Societate

articolul anterior articolul urmator

După SARS-CoV-2, coronavirusul MERS ar putea deveni următoarea ameninţare pandemică

9
23 Jun 2021 21:52:26
Autor: Ionuţ Mureşan
Virusul MERS are o rată de mortalitate de aproape 40%, faţă de cea de 2,5% a SARS-CoV-2.Imagine: Shutterstock
Virusul MERS are o rată de mortalitate de aproape 40%, faţă de cea de 2,5% a SARS-CoV-2.Imagine: Shutterstock

În plină pandemie de SARS-CoV-2, un nou virus mult mai agresiv este la câteva mutaţii distanţă de a fi capabil să reprezinte o ameninţare globală, anume cel care cauzează Sintromul Respirator din Orientul Mijlociu (Middle East Respiratory Syndrome – MERS). Cazurile de infectare cu MERS în rândul oamenilor sunt de ordinul miilor, însă virusul are o rată de fatalitate de aproape 40% în comparaţie cu SARS-CoV-2, a cărui mortalitate e de 2,5%.

 
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează evoluţia virusului MERS şi a constatat că până la sfîrşitul lunii mai au fost confirmaţi prin teste de laborator un număr de 2.574 de pacienţi care s-au infectat cu MERS, dintre care 886 au decedat în urma complicaţiilor, o rată de fatalitate de 34,4%. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Arabia Saudită, unde au fost 2.174 de cazuri şi 808 decese, adică o rată a fatalităţii de 37,2%, se arată într-un raport din mai 2021 al OMS.
 
Un studiu publicat de revista Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA relevă că MERS nu e departe de a constitui o ameninţare globală. 
 
MERS este un virus răspândit preponderent între cămile şi lilieci, însă din 2012 epidemiologii din Arabia Saudită au anunţat că acesta poate infecta şi oamenii. De atunci, cercetătorii au observat că variantele MERS din Arabia Saudită sunt cele capabile să se transmită la cămile la oameni (n.r. - vezi infografic), în timp ce tulpinile din Africa de Sud sunt anihilate de anticorpii cămilelor. Deocamdată, comerţul cu cămile între cele două regiuni este unilateral: din Africa spre Arabia Saudită. Oamenii de ştiinţă teoretizează că dacă acest lucru s-ar inversa, atunci MERS din Arabia Saudită ar ajunge în Africa, unde ar prevala în faţa tulpinii locale.
 
 
„ Dacă tulpina MERS din Arabia Saudită (n.r.- Clade B din infografic) ar fi introdusă în cămilele din Africa, acesta ar putea deveni dominantă în dromedarii de pe acel continent, cu consecinţe adverse majore pentru sănătatea umană. Acest risc nu este ridicat în prezent, deoarece relaţiile comerciale (exportul de cămile) este din Africa către Arabia Saudită, nu invers. Pe de altă parte, tulpina MERS din Africa poate dobândi în mod independent mutaţiile identificate în Arabia Saudită. Oricare dintre aceste scenarii ar duce la o ameninţare pandemică a MERS”, arată cercetătorii de la Academia Naţională de Ştiinţe din SUA.
 
În timpul testelor de laborator, cercetătorii au realizat că dacă modifică genetic virusul inofensiv pentru om din Africa pot obţine varianta din Arabia Saudită, care se poate transmite la om. Ei au concluzionat, astfel că, în cazul în care MERS African va suferi aceleşi mutaţii pe cale naturală, atunci acesta are potenţial pandemic.
Scenariul evoluţiei MERS către o potenţală ameninţare pandemică nu este atât de departe, spun specialiştii, din cauza circulaţiei oamenilor la nivel global.
 
„Acum mulţi ani o boală putea izbucni şi se putea stinge în aceeaşi zonă de pe glob, fără a se putea răspândi altundeva. În prezent, odată cu dezvoltarea comerţului şi a turismului la nivel mondial, şi virusurile au posibilitatea de a găsi o gazdă foarte uşor”, a explicat prof. Victoria Brookes, specialist în sănătate publică de la Universitatea Charles Sturt din Canada.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Marius Dumitru
24.06.2021, 01:01:40

hai, țineți ritmul la teroarea mediatică, doar nu vă plătește guvernul degeaba ! băgați frica in popor să nu miște, să știe că locul lui e in casă, nu așa să ucidem oameni că avem noi chef de plimbare

-6 (14 voturi)
memoire perdue
24.06.2021, 05:10:27

Înclin sa cred ca autorul a avut intenție bună, dar rezultatul nu este doar lamentabil, este infricosator. Un astfel de articol de ziar nu-si are nici sens si nici rost, in contextul actual. Popularizarea stiintei nu se face traducand cu Google un articol apărut într-o publicație care, prin definitie, se adresează unui public restrans, de specialitate. Nu stiam ca exista camile "dromedare"; stiam ca exista camile cu o singura cocoasa numite dromaderi. Lipsesc informații esentiale. MERS (MERS-CoV) este tot un coronavirus cu un grad de contagiozitate foarte mic (subunitar) in comparatie cu covid-19 care prezinta grad de contagiozitate de 2 la 5 (in functie de varianta). Deși MERS-CoV are o rata de fatalitate mare, gradul mic de contagiozitate îl face ușor controlabil si nu exista pericol de epidemie. Cum contagiozitatea se poate modifica prin mutații, virusul MERS-CoV este studiat si monitorizat. Articolul original, citat de d-nul Muresan, este unul din rezultatele acestei munci de monitorizare.

+7 (7 voturi)
GEORGE ILOAIE
24.06.2021, 05:15:25

Autoru articolului nu se semnează. Oare de ce. M-a întreb câți bani a primit de la cei care vor sa impună vaccinarea. Un nemernic.

+2 (2 voturi)
Jassy Man
24.06.2021, 06:48:26

Astia chiar sunt imbecili total. Isi trag cu stangul in dreptul singuri. V-om pati precum in istorioara cu ala de striga ``Lupul ``sa se amuze si cand chiar a venit lupul nu l-a bagat nimeni in seama. Cum dreaq de a ajuns omenirea la vremurile astea frate? De cand cu guvidul nu se mai opresc din pandemii, tulpina indiana, britanica, braziliana, sud-africana, acu` au dat-o pe delta. Bey ! GAta, da-va dreaq de prosti care sunteti prosti. Cine sa mai puna botul la asa bazaconii imbecile? Defapt ma insel , sunt multi...! Foarte multi... alcatuiesc temelia tampeniei multilateral raspandita in lume....

-3 (7 voturi)
teo mike
24.06.2021, 08:06:00

Deja ne pregătesc noua pandemie, în caz că asta actuala n-are succes sau se termina prea repede.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările