UPDATE Dunărea sub Cod portocaliu de inundaţii. La Craiova s-a înfiinţat un centru regional de comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va constitui la Craiova un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va fi coordonat de către ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă. Această măsură a fost luată a urmare a emiterii unei avertizări de Cod portocaliu de inundaţii emisă pentru Dunăre. Totodată, meteorologii anunţă că de săptămâna viitoare sunt aşteptate din nou ploi.

UPDATE Luni la prânz, Dunărea se situa peste cotele de inundaţie (CI), la cinci staţii hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm), se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR).

Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).

Luni, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 12.100 metri cubi pe secundă.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, în cadrul Comandamentului pentru situaţii de urgenţă de la Guvern, că viitura Dunării, din Serbia, prezintă un pericol extrem de ridicat.

„Mai repede de o săptămână nu vom putea sta liniştiţi”, a spus Victor Ponta.

La rândul său, vicepremierul Dragnea a precizat că de la Craiova va monitoriza în principal situaţia digurilor de pe Dunăre.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat luni, că în această săptămână nu vom mai avea parte de ploi, precipitaţiile fiind aşteptate începând cu 27 mai. 

„Din punct de vedere al situaţiei meteo, veştile nu sunt proaste. Până pe 27 mai, precipitaţiile nu pot să contribuie la creşterea râurilor. Nici în bazinul Dunării nu sunt ploi până lunea viitoare. Pe 27 însă începe să plouă în bazinul Dunării şi în România. Maximul la intrarea în ţară va fi pe 25 mai, iar ploile vor încep pe 27”, a precizat Sandu.

Tot astăzi, Victor Ponta a declarat că România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente. El a precizat că a avut deja o discuţie în acest sens cu omologul său sârb.

Ministrul de resort, Mircea Duşa, a precizat că armata, inclusiv o escadrilă de elicoptere de la Timişoara, este pregătită să intervină imediat în caz de nevoie.

Dunărea sub Cod portocaliu de inundaţii

Hidrologii au avertizat că Dunărea va înregistra şi în România debite crescute pe sectorul din aval de Porţile de Fier – Zimnicea, respectiv, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, ce ar putea duce la depăşirea cotelor de apărare, avertizarea de cod portocaliu fiind valabilă până pe 26 mai, la ora 18.00. 

Asta după ce oficialii au anunţat de altfel ieri, în cadrul comandamentului întrunit la Guvern, că această creştere ar putea cauza ruperea digului de apărare a bălţii Ialomiţa, ceea ce ar duce la inundarea unui segment din Autostrada Soarelui. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, acest dig a fost deja erodat de apă cu 14 metri, în creştere cu şase metri faţă de ultima măsurătoare de joi, când oficialul a vorbit prima dată de acest risc.

„Dacă Dunărea va creşte – se aşteaptă o viitură puternică – şi dacă acest dig se rupe, există riscul serios să fie inundate Autostrada Soarelui, pe segmentul Feteşti-Cernavodă, conductele de transport ale societăţii Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum şi calea ferată Bucureşti-Constanţa“, anunţa Dragnea la sfârşitul săptămânii trecute. Ieri, însă, vicepremierul a revenit şi a precizat că au fost trimise utilaje care au pus bolovani mari de piatră pentru a acoperi zona afectată de debitul crescut al fluviului şi, oricum, debitele atinse vor fi mai mici decât cele prognozate iniţial.

Debitul maxim, atins joi

„Astăzi (ieri - n.r), avem prog-nozate debite maxime care sunt în jurul la 13.500 de metri cubi pe secundă, debit la care se estimează că se va ajunge în data de 22 mai, şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viitură care va staţiona pe teritoriul românesc între patru şi cinci săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. 

Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni“, a precizat vicepremierul. Reprezentanţii Hidroelectrica au atras atenţia că digurile de apărare aflate în aval de Porţile de Fier II au fost puternic solicitate de viitura din 2006, când Dunărea a înregistrat debitul maxim istoric: 15.800 metri cubi pe secundă. 

Iniţial, informaţiile primite de autorităţile române din partea statelor vecine anunţau un scenariu destul de sumbru pentru ţara noastră. 

„La un moment dat se prognozau 17.200 de metri pe secundă a debitului Dunării, ceea ce ar fi însemnat că ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi”, a mai spus Liviu Dragnea, după comandamentul de urgenţă de la Guvern. 

Autoturismele nu mai pot tranzita punctul de frontieră Bechet, fiind inundată pista de acostare

Autoturismele au interdicţie de trecere prin punctul de frontieră de la Bechet, după ce apele Dunării s-au revărsat şi au inundat pe o distanţă de câţiva metri pista de acostare, unde maşinile sunt debarcate sau îmbarcate pe bac.

„De duminică autoturismele nu mai pot circula prin punctul de trecere a frontierei, după ce Dunărea a inundat jumătate din pistă. Tir-urile nu au probleme, pot trece prin apă deocamdată", a declarat, luni, Marian Manafu, şef serviciu la căpitănia Portului Bechet, citat de Mediafax.

În aceste condiţii, autoturismele pot traversa graniţa cu Bulgaria prin Calafat, pe podul care leagă localitatea doljeană de Vidin.

Lacul de acumulare de la Orşova, golit preventiv

În judeţul Mehedinţi, autorităţile au decis golirea lacului de acumulare de la Orşova pentru a putea prelua apele Dunării, în condiţiile în care este aşteptat un debit maxim al fluviului, de 13.500 metri cubi pe secundă.

Astfel, în lacul secat au rămas doar gunoaie, iar multe dintre ambarcaţiunile acostate la Orşova au rămas pe uscat.

Măsura este prevăzută în convenţia internaţională dintre România şi Serbia, angajaţii de la Hidrocentrala Porţile de Fier I golind lacul de acumulare de la Orşova prin pornirea deversoarelor de la Barajul Portile de Fier I, atunci când debitul Dunării depăşeşte 11.000 de metri cubi pe secundă.

lac orsova foto mediafax

Lacul de acumulare de la Orşova a fost secat FOTO Mediafax

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

    

Ajută-ţi prietenii sârbi! Acum!

Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani

Autorităţile au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, valabilă de la ora 10.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemena, specialiştii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani. Mai mult, a fost emis Cod galben de vijelii pentru mai multe regiuni ale ţării.

Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Dragnea: „Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai“

Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

VIDEO FOTO Mai multe ţări din Uniunea Europeană trimit ajutoare şi experţi în Bosnia şi Serbia, afectate puternic de inundaţii

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Serbia şi Bosnia, lovite de inundaţii grave. Bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 14 persoane

Alte şapte victime ale inundaţiilor din Bosnia au fost descoperite sâmbătă, ridicând la 11 bilanţul morţilor în această ţară, în timp ce în Serbia vecină au fost evacuate peste 15.000 de persoane până în prezent, relatează AFP.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite