Societate

articolul anterior articolul urmator

După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice: ce conţin şi la ce sunt utile

43
3 Nov 2016 19:08:49
Autor: Claudia Spridon
Toţi românii vor avea dosar electronic de sanatate FOTO 123 RF
Toţi românii vor avea dosar electronic de sanatate FOTO 123 RF

Începând de săptămâna viitoare, toată populaţia României va avea dosar electronic de sănătate în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă. Până acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era opţională la nivel naţional existând în acest moment 6,5 milioane de dosare electronice de sănătate (DES).

Ele vin în sprijinul medicilor care astfel vor avea acces la informaţii despre grupa de sânge, alergiile şi bolile pacienţilor pe care urmează să-i consulte sau, după caz, să-i opereze. „În teorie, ar trebui să înlesnească comunicarea între doctori, însă şi dosarul electronic va funcţiona tot cu ajutorul sistemului informatic pe care a fost implementat cardul de sănătate. Iar acesta are numeroase hibe...”, arată medicii.

CUM VA FI SECURIZAT DOSARUL

Oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spun că dosarul electronic este ultima componentă care închide cercul informatizării sistemului de sănătate care mai conţine reţeta electronică şi cardul de sănătate.

„Începând din această săptămână devine obligatorie deschiderea de dosare pentru toată populaţia. Ideea acestui dosar, indiferent că pacientul merge în privat sau la stat, este că ea îi oferă medicului o imagine de ansamblu asupra pacientului. Dosarul funcţionează din 2014, dar era opţional până acum”, a explicat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acesta susţine că dosarul va fi securizat, nefiind la îndemâna oricui, dacă pacientul doreşte asta. „Chiar şi medicii din spitale vor avea acces doar la sumarul de urgenţă al pacienţilor dacă aceştia nu vor dori ca în dosarul electronic să fie transferate şi date referitoare la spitalizări sau tratamente. Asiguratul decide ce informaţii din dosarul său de la medicul de familie să figureze în dosarul electronic, exceptând acele informaţii de bază - grupa de sânge, alergii, dacă e diabetic sau hipertensiv. Medicul de familie îi dă acestuia o matrice de securitate, pacientul stabileşte un PIN şi medicul, la cererea pacientului, va bifa dacă în dosarul electronic vor apărea şi date suplimentare celor din sumarul de urgenţă. Tot pacientul e cel care alege cine să aibă acces la acele date suplimentare, spre exemplu operaţii, reţete, rezultate ale unor investigaţii paraclinice”, a declarat doctorul Marius Filip, expert onorific al CNAS.

La spital, dosarul electronic va veni în primul rând în sprijinul medicilor de la camera de gardă şi al anesteziştilor. „Însă şi pentru medicul de familie dosarul electronic va fi de bun augur. Acest instrument electronic o să rezolve problemele de comunicare dintre medici. În plus, ei vor putea vedea şi rezultatele de la analize, dacă spre exemplu pacientul nu se mai întoarce la medicul de familie pentru interpretare”, a completat medicul. Potrivit acestuia, prin intermediul dosarului electronic medicul ar putea vedea imediat rezultatele unui RMN, dar şi cum a evoluat starea de sănătate a pacientului. Totodată, dosarul este util şi dacă bolnavul doreşte o a doua opinie, nemaifiind nevoit să umble cu toate hârtiile după el.

MEDICI DE FAMILIE: „NU INTRODUCEM DATE MANUAL ÎN EL”

Ce îi îngrijorează, însă, pe medicii de familie e faptul că vor fi nevoiţi să verse manual date în DES. În plus, se tem şi că fiind interconectat cu sistemul care gestionează cardul de sănătate, vor fi şi mai multe blocaje decât sunt în momentul de faţă.

„Nu ştim dacă acest dosar va fi şi funcţional. Noi de ani de zile ne întrebăm cine îşi va asuma securitatea acelor date, pentru că vorbim de date confidenţiale, deci este nevoie ca cineva să îşi asume răspunderea în cazul în care ele ajung şi la terţi. Pe de altă parte, să fie limpede că noi nu vom sta să introducem manual date în el, deci ideal ar fi ca DES-ul să îşi preia automat datele din ceea ce noi deja completăm în softurile noastre de cabinet. Apoi, între componentele sistemului informatic legăturile sunt şubrede în condiţiile în care ele ar trebui să funcţioneze ireproşabil. Mă tem că sistemul va merge şi mai prost”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie (SNMF).

Pe de altă parte, medicul de familie Gabriel Munteanu susţine că pacienţii de-abia s-au obişnuit cu cardul de sănătate şi că încă sunt asiguraţi din mediul rural, unde are cabinetul, care uită să-şi ia la ei documentul electronic când merg la consultaţie. „Nu putem să transmitem date fără acordul pacientului. Teoretic, dacă acesta e de acord să bifeze tot, în dosarul său electronic vor apărea toate analizele şi consultaţiile primite în cabinetul de familie, datele de la nivel de spital, cele de la laborator sau de la radiologie”, a explicat Gabriel Munteanu.

Însă nu doar medicii de familie se tem că vor fi încărcaţi cu sarcini suplimentare, ci şi managerii de spital care au fost deja notificaţi că dosarul electronic va deveni obligatoriu. În schimb, ei susţin că nu s-a făcut niciun fel de instructaj cu personalul din spital care gestionează partea de sistem informatic.

„Am aflat că pe 11 noiembrie se dă drumul la înregistrarea dosarelor cu setul minim de date. Acest lucru trebuia făcut de acum câţiva ani. Dacă DES era implementat înainte probabil cardul ar fi funcţionat mult mai bine, aşa ar fi fost logic, am impresia că s-au pierdut doi ani preţioşi.

Într-adevăr, e un set minim de date care ne vor fi de folos în urgenţă, mai ales dacă ajunge acolo un pacient implicat într-un accident, aflat în stare de inconştienţă, fără aparţinători”, a explicat profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias din Capitală.

Şefa spitalului susţine că „e logic să ai o informatizare a datelor”. „Creşte precizia în actul medical şi este demonstrabil că s-au dat medicamente, consumabile, nu mai cauţi prin hârtii, e altceva. Dar DES va încărca foarte mult munca medicilor. Şi aşa avem prea puţin personal. Va fi un progres dacă va fi aplicat cum trebuie, însă nu te scuteşte de foaia fizică. Teoretic, va fi un avantaj, practic, rămâne de văzut”, a conchis Dimulescu.

NEGOCIERI PENTRU MENTENANŢA CARDULUI DE SĂNĂTATE

După ce cardul de sănătate a fost blocat în întreaga ţară timp de două zile, CNAS a precizat că serviciile acordate offline vor fi decontate. În momentul de faţă s-a finalizat şi etapa contestaţiilor privind mentenanţa la cardul de sănătate, iar oficialii negociază cu firmele pentru un preţ mai bun. „S-a intrat în procesul de negociere, facem un contract pe trei ani”, au explicat aceştia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Andrei Popa
3.11.2016, 19:37:55

Fiii mei, vin şi vă spun că a sosit ceasul să-L preaslăvim pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, singurul Dumnezeu adevărat. Nu credeam că voi trăi să văd şi eu începutul acestor vremuri de durere, apocaliptice – dar iată că mânia lui Dumnezeu a venit mai degrabă asupra noastră, pentru toate păcatele şi fărădelegile pe care le-am săvârşit. Prin lege, prin ordonanţă de guvern, românii sunt obligaţi să se încadreze într-un plan de urmărire şi supraveghere la nivel naţional şi mondial, proiect care le răpeşte de fapt oamenilor libertatea. In spatele acestui sistem de însemnare a oamenilor, de codare şi stocare a datelor de identificare se ascunde o întreagă dictatură, un întreg plan demonic, prin care de bună voie îţi vinzi sufletul diavolului. Însemnarea oamenilor, ca pe vite, este primul pas al unor alte măsuri luate pentru controlul absolut al fiinţei umane. Dragii mei, după cum proorocesc Sfinţii Părinţi, primirea acestui semn este lepădarea noastră de credinţă. Să nu credeţi că putem sluji şi lui Dumnezeu şi lui Mamona. Nu, dragii mei, nu primiţi acest însemn diavolesc care vă răpeşte ceea ce vă aparţine prin moştenire de la Dumnezeu, dreptul la identitate, dreptul la unicitate şi originalitate, al fiecărei fiinţe umane! Trebuie să vă apăraţi acest drept de la Dumnezeu, chiar de ar fi să plătiţi cu preţul vieţii voastre. În zadar câştigaţi cele ale lumii, dacă vă pierdeţi sufletele voastre şi ale copiilor voştri, pentru că Sfinţii Apostoli ne spun clar „se cuvine să ascultăm de Dumnezeu mai mult decât de oameni”. De aceea vă spun: este vremea muceniciei! După părerea mea ne aflăm în vremurile în care singura cale de mântuire este mucenicia. De-abia acuma este momentul să mărturisim cu propria noastră viaţă, până acum ar fi fost o risipă de energie. Vă cer, aşadar, în numele Mîntuitorului Hristos, Care a spus „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 11: 32-33), să cereţi autorităţilor române să abroge (anuleze) legile care permit îndosarierea şi urmărirea electronică a creştinilor, renunţarea la libertatea cu care ne-am născut. Dar o să primim plata păcatelor noastre, moartea, osânda noastră, care să nu fie, ferească Dumnezeu, de răscumpărat. Pentru că Hristos Şi-a vărsat sângele o dată pentru tine. Ei bine, poporul acesta, prin fruntaşii săi, s-a ticăloşit până la culme, prin trădarea tradiţiilor şi credinţei strămoşeşti. Iar noi am refuzat această răscumpărare prin neprezentarea acestor adevăruri scripturistice; am fost deseori absenţi din fruntea micii oştiri a Adevărului. Acum e timpul jertfei !!! Prin vorbărie şi prin conferinţe nu mai facem nimic. Să te duci, române drag, fără frică, direct spre vârful sabiei, ca străbunii noştri cei viteji, să te duci ca o torpilă japoneză, să mori în braţe cu vrăjmaşul! Acum suntem exact ca în arena romană cu fiare sălbatice – stai aici în mijlocul arenei şi aştepţi, ca şi creştinii de odinioară, să dea drumul la lei. Aşteptaţi să fiţi sfâşiaţi, rupţi, altă scăpare nu mai e! Lupta este deschisă. Luptaţi până la capăt! Nu vă temeţi! Aşa cum a început creştinismul, aşa va şi sfârşi – în dureri şi în suferinţă. Pecetluiţi creştinismul cu mucenicia voastră!

-2 (10 voturi)
Robert Roman
3.11.2016, 19:45:10

Inteleg ca tu esti impotriva informatizarii datelor. Iti place sa astepti pe la ghisee in loc sa faci plati pe net? Iti plac hartogaraia, birocratia, cozile lungi, teancurile de dosare si functionarii nervosi? Ti se pare ca astea sunt divine pe cand omul care sta linistit acasa si acceseaza niste date online e diabolic? Hai mai lasa-ne.

+3 (11 voturi)
Dan David
3.11.2016, 19:41:20

Nu era mai logic sa scrieti: "românii vor fi dotaţi şi cu dosar electronic: ce conţine şi la ce este util"? Ca sa se potriveasca subiectul cu predicatul? Pentru ca nu dosarele contine, dosarul contine. Am cateodata impresia, cand citesc presa, ca asa-zisii ziaristi se exprima atat de greoi in limba romana incat nici nu ar trebui sa lucreze in presa scrisa.

+8 (8 voturi)
Romanul
3.11.2016, 19:45:16

Am înțeles, cu electronizarea ăsta cineva a făcut milioane de euro, sute de milioane de euro. Unde ne sunt medicii, sunt spitale județene care nu au acoperite toate specializările, unde ne sunt drepturile dacă stăm în spitale câte doi în pat după o viață de cotizare, unde sunt noile tehnologii medicale și noile medicamente despre care doar auzim? De tocat bani cu mafia Sănătății văd ca sunt bani

+5 (7 voturi)
Romanul
3.11.2016, 19:45:42

Am înțeles, cu electronizarea ăsta cineva a făcut milioane de euro, sute de milioane de euro. Unde ne sunt medicii, sunt spitale județene care nu au acoperite toate specializările, unde ne sunt drepturile dacă stăm în spitale câte doi în pat după o viață de cotizare, unde sunt noile tehnologii medicale și noile medicamente despre care doar auzim? De tocat bani cu mafia Sănătății văd ca sunt bani

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările