Efectele poluării: Bucureştiul riscă veri la fel de încinse ca în Irak. Cu cât va creşte media temperaturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Oamenii de ştiinţă de pe glob au tras semnale de alarmă că dacă emisiile de carbon nu se vor opri sau măcar diminua, verile vor deveni din ce în ce mai călduroase, în special în oraşe.

Potrivit Live Science, creşterea rapidă a populaţiei şi dezvoltarea urbană vor face ca oraşele să devină cu 7-8 grade Celsius mai călduroase decât zonele rurale.

Din cauza poluării excesive, în anul 2100 vremea din Bucureşti va semăna cu cea din Irak. Temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius, informează Digi24.ro. În cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creşte cu 4 grade Celsius, fiind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia.

Totodată, specialiştii avertizează că tempereturile de pe glob vor deveni mult prea puternice pentru a putea fisuportate de om dacă emisiile de carbon nu vor fi oprite.

„„Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de ştiinţă desenează posibilele evoluţii pentru viitor. Nu putem pur şi simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. E adevărat că suntem acum pe pământ 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gândim foarte rar: cu cât suntem mai mulţi, cu atât efectele, de la respiraţie la activităţile care provoacă dioxid de carbon, care scot metan, toate contează.

Ce este cel mai important că efectele sunt, poate şi datorită ciclului soarelui, că se încălzeşte oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian şi altul în Oceanul Atlantic – care fac ca şi straturile de aer să fie antrenate în mişcarea asta, îşi schimbă felul în care acţionează. Straturile de aer înseamnă mişcări climatice puternice. Observaţi că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia şi până la uragan în ţările nordului – cine a mai văzut aşa ceva?”, a explicat scriitorul Alexandru Mironov, citat de Digi24.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite