Dr. Valeriu Gheorghiţă anunţă apocalipsa COVID-19: „De la un caz Delta, în două luni, se ajunge la 390.000 de cazuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 a devenit dominantă şi ste mult mai transmisibilă
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 a devenit dominantă şi ste mult mai transmisibilă

Creşterea spectaculoasă a cazurilor noi de COVID-19 se va menţine în perioada următoare, potrivit col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, iar un român din doi nu are niciun fel de protecţie

„Din păcate, avem peste 3.900 de cazuri confirmate şi raportate de infecţie cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%, în ziua precedentă am avut de două ori mai puţine cazuri, cu aceeaşi rată de pozitivare“, a spus marţi, 14 septembrie, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, CNCAV. 

Acest lucru înseamnă că, în perioada următoare, creşterea numărului de infecţii se va menţine. „De altfel, situaţia este explicată în primul rând de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România şi, de asemenea, unu din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinaţi şi nu au trecut prin boală“, a punctat preşedintele CNCAV.

Riscul de infecţie va rămâne chiar şi în oraşele în care rata de imunizare este ridicată. „Chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50, chiar peste 60%, totuşi vorbim de 40% care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2“, a explicat coordonatorul. 

Varianta Delta produce de 1.500 de ori mai mulţi infectaţi

Medicul a explicat că tulpina Delta a coronavirusului are o putere mult mai mare de contagiere, comparativ cu tulpina Alfa. „Dacă ne uităm la faptul că varianta Delta în momentul de faţă este dominantă comparativ cu varianta Alfa, când rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2, comparativ cu rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 în medie, pot să vă spun că, după opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu variantă Alfa se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta, în acelaşi interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate“, a atras atenţia expertul. 

Ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval timp: „Din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă, şi într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt“, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Apel: vaccinaţi-vă!

În acest context, specialistul a făcut apel la populaţie să se vaccineze: „Mesajul rămâne unul foarte clar - respectarea măsurilor de prevenţie: masca, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena şi vaccinarea reduc riscul de infecţie şi riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital şi de a muri din cauza maladiei COVID-19. Din păcate, vedem că un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la Terapie Intensivă, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Dacă ne uităm la cazurile diagnosticate de infecţie cu SARS-CoV-2, peste 80% sunt cazuri la persoane nevaccinate şi, de asemenea, peste 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate“.  

Pe lângă faptul că nu se vaccinează, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, oamenii evită şi respectarea măsurilor de prevenire, întrucât ei nu cred că se vor infecta şi vor face boala COVID-19: „Oamenii nu respectă în cea mai mare proporţie măsurile de prevenire pentru că de cele mai multe ori avem o percepţie a riscului mult diminuată, şi aici vorbim de riscul de îmbolnăvire, de riscul de infecţie. Or, când tu consideri că nu te poţi infecta, că nu vei face această boală, evident că tendinţa firească este să nu respecţi celelalte măsuri de prevenţie care sunt transmise şi care sunt în anumite condiţii foarte bine prevăzute într-un cadru legal, adoptat, care este cunoscut de foarte mult timp“.  

Aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi, 14 septembrie, că au fost depistate 3.929 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, din aproape 50.000 de teste efectuate, şi s-au produs 96 de decese. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.622. Dintre acestea, 675 sunt internate la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 155 sunt minori, 145 fiind internaţi în secţii şi 10 la ATI.

În Bucureşti au fost confirmate cele mai multe cazuri noi de COVID-19 – 459, după care urmează judeţele Suceava – 215 cazuri noi, Timiş – 167  şi Maramureş – 155. Urmează judeţele Cluj, cu 134 de cazuri, Iaşi, cu 123 şi Teleorman, cu 113. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este 1,19 la nivel naţional.

Până marţi, 35.132 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite