Efectele vacanţei de 1 Decembrie asupra numărului de infectări. Dr. Marinescu: „Aceste sărbători trebuie făcute cu multă prudenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, avertizează că, dacă românii nu respectă regulile şi se îmbulzesc în staţiunile de munte în această minivacanţă de 1 Decembrie, efectele se vor vedea peste o săptămână, maximum două.

„Nu vrem să infectăm mai mult decât am făcut-o până acum. (...) Aceste sărbători trebuie făcute cu multă prudenţă. (...) Trebuie să fim prudenţi şi trebuie să plecăm de la ideea că nu vrem să infectăm mai mult decât am făcut-o până acum. Pentru că în jurul nostru, chiar dacă noi facem o formă uşoară, vor fi cu siguranţă persoane în vârstă, persoane cu boli cronice şi riscul pentru acestea va fi foarte mare. Putem noi să le transmitem şi atunci riscul ca ei să evolueze nefavorabil este mare”, a afirmat dr.Adrian Marinescu la Digi24.ro.

El a arătat că, în cazul în care la munte se fac aglomeraţii în minivacanţa de 1 Decembrie, efectele, constând în creşterea numărului de cazuri de coronavirus, se vor vedea peste o săptămână, maximum două.

„Atunci creşte numărul de infectări, prin apariţia unor focare, prin apariţia necesităţii internării pacienţilor în spitale. Practic, creşte numărul de internări, deşi numărul de locuri rămâne acelaşi”, a mai precizat medicul. 

„Ar trebui să gândim prudent şi să luăm în calcul că aceste sărbători vor fi cu familia restrânsă, cât mai aproape de casă”, este sfatul medicului Marinescu. 

Soluţie pentru mărirea secţiilor ATI

Adrian Marinescu spune că soluţia pentru extinderea capacităţii secţiilor ATI este internarea pacienţilor COVID şi în spitalele care acum nu primesc astfel de pacienţi, cu condiţia creării de circuite separate şi respectarea strictă a regulilor.

„Cele mai multe spitale nu sunt în circuitul COVID. (...) Toate spitalele care pot să meargă pe un dublu circuit, făcut corect, ar trebui să facă acest lucru”, a mai declarat dr. Marinescu.

În acest fel, spune el, s-ar rezolva şi problema personalului medical, pentru că secţiile ATI existente, dedicate pacienţilor COVID, ar putea fi extinse prin suplimentarea echipamentelor, însă nu este personal suficient. 

„Fiecare pat ATI ar trebui să vină şi cu personal medical. La Institutul Matei Balş, secţia ATI ar putea fi dublată sau chiar triplată, dacă am avea personal. Dacă am face circuite separate, am putea mări capacitatea ATI şi la celelalte spitale”, a explicat dr. Marinescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite