Efectele nocive ale băuturilor îndulcite, confirmate de cel mai amplu studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: APC România
FOTO: APC România

Consumul zilnic a două sau mai multe pahare de băuturi îndulcite cu zahăr sau alţi îndulcitori artificiali este corelată cu un risc ridicat de deces. Aceasta este concluzia celui mai amplu studiu realizat pe tema efectelor negative ale consumului de băuturi carbo-gazoase.

Peste 450.000 de persoane, din zece ţări europene, pe o perioadă de opt ani de zile, au luat parte la acest studiu. Astfel, specialiştii din cadrul Agenţiei Internaţionale de Studiu asupra Cancerului din Lyon, Franţa au colectat informaţii de la cele 451 743 între anii 1992-2000, analizând statistic informaţiile după alţi 16 ani, perioadă în care 41,693 dintre acestea au decedat. 

Potrivit concluziilor specialiştilor, consumul zilnic a două sau mai multe pahare de suc îndulcit este asociat pozitiv cu decesul cauzat de afecţiuni cardio-vasculare, iar consumul a unul sau mai multe de pahare de suc zilnic este corelat cu decesul cauzat de afecţiuni digestive. 

Cercetătorii susţin că nu au identificat nicio corelaţie între consumul de băuturi carbo-gazoase şi decesele provocate de cancer. Potrivit acestora cantitatea de suc ce ar putea fi consumată fără riscul unor afecţiuni severe este de un pahar pe lună. 

„În acest studiu, consumul ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr sau cu alţi îndulcitori artificiali a fost asociată cu riscuri ridicate de deces din toate cauzele. Corelaţii pozitive au fost observate şi între consumul de băuturile îndulcite cu zahăr şi decesele cauzate de afecţiuni digestive precum şi între consumul de băuturi îndulcite cu îndulcitori artificiali şi decesele cauzate de afecţiuni cardio-vasculare”, arată autorii în concluzia studiului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite