioritar de la îmbarcarea în avion, trecerea frontierei, intrarea în cluburi sau accesul la servicii publice. Este un sistem relativ simplu de a maximiza rata de vaccinare şi a evita riscul de a risipi timp sau vaccin, cele două resurse esenţiale în eliberarea reală de sub dictatura pandemiei.

Este de asemenea important să nu se producă discriminari bazate pe "esenţialitate" între angajaţii la stat şi cei din privat şi mai ales să nu exagerăm cu aceste categorii puternic subiective pentru a nu produce întârzierii şi proteste inutile. 

Scopul nostru este să vaccinăm anumite categorii prioritar nu exclusiv. Astfel vom putea vaccina şi repede şi bine, păstrând prioritatea fără să afectăm obiectivul principal: 70% imunizare în toată populaţia până la sfârşitul anului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite