După 17 zile de colaps, sistemul asigurărilor de sănătate ar putea reveni azi. CNAS: „Oamenii mor oricum”.  Dăncilă cere demiterea şefului CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 17 zile de blocaj total, joi este programată „o primă tentativă de restartare a programului”, după cum a anunţat reprezentantul CNAS.  Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a afirmat că „oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”. Dăncilă cere demiterea şefului CNAS şi a purtătorului de cuvânt.

UPDATE Răzvan Vulcănescu, şeful CNAS, a spus că nu se consideră vinovat de faptul că sistemul informatic pentru cardurile de sănătate nu funcţionează.

„Nu iau în calcul să demisionez”, a spus el.

În ceea ce priveşte declaraţia lui Osmanovici, Vulcănescu spune că aceasta este „absolut regretabilă” şi că acesta „va suporta toate consecinţele”.

Întrebat dacă purtătorul de cuvând va fi dat afară, Vulcănescu a spus: „Este functionar public. Ne raportăm la legislaţia specificp funcţionarului public care a greşit în exerciţiul funcţiei publice. Voi avea o discuţie cu el şi vom vedea, în măsura în care dânsul va merge pe varianta demisiei, atunci vom lua cunoştinţă”.

UPDATE După scandalul provocat de declaraţia făcută ieri la RFI, Osmanovici a venit cu explicaţii printr-un mesaj pe pagina Facebook.

„Am greşit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculaţia jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacţionat într-un mod total nepotrivit şi lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declaraţia mea va înţelege mai bine”, a scris el.

UPDATE Ministrul Sănătăţii a spus că îi va cere premierului Viorica Dăncilă să-l schimbe din funcţie pe directorul CNAS, Răzvan Vulcănescu, în special din cauza problemelor persistente la sistemul informatic al CNAS.

UPDATE  Premierul Viorica Dăncilă a cerut, joi, demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, după declaraţia şocantă de ieri: "oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem". 

Totodată, Dăncilă a cerut şi demiterea directorului CNAS, Răzvan Vulcănescu.

„Am vazut declaratiile. Ceea ce arata ca nu are ce cauta in aceasta functie. Solicit ministrului Sanatatii demiterea purtatorului de cuvant si a directorului. Nu e normal sa aiba astfel de cuvinte pentru cetateni. Am vorbit cu ministrul chiar inainte de a intra in sala", a declarat prim-ministrul Dancila intr-o conferinta de presa, joi, la Drobeta Turnu Severin.

                                  *********************

Într-o intervenţie la RFI, Daniel Osmanovici a declarat că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat dacă totuşi în această perioadă de blocaj ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS a afirmat că ”oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”.

Atât medicii, cât şi pacienţii au ajuns într-o situaţie disperată. Primii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operaţiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul naţional de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligaţi” de situaţie, în contextul în care unii pacienţi sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de reţete sau trimiteri către medicii specialişti. 

Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a declarat că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS declară, scuzându-se dacă este cumva cinic, că ”oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”.

„Acum dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ în România?”, a spus Daniel Osmanovici.

Daniel Osmanovici a fost jurnalist la Antena 1, iar în urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite