Societate

articolul anterior articolul urmator

Dreptul naţiei la nepăsare în ţara în care curge lapte şi câinii au cornuri în coadă

28
21 Mar 2013 13:38:02
Lacrima Andreica
Politica în ţara nimănui
Politica în ţara nimănui

La vremea anului 2002 vedeai des pe televiziuni aşa-zise reportaje pline de  o ciudată empatie cu copii care se plângeau că, în timp ce colegii mănâncă, ei rabdă de foame, nu se pot concentra din pricina foamei, că nici acasă nu au ce mânca, dar măcar acolo nu mănâncă nimeni. Mai vedeai tot atunci şi profesoare sau învăţătoare care se lamentau că aceşti copii nu se prezintă la cursuri din această cauză. S-a lansat programul.

Au beneficiat unii, au ajuns la sapă de capitalism alţii (a se vedea cazul Prodlacta), dar, cel puţin teoretic, copiii au mâncat.

Politici pentru interese, nu pentru oameni
 
Programul ”Cornul şi laptele” a fost lansat în plină guvernare Adrian Năstase, printr-o ordonanţă de urgenţă, (96/2002), teoretic cu bune intenţii. De ce teoretic? Pentru că practic intenţiile bune s-ar traduce prin voinţa de a nu risipi banii publici, de a orienta programul spre categoriile sociale care cu adevărat au nevoie de el. Statisticile spun că media beneficiarilor acestui program este de 2 milioane de copii. La foarte scurt timp după aceea au apărut şi ştirile: ”copii joacă fotbal cu laptele”, ”copiii aruncă şi cornul şi laptele”. Pentru că nicio guvernare n-a intervenit să corecteze aberaţiile programului, risipa a continuat. Certurile pe licitaţii s-au înteţit.
 
În timp, ONG-urile care au centre de zi au transformat risipa în soluţie şi astfel, în destule cazuri, cornul şi laptele de la stat au hrănit copiii nevoiaşi, abandonaţi, uneori chiar familii în situaţii disperate. 
 
Politicieni versus societate
 
În mod normal, într-o ţară normală, acest program ar trebui ajustat la nevoile societăţii. Nu să se stopeze în condiţiile în care România se numără în continuare printre ţările cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE). Mai mult, România, conform ultimului raport Eurostat, dat publicităţii în februarie 2013, are numărul cel mai mare de copii expuşi sărăciei şi excluziunii sociale din UE în condiţiile în care 78% dintre ei trăiesc în familii cu prea puţină educaţie. La nivelul anului 2012  acelaşi Eurostat estima ca 41% din populaţia României se află sub pragul sărăciei, iar 43% (din nou cel mai mare procent din UE) întrunea peste trei criterii din totalul de criterii de evaluare. 
 
Într-o asemenea ţară, Guvernul îşi permite să taie în spirit comunistoid programul de pe listă. Cine a făcut evaluarea acestui program şi în baza a ce se ia această decizie? Ce face societatea civilă altceva decât miştocăreala de prost gust pe seama unor copii flămânzi, tot români şi ei? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Catalin Mattei
21.03.2013, 14:06:40

mereu exista solutii dar aceste solutii nu vor sa fie vazute de cei care stiu ca numai sub acoperamantul statului isi pot lua partea leului. Nici acum nu s-a reusit ca managementul centrelor de zi pt copiii defavorizati sa fie dat catre ONG-uri cu expertiza in domeniu desi aceste discutii se purtau inca din vremea guvernarii Nastase... de ce sa nu se fure de oriunde daca tot se poate? Si in acest moment se poate ca sub managementul acestor ong-uri sa se chibzuiasca mult mai bine banii aruncati pe un program bun pt acei scolari a caror familii nu le pot asigura alimentatia si inutil pt altii... cand vorbesc despre aceste lucruri parca incepe sa mi se faca dor de Baroneasa Nicholson..a fost o perioada extrem de vie in care exista o adevarata concurenta pt atragerea banilor din fondurile de pre-aderare in vederea imbunatatirii serviciilor de protectie a copilului.. ma intreb unde sunt acei oameni care munceau atunci si care sigur ca si azi ar performa.. Stiti insa ce era atunci si nu acum: nu puteai fura 1 euro din acei bani si toti care eram romani eram sprijiniti in fata oricaror presiuni politice de cei ce se ocupau de Phare daca acestia vedeau in noi parteneri onesti pt implementarea programelor.

+2 (2 voturi)
Lacrima Andreica
21.03.2013, 14:11:59

Oamenii aceia inca sunt in sistem... insa sub imperiul sistemului romanesc de asta-data... Si de aici incep problemele, aranjamentele, sustele, batalia pentru fondurile alocate prin Consiliile Locale si ele oricum insuficiente...Dar despre asta, poate intr-o postare viitoare :) Catalin, si mie mi-e dor de baroneasa Nicholoson... fie si cu biciul pe noi, tot miscam ceva, cat de cat in bine...

+4 (4 voturi)
laurentiutm
21.03.2013, 14:38:48

acest program a aparut in mod comunistoid...asa trebuie sa si dispara.Nimeni nu m-a intrebat daca sint de acord ca din taxele ce le platesc sa fie achizitionat lapte si paine pentru copii altora.Actele de binefacere nu trebuie facute in stil Robin hood...ar trebui sa mi se ceara acordul pentru ele

0 (2 voturi)
Lacrima Andreica
21.03.2013, 15:04:23

In mod firesc, printr-un contract social orice stat e obligat sa poarte de grija si celor care nu se descurca. Problema nu e ca o face, ci cum o face! Problema nu e ca hranesti copii cuiva, ca pana la urma la ei ajunge mai nimic, ci unde se duc banii care ar trebui sa-i ajute sa traiasca si ei ca oamenii... :)

+3 (3 voturi)
miron miron
21.03.2013, 15:01:55

Doamna Lacrima si astazi mi-am luat nepotii de la gradinita, in gentuca ambii au venit acasa cu laptele si cornul. Am intrebat-o si pe educatoare care-i situatia cu aceasta mancare. Un copil musca din corn o data, altul de doua ori, altul il arunca, sunt si copii care mananca toata mancarea. Cu alte cuvinte unii copii fac risipa, la altii nu ajung.Poate sa ramana si asa, dar cred ca se poate dezbate aceasta problema in mod civilizat si cu buna credinta de cei in cauza, pt. a se gasi o solutie buna pt copii,

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (28)