Dr. Valeriu Gheorghiţă, detalii despre campania de vaccinare. Ce reguli trebuie respectate şi cum procedăm dacă ziua rapelului nu este comunicată automat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii care vor să se vaccineze trebuie să se prezinte cu maxim 30 de minute înainte de data la care au fost programaţi pentru a primi prima doză, pentru a evita crearea aglomeraţiei la centrul de vaccinare, a declarat cooordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă. Medicul militar a dat detalii şi despre cum se pot rezolva eventualele erori ale sistemului informatic.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a vorbit, luni, la DigiFM, despre situaţiile de la Institutul Marius Nasta şi de la Alexandru Obregia din Bucureşti, unde  zeci de oameni au venit înainte de ora programată, luni dimineaţă, apoi şi-au arătat nemulţumirea că nu sunt vaccinaţi mai repede.

„Pentru fiecare persoană sunt alocate aproximativ 15 minute, în care se efectuează triajul medical, vaccinarea propriu-zisă şi ulterior persoana respectivă ajunge în sala de aşteptare pentru monitorizarea după vaccinare. Noi nu încurajăm venirea la centrul de vaccinare cu mult mai devreme decât este făcută programarea, având în vedere că suntem în pandemie şi atunci trebuie respectate măsurile de distanţare fizică, trebuie să reducem la minimum riscul de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2. Cred că un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programaţi este rezonabil şi este bine să respectăm totuşi acest interval”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă pentru sursa citată. 

Sistemul nu permite două programări pe acelaşi CNP

Întrebat fiind cu privire la situaţia unei duble programări – atât la telefon cât şi online – medicul militar a spus că sistemul nu permite o a doua programare.

„Teoretic, aplicaţia nu trebuie să permită să se efectueze această dublă programare pe acelaşi CNP. Prima programare efectuată – indiferent prin ce metodă – va fi cea care va fi validată. Şi dacă cineva vrea să facă încă o programare pe acelaşi CNP aplicaţia semnalizează că deja a fost efectuată programarea pentru persoana în cauză. Din acest punct de vedere, aplicaţia nu permite dublele programări”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cum procedăm dacă ziua rapelului nu este comunicată automat

Cu privire la situaţia în care o persoană să se programează iar aplicatia îi arată doar data la care va primi prima doză, fără a programa şi rapelul, cooordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns: „Regula este că de la nivelul platformei informatice se alocă automat şi ziua rapelului. Asta a fost o condiţie pe care am avut-ode la începutul operaţionalizării acestei platforme:pentru fiecare persoană în parte, în ideea de a-i oferi garanţa că se blochează data rapelului, aşa încât săpermită efectuarea acestei vaccinări. Daca apar erori de acest tip, persoana respectivă se va prezenta la centrul de vaccinare conform programării pentru doza iniţială, iar de la nivelul centrului de vaccinare va primi alocarea pentru rapel automat, din Registrul electronic naţional al vaccinărilor care, practice, comunică toate datele către platforma de programare”.

Platforma informatică pentru înregistrare în vederea vaccinării anti-COVID nu a funcţionat luni dimineaţă, STS anunţând că platforma furnizează date cu intermitenţă şi că lucrează pentru remedierea situaţiei. 

STS a transmis ulterior că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare, iar apoi a revenit spunând că este în desfăşurare un proces de resincronizare a datelor şi că pot apărea întreruperi de scurtă durată.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite