Epidemia de gripă din România ia proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa continuă să se extindă pe zi ce trece în România, tot mai multe persoane ajungând în cabinetele medicilor de familie, în policlinici şi chiar la camerele de gardă cu viroze agresive sau infecţii respiratorii greu de tratat. Şi numărul deceselor cauzate de gripă a crescut, astfel că nouă români au murit până acum, unul dintre ei fiind un bebeluş în vârstă de un an, nevaccinat.

Tot nevaccinate erau şi celelalte opt victime, însă în cazul lor existau condiţii medicale preexistente, arată cele mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit sursei citate, activitatea gripală a evoluat, cu tendinţa de extindere regională în zona de sud-est. Bucureştiul, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa se numără printre zonele cele mai afectate din această regiune, notează specialiştii. Potrivit acestora, focare sunt şi în Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ. Alba, Bihor, Cluj şi Braşov se numără şi ele printre judeţele care au înregistrat multe cazuri de viroze şi infecţii respiratorii.

Arafat: „Sunt aglomerate în special spitalele de copii“

În prezent, foarte mulţi care au simptome asemănătoare gripei aglomerează camerele de gardă din spitale, apreciază şi doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. „Aglomerarea vine din mai multe motive: când sunt viroze, gripe, atunci aglomerarea este la maximum, mai ales la spitalele de copii”, a declarat Arafat pentru „Adevărul”.

„Sunt foarte multe viroze la cabinetele medicilor de familie şi nu vorbim doar de pacienţi cronici, ci inclusiv de copii. O altă mare problemă e faptul că doar un procent mic din populaţie s-a vaccinat, ceea ce favorizează circulaţia virusurilor antigripale în comunitate. Odată la câţiva ani apar forme severe de boală”, a explicat şi medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

100.000 de infecţii respiratorii într-o singură săptămână

Concret, într-o singură săptămână au fost diagnosticate peste 100.000 de infecţii respiratorii acute, cu 40% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, într-o singură săptămână au fost înregistrate cu 15% mai multe cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI).

În ceea ce priveşte cele trei decese înregistrate în ultima săptămână, două dintre acestea au fost confirmate cu virus gripal de tipul A, subtip H3N3, iar cel de-al treilea cu virus A, nesubtipat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite