Societate

articolul anterior articolul urmator

Dragi antivaccinişti, pământul nu este plat

54
28 Sep 2021 18:14:03
Gabriel Horia Nasra

Aspirina (acidul acetilsalicilic) şi penicilina au salvat probabil sute de milioane de vieţi în ultimii zeci de ani. Bunicii multora dintre noi erau cel puţin la fel de neîncrezători în medicamente, precum antivaccinişti de astăzi, în utilitatea vaccinului. Fără aspirină şi penicilină, probabil se murea în continuare de febră, abcese dentare, gât inflamat şi multe alte boli care astăzi par inofensive.

În 1897, Felix Hoffmann, un cercetător de la compania Friedrich Bayer, a realizat sinteza iniţială a aspirinei. La acea dată, încă nu se realizase primul zbor transatlantic, iar telefonia era la creşă. La sfârşitul veacului al XIX-lea, un număr considerabil de oameni considerau că soarele se învârte în jurul pământului.

De atunci, omenirea a ajuns în spaţiu, chiar pe lună, comunicarea video şi audio de pe un continent pe altul este o banalitate, iar cercetarea adâncului din oceane este o normalitate. Şi astăzi, un număr considerabil de oameni ştiu că soarele se învârte în jurul pământului...

Dezvoltarea tehnologiei nu a învins nici frica, nu a îndepărtat omul de teoriile conspiraţiei şi nici nu ne-a învăţaţ ce să căutăm mai bun şi mai corect, de exemplu, pe un motor de căutare online.

Nu aş fi scris aceste rânduri dacă iar nu ne-am fi propus ca în România să reinventăm roata şi anume – România este codaşă la vaccinare în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, în condiţiile în care rata de vaccinare din Uniune este de aproximativ 75% iar în România, puţin peste 31%...

Aproximativ 84% din cei 10,3 milioane de locuitori ai Portugaliei sunt la această oră complet vaccinaţi, iar peste 70% din personalul medical din România s-a vaccinat benevol.

Chiar şi în condiţiile unei statistici de bun simţ, marii antivaccinişti, părerologi de ristretto cu muuult lapte, sunt în proporţie de peste 99% de alte meserii decât medici sau farmacişti, însă dacă vaccinurile copilăriei le-au făcut fără să crâcnească, fără efecte adverse, articolele neasumate, cu teorii mai mult decât greşite dar uşor share-uite şi aproape deloc neverificate, care abundă pe reţelele de socializare, le sunt punctul de sprijin în univers, justificare şi argument solemn la acel extrem de enervant comportament de gică contra.

Să luăm la rând cele mai importante teorii antivacciniste:

„Vaccinurile `ARN mesager` împotriva virusului COVID-19 au fost dezvoltate prea repede şi nu au fost testate astfel încât nu sunt sigure, eficiente şi de încredere”...

Tehnologia „ARN mesager” nu a apărut ieri dintr-o cămară, scoasă la testat pe milioane de oameni. Această tehnologie era deja cercetată la data exploziei COVID-19, de aproape două decenii, astfel încât companiile farmaceutice au putut trece la procesul de dezvoltare al vaccinului.

Nu voi intra în detalii, oricine se poate informa, însă înainte de pandemie Moderna avea deja în dezvoltare vaccinuri ARNm împotriva rabiei, malariei şi a altor virusuri pentru care serurile tradiţionale sunt mai dificil de obţinut.

Sigur, mai există un argument de bun simţ, dar pe care antivacciniştii îl pot întoarce invers, şi anume, că în general, marea problemă a vaccinurilor antigripale existente este că se află întotdeauna cu un pas în spatele virusului. Ar fi ideal să ghicim în stele viitoarele mutaţii ale virusului X... nu?

Cât priveşte testarea tehnologiei, la nivelul Uniunii Europene, Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi agenţiile naţionale, au evaluat din punctul de vedere al siguranţei şi eficacităţii produsul, în urma analizării studiilor clinice efectuate. Ulterior s-a obţinut autorizaţia de punere pe piaţă a respectivului vaccin, cu tehnologia „ARN mesager”.

„Vaccinul ARN îmi va altera ADN-ul”...

ADN-ul, aşa cum învăţăm în gimnaziu, se află în nucleul celulei şi nu în citoplasma celulei unde ajunge vaccinul ARNm împotriva COVID-19! Prin urmare, vaccinul ARNm nu interacţionează, nu alterează şi nu modifică ADN-ul celulelor din organism.

„Prin vaccinul împotriva COVID-19 vor să se introducă microcip de urmărire sau alte forme de dispozitive de urmărire”...

În regulă. Ne urmăresc! Presupun că pe toţi cei vaccinaţi. Americani, europeni, chinezi, australieni, ruşi, nigerieni etc. Cine face asta? Oculta mondială? Illuminati? Poate da, poate nu. Eu consider că teoria aceasta este la fel de probabilă precum cea a pământului plat.

Dar mă rog, dacă am lua în considerare această teorie a conspiraţiei, vine întrebarea: De ce să plătească cineva un CIP pentru a ne urmări, când noi, prin liberul nostru consimţâmânt, folosim telefoane mobile, mailuri şi reţele de socializare? Ne place să dăm check in, ne place să share-uim, singuri ne-am expus prezenţa de „n” ori.

În anul 2020, 78,2% din gospodăriile României aveau acces la internet de acasă. Tot în 2020, existau 26 de milioane de conexiuni mobile, adică 135,6% raportat la populaţia ţărişoarei, iar peste 10 milioane de români aveau şi au cont de Facebook.

Şi atunci, de ce ne-ar plăti cineva un CIP ca să vadă unde suntem, când este suficient o simplă localizare – GPS sau IP. Ca să nu mai zic că nu înţeleg de ce ar trebui să mă ascund?

„Vaccinul împotriva COVID-19 îmi va afecta fertilitatea”...

Vaccinul împotriva COVID-19, oricare dintre cele prezente pe piaţă, nu afectează fertilitatea. Confuzia a apărut în urma unui raport fals care a fost răspândit pe reţelele de socializare. Ulterior, în China, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite s-a infirmat această teorie falsă.

Însă, i-aş întreba pe antivacciniştii de serviciu: Ştiu oare că riscul infertilităţii în cazul fumătorilor este mult mai mare decât în cazul nefumătorilor, în condiţiile în care unu din cinci români fumează. Acum s-au trezit unii să fie îngrijoraţi de fertilitate?

„În Israel sunt multe cazuri chiar dacă s-au vaccinat”...

Adevărat! La începutul lui septembrie numărul bolnavilor de COVID-19 a explodat în Israel, ajungându-se la peste 11.000 de noi cazuri/zi, la o populaţie de 9,4 milioane.

Relevant este însă numărul de decese, nu cel de infectări, vaccinul având rolul de a pregăti organismul pentru lupta cu virusul.

Concret, statistica oficială la începutul lui septembrie arăta aşa: În România, la 1,1 milioane de cazuri înregistrate de COVID-19, au decedat 34.528 de persoane, în timp ce în Israel, la 1,05 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus, au murit doar 6.990 de bolnavi...

Prin urmare, dragi antivaccinişti, aşa cum pământul nu este plat, nici vaccinul împotriva COVID-19 nu ne transformă în zombie ambulanţi, nici nu ne creşte o mână în plus, ci doar oferă o şansă suplimentară de viaţă şi implicit de relaxare şi refacere economică.

31% vaccinaţi, faţă de 75% vaccinaţi la nivel de Uniune Europeană, explică din păcate multe decalaje între România şi occident, de la mentalitate, la seriozitate şi până la prosperitate economică...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Tomescu Tom
28.09.2021, 18:33:31

Ești pus pe harță , rău de tot ... Și asta nu e bine ! Cu genul asta de articol ...poți, cel mult , crea dezbateri înverșunate pe Facebook .. sau aici pe forum .. . Nu zic că nu ai dreptate, dar modul în care ieși la atac .. nu cred că va convinge vreun antivaccinist să se vaccineze ..

-5 (9 voturi)
Kosmin Abraham
28.09.2021, 18:49:44

nasra, cand pleci din Romania?

-18 (28 voturi)
Iulian Arion
28.09.2021, 20:21:08

Nas' Ra, Tu iti compari anonimatul lipsit de performante cu Michael Fred Phelps? Este un înotător american, multiplu campion olimpic și mondial la diferite probe de natație. Este de 24 de ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară și este deținătorul a șapte recorduri mondialete. Vad ca o arzi pe comedie. In indexul dezvoltarii umane, Romania este in zona "very high". Cand ajusteaza acest index cu inechitatile sociale, Romania iese din aceasta liga, fiind retrogradata pe treapta inferioara. Rusia si Belarus, doua state oligarhice, au o repartitie a veniturilor in societate mai echitabila decat Romania. Romania este pe locul 43, deasupra e lumea civilizata:Rusia Belarus, Slovacia, Polonia...pe locul 1 este Norvegia. Atat voi propagandistii, tu fiind un propagandist pur-sange, cat si politicienii ... nici nu stiu ce sa zic ca meritati. Bataia cu nuiaua, voi fiind intinsi pe butoi, pana tasneste sangele, dar bagatii imediat in saramura, pentru prevenirea infectarii, nu cred ca v-ar afecta. De ce? Pentru ca nu aveti constiinta existentei de sine. Nu sti ca existi, Nas'Ra! Se vede din articol. E dreptul lor sa fie vaccinisti sau antivaccinisti. Fiecare moare singur.

-7 (13 voturi)
pula
28.09.2021, 18:35:11

Domnule Nastra, n-ati auzit ultima teorie: cum ca oamenii pot fi manipulati cu ajutorul vaccinului si a undelor radio si GSM. Tecand peste, cand oamenii vad ca in spital se intra pe picioare si se iese in cosciug, raportul de incredere intre cei care administreaza vaccinul si spun ca este bun si prospectii de vaccin nu este tocmai bun, nu? poate aici este problema

+4 (26 voturi)
Marius Dumitru
28.09.2021, 20:03:39

Țările supravaccinate duduie de infectări. Vaccinaților le-ați oferit speranțe false și un fals sentiment de siguranță. Știu deja n-șpe cazuri de vaxxinați enervați că au ajuns la spital deși sunt antivaxxați. Nu mai zic cati prieteni au avut dereglări dure ale corpului, mai ales fetele. oameni care au murit la scurt timp după vaccin deși nu aveau nimic. oricum dacă presa a fost plătită de guvern să zică o teorie, presa nu mai face anchete să dea o imagine statistică. Peste toate: vaccinul EXPIRĂ. pregătiti-vă de doza 3-4-5. MS Israel Asta arată ce eficacitate precară are. Nu a terminat pandemia nicăieri. in singapore 80% vaccinati au introdus restricțiile. Nu sună ca incetarea pandemiei. dar in loc să admită eșecul, e mai ușor să dea vin pe nevacccinați, o pseudo-explicație care dovedește și ea că imunizarea vaxxinală e slabă. Nasra e intelectualmente neonest. Face poante cu pamantul plat să ascundă eșecul multiplu al vaccinului miraculos și problemele reale ale vaxxinului, precum și faptul că vrea să impună vaccinarea obligatorie care va destructura complet sistemul medical deja aflat sub presiune și deja subperformant. Știu că sunteți pe aici unii care aplaudă obligativitatea. Dar asta va distruge sănătatea și educația. Profesori buni vă vor lăsa copiii fără expertiza lor. Medici excelenți vor lăsa prin plecarea lor găuri in sistem. Și vor fi mii de procese care vor supraincărca justiția și la final despăgubiri masive ... așa că nu vă bucurați, că fascismul nu a dat roade nicăieri...

-22 (36 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările