Societate

articolul anterior articolul urmator

Editorialele pe „autocorrect“ – sau despre ipocrizia dublei măsuri

18
19 Dec 2018 11:55:35
Cătălin Sturza

Scriitorul Yuval Noah Harari declară public că, din decembrie 2017, nu mai are smartphone. Harari locuieşte într-un moshav, o comunitate agrară de lângă Ieruasalim.

În fiecare an Yuval Noah Harari se retrage timp de cel puţin 30 de zile din lume în linişte şi meditaţie, fără cărţi şi fără acces la Internet şi la social media. Harari practică meditaţia Vipassana, timp de 2 ore în fiecare zi, şi declară că această practică spirituală „i-a transformat viaţa“. Harari este, de asemenea, vegetarian – nu consumă nici măcar produse lactate. Specialitatea lui Harari este ISTORIA MEDIEVALĂ. Harari este gay declarat, cărţile sale se bazează pe o perspectivă evoluţionistă, şi cochetează cu ideea că în viitor omenirea va dobândi puteri asemănătoare cu cele ale lui Dumnezeu. Pentru toate acestea, Yuval Noah Harari este unul dintre cei mai lăudaţi şi mai aplaudaţi scriitori ai momentului – inclusiv în România. Nu ştiu ca vreun jurnalist român să-l fi acuzat pe Yuval Noah Harari că este „obscurantist“, „ignorant“, „bigot“ şi „din Evul Mediu“, chiar dacă Harari locuieşte la o fermă, nu foloseşte smartphonurile, e evident preocupat de Evul Mediu, şi are în centrul vieţii sale o anumită formă de spiritualitate (link aici către articolul de pe Wiki).

Dimpotrivă, Yuval Noah Harari este, după editorialistul GSP Andrei Crăciun, un istoric care nu e atât de cunoscut pe cât s-ar cuvenit. Harari joacă „în echipa oamenilor de ştiinţă“, e istoric, dar nu în înţelesul românesc al istoriei – „nu la direcţia de propagandă“, şi ne explică raţional că „e rezonabil să credem că în câteva generaţii omul va dobândi nemurirea“.

Arbitrul de fotbal Alexandru Tudor declară, public, că nu se uită la televizor, nu citeşte ştirile de pe net şi nu foloseşte WhatsApp (link aici). Arbitrul de fotbal nu trăieşte într-o comunitate agrară de lângă Bucureşti. El nu se retrage în fiecare an cel puţin 30 de zile din lume în linişte şi meditaţie – dar, din când în când, mai trece pe la mănăstiri. Alexandru Tudor nu practică rugăciunea inimii timp de două ore pe zi în fiecare zi – însă s-a întâmplat să se mai scape către presă ideea că e credincios, şi că se roagă – ca un creştin. Alexandru Tudor nu este vegetarian – mănâncă la fel ca tot omul şi nici măcar nu ştiu dacă a zis vreodată că ar ţine post. Alexandru Tudor nu este gay declarat – este familist, şi are copii. El nu cochetează cu ideea că omenirea va dobândi puteri asemănătoare cu cele ale lui Dumnezeu – ci doar cu ideea că există Dumnezeu; şi că Dumnezeu poate să lucreze prin noi, oamenii. Specialitatea lui Alexandru Tudor nu este istoria medievală – specialitatea lui este arbitrajul, şi are reputaţia de a fi unul dintre cei mai corecţi şi exigenţi arbitri din istoria de după 1990 a arbitrajului românesc. Pentru toate acestea, Alexandru Tudor este împroşcat cu lături şi este numit „fariseu“, „obscurantist“, „ignorant“, „bigot“ şi „din Evul Mediu Timpuriu“.

Atitudinea lui Alexandru Tudor ar fi, după editorialistul GSP Cristian Geambaşu, o dovadă despre „forţa perversă a bigotismului“. Nu, dragi „jurnalişti“ şi editorialişti – atitudinea dvs. este o dovadă despre ipocrizia dublei măsuri. Care e, cum altfel, un etalon destul de precis al „fariseismului ieftin“. Iar termenul de „bigotism“ are un înţeles foarte precis – înseamnă o credinţă sau o înţelegere vagă, nelămurită. Aşa cum pare a fi şi înţelegerea dvs. despre toate cele de mai sus.

Poate că arbitrul Alexandru Tudor e uşor excentric. Dar şi Yuval Noah Harari e (cel puţin uşor) excentric. Chiar dacă omul e uşor excentric, maniera aceasta de a-l descrie pare a fi pe „autocorrect“ – sau pe „autosuggestions“. Editorialistul GSP a băgat „enter“ la toate stereotipurile corectitudinii politice – de la bolşevicul „obscurantism“ la răs-folositul şi epuizatul stereotip al Evului Mediu. Şi este trist să vezi cum autori care au scris cândva unele editoriale memorabile par să exceleze acum într-un gen nou al scriiturii de propagandă – editorialele pe „autocorrect“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

A(n)
19.12.2018, 12:35:33

Cătălin Sturza Corect. Dar cred ca trebuie sa reflectam la urmatoarele: Sa zicem ca eu as fi Alexandru Tudor. Nu-l cunosc dar sa zicem. Credeti ca m-ar interesa ce scrie un jurnalist ? Pai pe Apostoli si primii crestini ii intersa ce zic despre ei iudeii si romanii ?! Cum sa-i intereseze din moment ce erau perfect constienti ce fac ? De ce un crestin trebuie sa intoarca si obrazul 2 ? Pai pentru e singurul constient fata de ce se intampla. Dar in schimb m-ar deranja enorm sa fiu comparat cu un budist. De exemplu cand Hristos a fost torturat nu s-a plans de nimic. Dar cand era dus spre dealul Capatanii doua femei de pe margine i-au zis: Saracu de el ! Hristos s-a oprit, s-a intors spre ele si a zis: Plangeti-va mai bine pe voi. Ca daca mie Mi se intampla asta ce o sa patiti voi ! De aceea trebuie sa ne cerem scuze fata de Alexandru Tudor. Daca a ajuns la stadiul asta inseamna ca stie ce face, iar comparatia cu un budist a fost o eroare.

-1 (1 vot)
Ion Tamis
19.12.2018, 13:00:02

Cand, din plictiseala si dorinta de a fi original, te apuci de scris, ai sanse maxime sa esuezi in stupiditate, cu articole ridicole si inutile!

+3 (3 voturi)
A(n)
19.12.2018, 13:06:25

Din ce tabara spuneti asta ? A celui persecutat sau a persecutorilor ? Si Visinescu i se parea ca ce a facut nu e cine stie ce, si era foarte mirat ca e invinuit.

0 (2 voturi)
Paun Al
19.12.2018, 16:47:44

Doi ziaristi diferiti au pareri diferite despre doua persoane diferite , care nu pot fi comparate , in ciuda sofisticii pe care o incearca autorul ... Dar nu mai sunt o noutate sofismele autorului . De dl Tudor , numai bine , ca nu sunt interesat de fotbal si de arbitri... De dl Yuval Noah Harari da ... este un istoric remarcabil , cu capacitate de a descoperi esentialul , a vedea intregul , de sistematizare a descoperirilor , miturilor , povestilor , care au facut ca milioane de oameni sa coopereze , sa creada ca sunt parte a unui grup , religii , natiuni ... El s-a născut în 1976 "Și-a luat titlul de master în 1998 cu o teză despre logistica militară în evul mediu. Între anii 1998-2002, Harari și-a făcut apoi doctoratul în istorie la Jesus College, la Universitatea Oxford sub îndrumarea lui Steven Gunn. În anul 2005 a fost numit lector la facultatea de istorie a Universității din Ierusalim, în 2008 căpătând definitivatul pe postul de conferențiar. Din septembrie 2014 a devenit profesor universitar. Între anii 2003-2011 a fost coordonatorul programului de istorie universală la Universitatea ebraică Are trei carti devenite celebre in lume -Sapiens - Scurtă istorie a omenirii -Homo Deus - Scurtă istorie a viitorului -21 gânduri despre secolul al 21-lea"...(WIKI) Pe care va recomand sa le cititi . Ofera o perspectiva cuprinzatoare a evolutiei lui Homo Sapiens de la vanator -culegator .. la connstructor de nave spatiale , la stapanul planetei .... la a deveni el insusi un fel de Dumnezeu , in care Pamantul a devenit terenul lui de creatie , de experiente , de cuceriri , de distrugere , poluare si epuizare a resuselor ... Si foarte aproape de a dezvolta inteligenta artificiala( AI) ... care se va programa si up-data singura , care se va multiplica singura , care va inlocui parti ale organelor omului , sau va inlocui pe homo sapiens ...Si la ingineria genetica capabila sa creeze "supra oameni " Se va ajunge in situatia in care corporatii , entitati statale , medicale ... sa ne cunoasca mai bine decat ne cunoastem noi insine atat biologic , cat si psihologic .... si dec sa ne controleze , dandu-ne iluzia ca noi vrem ceea ce suntem manipulati ... Asa cum putini in urma cu cateva sute de ani isi imaginau cum va arata lumea acum ... foarte putini isi imagineaza cum va arata peste 50 de ani , combinatia dintre inteligenta atificiala si ingineria genetica va duce spre evolutii greu de conceput .

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
19.12.2018, 16:47:52

Yuval Noah Harari e ceva, Alexandru Tudor e altceva. Iar autorul, specialist in sofime, ipocrizie si dubla masura, un troll dezgustator si prin forma si prin continutul mesajelor, mai arunca o dejectie in spatiul publicistic. Eu unul i-as recomanda sa incerce si el regimul acela al lui Harari, dar nu 30 ci macar 300 de zile pe an. Sa dispara din peisaj suficient cat sa nu mai fie nevoie sa ne impiedicam mereu de miasmele fetide si scarnave ale scrierilor sale. Eu nu-l cunosc nici pe unul si nici pe celalat din personajele descrise - nu ma fascineaza nici filozofia unui evreu cu obiceiuri ciudate si inca si mai putin fotbalul -, dar sunt convins ca exemplele nu au fost alese la intamplare si ca nu e prezentat cititorului decat atat cat i-a convenit ca sa isi poata sustine scriitura. Ii recomand specialistului in limbistica sa si-o tina pe a lui "in adancuri infundata" si sa ramana cu ea acolo.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (18)