Dubla măsură a lui Cioloş în cazul Roşia Montană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În undrea anului trecut, Cioloş a postat pe o reţea de socializare o fotografie cu o pereche de şosete de lână tricotate la Roşia Montană. Un asemenea maglavais de PR cu banalitate a produs 4.637.544.692 de share-uri. Mai la miazănoapte de Roşia, în satul Bădăcin, în comuna copilăriei lui Dacian, Pericei, casa memorială „Iuliu Maniu” este uitată şi de vremuri şi de fostul premier. Patrimoniul dărăpănat care nu aduce PR nu contează.

Pentru cuplul Dacian Cioloş - Vlad Alexandrescu, atunci când le convine, refugiul în exclamaţie este o constantă în comunicare, echilibrul judecăţii şi analiza raţională fiind înlocuite de presimţiri enorme şi de profeţii monstruoase, dubla măsură fiind la ordinea zilei.

Luni, cei doi au înfierat Facebook-ul cu acuze faţă de PSD şi Guvernul României după amânarea înregistrării la UNESCO a sitului Roşia Montană.

Dubla măsură:

”Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală. Pentru investitorul cu pricina şi în dauna statului. Altfel, chapeau dacă dosarul e gata. O dată încheiată procedura, funcţie de rezultat şi de decizia statului, poate fi depus”, a postat într-un comentariu, în 2016, ministrul Justiţiei tehnocrat, Raluca Prună, conform presei mesajul fiind şters ulterior.

1. Este cât se poate de clar că lui Dacian Cioloş i-a fost frică să-şi asume în Guvern întreg procesul avizării şi aprobării dosarului Roşia Montană pentru UNESCO. Potrivit informaţiilor G4Media.ro: Şedinţa de Guvern din 2016 în care s-a discutat despre depunerea dosarului a fost una extrem de tensionată, avîndu-i protagonişti pe Corina Şuteu, Costin Borc, Raluca Prună şi Anca Dragu. În cele din urmă, Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, fără a avea însă în spate o decizie a Guvernului Cioloş. De altfel, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, în septembrie 2017, că dosarul Roşia Montană a fost depus ilegal la UNESCO: ”Dosarul a fost depus ilegal, după cum ştiţi cu toţii. Nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de guvernul României, a fost trimis de către unul dintre miniştri”. Costin Borc, fost ministru al economiei şi vicepremier în Guvernul Cioloş, Raluca Prună, fost ministru al justiţiei şi Anca Dragu, fost ministru al finanţelor publice în guvernul technocrat au fost circumspecţi având în vedere procesul în care era implicat statul român şi în acest context, Dacian Cioloş a evitat o răspundere directă, degrevându-se de responsabilitate în favoarea ministrului culturii, Corina Şuteu.

2. Poziţia târzie a Guvernului Cioloş în privinţa proiectului de lege prin care se propunea interzicerea cianurii: În loc să propună interzicerea mineritului cu cianuri pentru zece ani, Dacian Cioloş, dacă era absolut sincer în demersul său, înterzicea mineritul cu cianuri prin ordonanţă de urgenţă, exact aşa cum a făcut în cazul ordonanţelor de urgenţă ale guvernului prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, propuse de ministrul Raluca Prună.

De ce a evitat Dacian Cioloş să acţioneze direct, de ce nu şi-a asumat personal, în calitate de prim-ministru, dosarul Roşia Montană la UNESCO? Din cauza fricii de eventuale răspunderi politice şi juridice în cazul despăgubirilor de 4,4 miliarde de dolari, adică 2% din PIB, exact cât s-a angajat România să aloce pentru apărare.

O degrevare de responsabilitate, care din punct de vedere moral nu este mai prejos decât cearta premierului Victor Ponta cu cea a parlamentarului Victor-Viorel Ponta, în cazul votului la legea privind exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Cu siguranţă că viitorul Roşiei Montane nu trebuie să fie mineritul şi da, turismul este o soluţie pentru Munţii Apuseni. Amânarea cererii la UNESCO până la soluţionarea litigiului este considerată cea mai puţin proastă variantă în acest context, procedura includerii în patrimonial UNESCO putând fi reluată ulterior.

Am fost întrebat în ultimele zile cum văd viitorul Roşiei Montane, ca om care a susţinut campania încă din 2005. Roşia Montană trebuie să intre în patrimoniul UNESCO, dar fără pierderea celor 4,4 miliarde de dolari şi consider, în continuare, că mineritul prin cianură trebuie interzis în România.

Cioloş a avut bisturiul în mână şi pacientul pe masă, l-a deschis, dar a refuzat operaţia, cedând-o altuia. Prin urmare, cel mult pacientului refuzat îi mai poate aduce o pereche de şosete de lână, de la Roşia.

Între timp, la Bădăcin, casa lui Iuliu Maniu stă să cadă. 

Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite