Societate

articolul urmator

Eludarea mizeriei

9
14 Jun 2021 19:08:26
Adrian Majuru

„Un popor care depinde de străini pentru hrană şi îmbrăcăminte va trebui să fie mereu supus” (Benjamin Rush, 1775, Pennsylvania).

Românii pierd abilităţile de a construi pozitiv şi subtilităţi ale curajului, care cer efort susţinut pe termen lung. Pierd mult prea uşor răbdarea de a aştepta să cunoască, să dezvolte timpul necesar  pentru experienţe de viaţă, apoi să convingă, să asocieze, să compare, toate acestea fiind valori ale inteligenţei cultivate. 

Prin această repliere profesională şi de caracter, precum şi de etologie, România şi-a ruralizat oraşele. Acestea sunt desigur locuite, însă urbanul are agresiunea superficialului şi replierea ruralului. Oraşele hrănesc disperări sau dimpotrivă, gesturi rudimentare pentru un câştig rapid, o glorie cât o respirare într-un pahar cu apă, o satisfacţie pierdută în râgâitul intim al micii perfidii. 

Periferia umană, chiar licenţiată, este tot mai agresivă, timp în care se consumă singură în drama popoarelor cu memorie scurtă. În intimitatea memoriei scurte sunt reţinute gesturile de ieri nu şi adevărurile din viaţa celorlalţi, dinaintea noastră. De aici eforturi reduse de a construi, acumula, abandonate preocupării pentru atacuri simple, rapide, care hrănesc glorii scurte şi bolnave pe vreun blog devenit volativ odată cu oprirea curentului.

Banală, închipuită şi reziduală rezistenţă urbană! Ne interesează succesul cu orice preţ, cu orice mijloace. Chiar şi cu subtile sau directe atacuri la persoană, profitându-se de faptul că nu avem legi suficient de puternice, care să pedepsească delictul de presă. De aceea minciuna, falsul în prezentare(aici includ şi CV-urile), opinia răuvoitoare, lipsită de argumentare solidă, sunt gesturi la comanda unor psihoze ce par de nevindecat. 

Toate aceste realităţi hrănesc scurtarea memoriei colective, diminuată la gesturi spontane şi anesteziată pentru orice proiect de viitor. Perspectiva este însă dovedită: popoarele cu memorie scurtă sunt sortite dispariţiei.

Impostorul şi gesturile lui sunt fără de pedeapsă iar dacă mai şi reuşeşte să convingă, transformând impostura în bunăstare sau bani, în mentalul colectiv personajul se transformă într-un element pozitiv. Dacă falsificatorul de opinii reuşeşte să se impună prin comportament agresiv este identificat de popor ca un „om de succes”. 

Şi totul într-o continuă manevră colectivă de eludare a mizeriei sociale. În afară de un destin individual există şi un destin colectiv, iar în matricea universală laşităţile colective se adună şi impun reacţii anti-elită. Laşitatea, mizeria şi memoria scurtă reprezintă o acumulare fantastică a dezastrului. 

Cei buni sunt suficienţi de buni încât par a fi meniţi să fie traşi mereu pe sfoară. Şi au sentimentul unui mers în gol indiferent de vârstă, profesie, statut social. Odinioară era pâine şi circ pe când acum este groază şi hoit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Domnul Doctor
15.06.2021, 09:45:20

Si uite unde ajunge o natiune de a carei educatie nu s-a ocupat nimeni, si a carui sistem de invatamant a fost permanent batjocorit de catre toti cei care au condus Romania inca de la infiintarea ei si pana astazi. Ce e mai rau abia acum urmeaza.

+2 (2 voturi)
Paun Al
15.06.2021, 09:46:26

A trai ca popor, intr-o tara presupune ca am fi in stare sa cooperam, sa actionam impreuna , pe termen lung. Pierdem aceasta abilitate. Tara, poporul sunt notiuni tot mai abstracte, lipsite de un continut faptic. Aflandu-se la granita marilor imperii, asirian, egiptean, babilonian evrei au fost ocupati, deportati, au luat drumul diasporei.. Inteleptii lor, rabinii s-au intrebat acum 3000 de ani, si au gasit solutii la cum sa supravietuiasca.. CA EVREI, cu religia lor, cu cultura si obiceiurile specifice lor.. intr-o lume straina, ostila, asimilatoare.. Poate ca ar trebui sa ne intrebam ca popor, ce ar trebui sa facem, ce suntem dispusi sa facem, daca vrem sa traim, sa ne construim un destin, un viitor aici pe aceste meleaguri, ca romani, cu valori comune, cu obiceiuri, cu o cultura specifice, intr-o societate prietenoasa, civilizata? Unul din motivele de mandrie pe care le-am auzit la intilnirile cu colegii de liceu, facultate era ca le invata copiii in strainatate, ca s-au realizat in strainatate.. Cati mai cred ca pot avea un viitor aici, in Romania? Nu eludam nimic. Acesta este nivelul de civilizatie si de constiinta sociala la care ne aflam, si ne comportam "natural".

+8 (8 voturi)
Lucifer
15.06.2021, 11:45:28

Reacţiile anti-elită nu sunt din cauza "stupid people" ci din cauza chiar a elitelor. Fiindcă, de fapt, poporul român NU mai ARE elite.

-5 (13 voturi)
Victor Nagy
15.06.2021, 19:46:12

Lucifer ............. Cred ca nu ai dreptate ... poporul mai are elite ... dar in actualul mediu ... putine elite reale au curajul sa intre . Sansele lor de a se impune , de a schimba ceva sunt minime . Mizeria este mai mare decat in grajdurile lui Augias . Inca locul la tribuna este ocupat de elitisti vocali sprijiniti de factori externi , via institutiile de forta si media miluita ... si de prea multi babuini ... unii scriitori pe aici ... autori si comentaci .

-4 (10 voturi)
un motan intransigent
18.06.2021, 23:51:30

"Groaza si hoit"? Ingrozitoare constatare! Sa fie vorba despre "omul nou" visat si realizat de bolsevism? De nesigurele si nesincerele politici "de stanga"? Oare are cineva reteta revenirii? Cutumele au tendinta sa se refaca, dar pentru asta ele, cutumele, trebuie intelese, acceptate si lasate sa se refaca liber si intr-o nesupraveghere acceptata. Putina jungla n-ar strica. In jungla traieste si se-ntareste doar cel viabil.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările