Societate

articolul anterior articolul urmator

Efectele coplăţii în sistemul privat pentru pacienţii români

25
14 Apr 2019 18:25:31
Autor: Claudia Spridon
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

E forfotă în Sănătate după ce coplata pentru pacienţii care vor să îşi facă investigaţii în clinicile private e la un pas de a fi implementată. Deşi Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că proiectul de ordonanţă, retras săptămâna trecută de pe ordinea şedinţei de guvern, are caracter de urgenţă, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, dar şi medicii avertizează că singurii care vor avea de suferit sunt pacienţii.

„Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract-cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care adaugă că tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. 
 
Vor plăti din buzunar pentru CT sau RMN
 
Spre exemplu, românii vor fi nevoiţi să achite din buzunar diferenţa pentru analizele de înaltă performanţă, respectiv RMN (rezonanţă magnetică) sau CT (computer tomograf), după cum a declarat chiar Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Asta chiar dacă pacienţii vor avea trimitere de la medicul de familie. 
 
„Pentru analize sociale, pentru alte investigaţii, la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema contribuţiei personale, şi doar a unei părţi din acea investigaţie”, a dat asigurări Cristian Hotoboc, care susţine că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază. „Nu o să luăm bani pentru analizele uzuale”, a spus preşedintele PALMED. 
 
Acesta este contrazis de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, care spun că pericolul ca pacienţii români să nu mai aibă acces la investigaţii odată cu intrarea în vigoare a controversatului act normativ este major. Iar statul nu va reprezenta o alternativă pentru că deja listele de aşteptare pentru investigaţii, în special cele pentru aparatură de înaltă performanţă, sunt lungi. 
 
„Sub aspectul clinic şi paraclinic - consultaţii la specialist şi investigaţii medicale - este un dezastru. Măsura va genera un impact major în rândul pacienţilor români, pentru că li se va îngrădi accesul la servicii medicale. Spre exemplu, acum dacă mergi la medicul specialist ortoped, în ambulatoriu sau policlinică, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, consultaţia era gratuită. Dacă ordonanţa intră în vigoare, pacientul va plăti şi nu se ştie cât. Iar autorităţile degeaba se laudă că vor putea pune limite la tarifare. Nu au cum să facă asta”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 
 
Cât plăteşte statul şi cât va plăti pacientul 
 
Acesta spune că, spre exemplu, dacă pentru o consultaţie la internist statul decontează 38 de lei, restul până la 200 de lei, tariful mediu practicat la privat, e achitat din buzunarul pacientului. „Acum, 90% din analize se fac în privat. În loc să stopăm abuzurile din sănătate, se face loc pentru noi abuzuri. Unde este rolul asigurării?”, a comentat Barbu. 
 
Şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) avertizează asupra efectelor catastrofale ale introducerii coplăţii pentru asiguraţii români. Medicii de familie au luat iniţiativa de a-i înainta o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a solicita retragerea controversatului proiect. 
 
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii - agenţie a Naţiunilor Unite - recomandă ca plăţile directe făcute de pacienţi să nu depăşească 15% din cheltuielile pentru sănătate. Oficial în România plăţile directe deja erau estimate la 19% în anul 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar, contribuţiile personale plătite direct de pacient situează deci deja România în zona de risc”, atrag atenţia medicii, care spun că, atunci când acceptă de bună voie să intre în relaţii cu casele de asigurări, furnizorii acceptă şi condiţiile contractuale, inclusiv tarifere impuse de casele de asigurări şi obligaţia expresă de a nu încasa sume în plus. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Mironov George
14.04.2019, 19:16:33

Platesc pentru asigurarile de sanatate de stat 2400 lei lunar iar angajatorul meu mai plateste suplimentar echivalentul a 24 de euro asigurare privata de sanatate. Cu toate acestea, daca as avea nevoie de o prestatie medicala, dupa noul act normativ va trebui sa platesc si ceva din buzunar. Întrebarea este cam cate asigurari trebuie sa aiba un angajat in Romania si la ce valoare fiecare, in asa masura incat, când are nevoie de un serviciu medical, sa fie servit promt (asa cum i se iau si banii de asigurare lunar), calitativ si fara sa mai plateasca si din buzunar?

+4 (4 voturi)
Sorin Ionascu
14.04.2019, 19:47:53

Eu cunosc persoane care platesc lunar intre 7 si 10.000 de lei pentru asigurari, la salarii foarte mari. Cand au nevoie de ceva, rareori apeleaza la sistemul de stat, pentru ca au exact aceleasi drepturi ca si cei ce platesc la minimum. Asigurarile obligatorii sunt o forma mascata de impozitare, dar nu asigura si conditii de asigurare proportional cu sumele platite. In tarile occidentale cele mai scumpe asigurari sunt cam de 5-600 euro pe luna, iar acoperirea e completa, inclusiv in servicii paleative si de ingrijiri la domiciliu. In Romania ajungi sa platesti peste 2000 de euro pentru nimic. Sau doar ca sa tii in spate armata de asistati sociali care fug de munca. Asa cum am mai scris si se vede ca au inteles si altii, aprobarea coplatii deschide drumul platii serviciilor de sanatate de catre pacienti in proportie tot mai mare, in ciuda sumelor imense oprite de stat in contul asigurarilor. Casele de sanatate vor deconta din ce in ce mai putin (si acum tarifele decontate sunt de cele mai multe ori infime, fara nicio legatura cu realitatea) si vor include doar cateva servicii in pachetul "de baza", restul fiind pe spezele bolnavilor. Ceea ce lumea nu prea stie e ca deja exista forme de coplata, pentru ca nu sunt acoperite toate serviciile din clinicile si laboratoarele private, iar ceea ce nu e acoperit de casa e platit de pacient. De exemplu, in tratamentele oncologice sunt platite medicamentele, dar nu si serviciile de ingrijire, pe care le suporta pacientul. Cele doua nu pot fi disociate. Un alt exemplu: daca ai nevoie de o proteza, ti se deconteaza cea mai ieftina (de obicei si cea mai proasta sau prea putin potrivita nevoilor pacientului); daca vrei alt model, platesti diferenta. Mai sunt si altele, legate de unele medicamente sau materiale sanitare.

+5 (5 voturi)
Constantine Constantine
14.04.2019, 20:46:06

Cine nu e gata il iau cu ..coplata! Aia cu salarii mari platesc mai mult dar se descurca.Ce facem cu acei salariati care sint rasplatiti cu salariul minim brut pe economie?Pentru ca de la gura nu isi mai pot lua deoarece retia zilnica de hrana valoreaza 13 lei/zi. De unde sa scoata banii pentru un CT sau RMN? Si chiar daca s-ar indrepta spre firmele private sau medici cu statut privat acestia in proportie covirsitoare refuza compensarea lucrind cu banul jos.Totodata medicii de la unele firme private practica tarife care te ustura la buzunar. Ori pe unde am umblat si am trait eu in lumea asta asiguratul are acces oriunde, e drept in limitele valorii asigurarii medicale. In plus exista spitale pentru cei saraci ale caror asigurari nu acopera mare lucru din,sa zicem, o operatie de apendicita, aceleasi spitale asigurind interventiile si pentru cei fara asigurare. Om fi noi romanii mai fraieri decit altii? Cel putin asa cred politicienii care se lauda ca au marit salariile dar ala cu salariul mic maninca de 13 lei/zi.Caci problema aici este, lipsa banului.Si va dati seama ca daca tot nu le ajung asigurari de 10000lei/luna la aia cu 500 nici nu se uita.

+4 (4 voturi)
Tomescu Tom
14.04.2019, 19:54:00

Domnilor ....PSD-ul privatizeaza la propriu sistemul national de sanatate ! De mult intentionau sa faca asta ...

+4 (4 voturi)
Mihai Popescu
14.04.2019, 21:55:00

Cum adica eu care am platit timp de 42 de ani asigurari de sanatate acum la batrinete cind am nevoie sa mai platesc inca odata ? Pai timp de 42 de ani v-am platit degeaba pt. ca nu am avut nevoie de asistenta medicala dar abia acum la batrinete am nevoie. Pai ce ati facut cu banii pe care vi i-am platit timp de 42 de ani ?

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările