Epidemiolog: Stafilococul auriu este un germene foarte agresiv. Are o rezistenţă mare la antibioticele obişnuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu stafilococ auriu este foarte agresivă
Infecţia cu stafilococ auriu este foarte agresivă

Echipe de epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au fost astăzi în control la mai multe maternităţi din Capitală în urma apariţiei mai multor cazuri de bebeluşi cu infecţii intraspitaliceşti. de vină ar fi stafilococul auriu, un germene deosebit de rezistent la antibioticele obişnuite şi care poate determina infecţii ale căilor respiratorii şi ale pielii.

Echipe de epidemiologi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au fost astăzi în control la mai multe maternităţi din Capitală în urma apariţiei mai multor cazuri de bebeluşi cu infecţii intraspitaliceşti.

De vină ar fi stafilococul auriu, un germene deosebit de rezistent la antibioticele obişnuite şi care poate determina infecţii ale căilor respiratorii şi ale pielii.

50% din infecţiile intraspitaliceşti sunt produse de stafilococul auriu, potrivit prof.dr. Marian Neguţ, medic primar epidemiolog.

Universitarul a explicat că acest germene care populează nasul poate determina infecţii respiratorii, dar se poate extinde, invadând şi pielea şi determinând infecţii cutanate.În mod deosebit, acest stafilococ auriu are o rezistenţă deosebită la antibioticele obişnuite şi determină infecţiile cele mai extinse şi mai frecvente, atât la copii, cât şi la adulţi.

Potrivit prof.dr. Marian Neguţ, germenele poate fi atât de agresiv încât prin complicaţiile pe care le produce fi fatal. „Invadează ţesuturile şi este deosebit de-  hai să zicem - incomod în toate situaţiile. Poate duce la deces“. Copiii care se nasc cu anumite vulnerabilităţi şi care stau mai mult în spital sunt mai predispuşi la îmbolnăvirea cu stafilococ auriu. Infectarea se poate manifesta atât în spital, cât şi după externare, adaugă profesorul. 

Stabilirea sursei infecţiei este dificilă

Pe lângă circuitele spitaliceşti defecte, alte surse de contaminare cu stafilococ auriu pot fi pacientele care vin să nască în maternităţi şi care aduc cu ele propria „zestre“ sau persoanele care vin în vizită la spital şi care pot fi purtătoare. Stabilirea „sursei“ este o treabă „foarte încurcată“, conform prof.dr. Marian Neguţ.

„Încercările de a scăpa de stafilococul auriu sunt dificile şi, de multe ori, nu au succes“, a mai spus universitarul, adăugând că, în astfel de cazuri, trebuie luate măsuri drastice de dezinfecţie. „Igienizarea trebuie să fie urmată de aplicarea unor reguli de bună practică“.

La rândul ei, prof.dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog spune că este important de stabilt ce tulpină de stafilococ auriu este implicată în infecţie, pe de o parte, iar pe de alta, trebuie să admitem că astfel de infecţii se pot întâmpla în orice spital din lume. „Infecţiile asociate asistenţei medicale pot să apară în oricare spital din lume pentru că nu trăim într-un mediu steril. Niciun spital nu este unul cu risc zero“, spune universitarul din Iaşi.

Ceea ce se poate face este ca, prin intermediul serviciului de supraveghere a infecţiilor asociate care există în orice spital, riscul acestor infecţii să fie redus la minimum prin măsuri corespunzătoare de igienă, proceduri efectuate în condiţii sigure şi prin circuite medicale corecte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite