Efectele IT-ului asupra filologilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei e filolog, de facultate. Scrie cărţi, piese de teatru, articole, are mii de fani şi pe Internet. La începutul anului acestuia, din calculator ştia cam cât ştiu şi parlamentarii români, care îşi trec în CV-uri cunoştinţe avansate de PC, Word, Yahoo şi Internet Explorer.

Acum mă sună pe WhatsApp din Berlin, îşi caută un apartament de închiriat să se mute cu familia din ianuarie. A fost angajat ca programator la una dintre cele mai germane şi mai cunoscute multinaţionale. Interesant mi se pare că el e convins că va scrie în continuare chiar mai multe cărţi şi piese de teatru decât a scris până acuma. Dar să vedem cum şi către ce îl vor inspira frigul şi umezeala din Berlin. Prevăd că următoarea carte va fi de eseuri...

Al doilea prieten filolog e foarte diferit. E din noile generaţii rebele, personaj viu de roman el însuşi. Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat în call center, ca tot studentul, a încercat în vânzări, apoi la o agenţie de publicitate. Dar într-o zi, o voce interioară (care semăna suspect de mult cu cea a proprietarului care îl suna de două ori pe zi să-i ceară chiria) l-a întrebat dacă nu i s-ar părea cool să se facă IT-ist.

Şi s-a făcut. A învăţat el, de capul lui, ceva software. S-a angajat repede ca ajutor de programator, apoi a mai prins şi de la ceilalţi colegi programatori, care aveau deja casele lor, nu mai stăteau cu chirie.

Soarta l-a făcut să se întâlnească într-o zi cu alt prieten al meu – nefilolog acesta – care se chinuia de multă vreme să facă un site destul de complex în domeniul său de activitate (real estate), şi care era exact în acelaşi punct în care fusese şi cu doi ani în urmă. Doar cu vreo 50,000€ mai puţin în cont, bani care ajunseseră între timp la diverse firme de IT care se apucaseră de proiect, fiecare aruncând la gunoi ce făcuseră cei de dinaintea lor, descriindu-i în termeni foarte tehnici cât de prosti erau.

Şi ai făcut vreodată un proiect de unul singur? Nu atât de complex, dar măcar pe jumătate, sau chiar pe sfert? Nu, nu am făcut singur, am lucrat doar în echipe. Însă pot, vi-l fac în trei luni! În câââât? Păi ăştia lucrează de doi ani la el, şi tu spui că îl faci în trei luni? Da, daţi-mi şi veţi vedea! Şi în ce îl faci? În PHP cu Laravel. Păi de ce nu continui cu WordPress-ul celor de dinainte, că e aproape gata? Păi m-am uitat la ce au făcut, şi părerea mea este că v-au înşelat rău de tot. L-au făcut în aşa fel încât să vă ţină captiv, să nu poată nimeni să înţeleagă ce e acolo, în afara lor. Plus că orice dezvoltare ulterioară ajunge să coste din ce în ce mai mult.

Şi l-a făcut! Nu chiar în trei luni, ci în patru. Cu câteva mii de Euro. Luat totul de la zero. Curat, solid, fără vreo breşă de securitate, documentat. Şi rulează mai rapid decât în WP, desigur.

Dar, ca şi la celălalt prieten al meu, IT-ul pare să aibă nişte efecte ciudate asupra filologilor! Şi pe foarte tânărul meu prieten l-a reapucat cheful de scris şi de studiu, vrea să înceapă în paralel şi o activitate academică, să publice, să facă un doctorat în ştiinţele limbajului.

Nu l-am întrebat dacă vrea să scrie un roman despre experienţele lui cu oamenii de business pe care i-a cunoscut sau altceva, însă va fi interesant, abia aştept să citesc. Îl cunosc bine... 😊

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite