Societate

articolul anterior articolul urmator

Eşecul României. Eşecul patriotismului

69
10 Sep 2014 13:57:11
Liviu Mihaiu

Cand Moţi a devenit eroul Bulgariei eliminând Steaua la 11m ajungând nume de peluză pe un viitor stadion, mi-am adus aminte de două păreri ale unor intelectuali despre ce mai înseamnă să fii român în România de azi: „patriotismul inseamnă în primul rând eficienţă” - HRPatapievici. Mircea Cărtărescu, la Radio România: „sunt european înainte de a fi român“.

Moţi s-a încadrat mănuşă în cele două definiţii. A fost european eficient la locul de muncă. A fost el oare un mare patriot român!!? 

Motto: „Înainte de a fi comunist sunt român". Lucreţiu Pătrăşcanu. 

A devenit un curent „cerebral", un raţionalism ideologic să scapi de povara iubirii de ţară sau chiar de mamă. A-ţi iubi mama sau ţara este o slăbiciune dezgustătoare. Dacă ţara este nemernică şi mama o beţivă nedemnă de iubirea noastră!!!? România e altfel pentru că nu mai are motive în a se iubi pe sine ca naţiune. Nu are motive, „raţional" vorbind. Astăzi patriotic este să fii corect: să-ţi plăteşti taxele la timp, să lupţi pentru justiţie sau pentru afimarea universală şi narcisică a dezlănţuitei tale personalităţi pe care ţara nu o merită, un sistem ticăloşit de facto, condusă de niste neisprăviţi ajunşi acolo din... lipsa de patriotism a altora.

Ce mai e astăzi iubirea de ţară şi la ce foloseşte ea!? Sună ca dracu! A la Vlahuţă, un romantism poporanist demn de vulgata din faţa bisericiii neamului prost. „A renunţa la românism înseamnă, pentru noi românii, a renunţa la viaţă, a te refugia în moarte", scria Mircea Eliade ca prostu-n păpuşoi. Un alt „dobitoc" naţional delira astfel: „Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea ţărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară", Mihai Eminescu, Timpul, (V) 1880, 22 iulie.

Acum este hipsterşte şi cool să fii un „highly disillusioned".

Un profesor american spunea că dacă la limită, ar avea de ales între a-şi trăda cel mai bun prieten sau ţara, şi-ar trăda ţara fără ezitare. Raţional vorbind, are dreptate: ţara se mai descurcă şi cu trădarea ta, că-i mare, dar prietenul tău, nu..

E adevărat, totul a inceput cu naţional comunismul care ne-a lecuit de munca patriotică, de curăţat stiuleţi la munci agricole, de cântat ţara „la minut". Tâmpiţelul patriotism de clasa a IV-a pe care comuniştii l-au cultivat până la promiscuitate în filmografia naţională, la şcoală sau pe stradă ne-au lecuit definitiv si irefutabil de responsabilitatea asta milităroasă si stupidă a patriotismului.

Acum, aşa cum xeroxul se suprapune inamovibil cu orice copiator, aşa şi patriotismul este una cu naţionalismul. Trăim niste vremuri în care a fi patriot a devenit nu numai periculos, nu numai „roşu" şi caraghios, dar şi de autentic prost gust intelectual  Apoi a venit oroarea bătăilor interetnice din 1990 de la Târgu Mureş, nocivitatea existenţei securistice a partidului condus de cântăreţul de curte al ceauşeştilor, PRM şi Vadim Tudor. Apoi a fost persecuţia trecutului legionar.

Dacă spui că eşti patriot sau că eşti mândru că eşti român eşti în proximitatea ameţitoare a naţionalismului. Până si moşul pe care-l admirăm cel mai mult dintre intelectualii interbelici în viaţă, Neagu Djuvara, spunea recent in ultimul său interviu din ziarul Gândul  :

„Cu sintagma «mândri că suntem români» ne întoarcem la epoca legionară, e un anacronism într-o epocă în care să nu mai fim naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii nostri europeni.” Tot astăzi, pentru tinerii din România, este important că sunt români în proporţie „decâtului" de 23%. Ei sunt azi „raţionalişti" din moment ce „divaisurile" lor electronice de care sunt dependenţi până la sociopatologie sunt produse ştiinţifice ale binelui tehnologic. Dacă eşti însă, să zicem, un german sau un american care-şi clamează patriotismul atunci eşti demn de toată admiraţia noastră snoabă. Străinii ăştia ar avea şi motive să-şi iubească baştinile. Sunt „eficiente", iar dobânzile la băncile germane sunt de trei ori mai mici decât în România, iar Germania a luat şi Cupa Mondială la fotbal...

S-a intâmplat altceva însă decât ne-am dorit în urma europenizării de carton: a început desfiinţarea sau ignorarea mai tuturor modelelor intelectuale din România; ascunderea oricărui trecut eroic sub preşul eşecului de ţară; nepăsarea criminală în faţa distrugerilor de patrimoniu; indiferenţa nesimţită la migraţia a milioane de creiere românesti; contestarea imnului naţional în şcolile naţionale; cultivarea sentimentului că toţi străinii sunt mai buni ca noi şi toate consecinţele etologice şi chiar economice ale antipatriotismului de rit nou. 

contemporan Marean Vanghelie.

Nici o bulversare semnificativă a „sentimentului românesc al fiinţei"; nici un scandal de breaking news; nici o luare de poziţie a vreunui „orificiu naţional" în afara anchetelor ziarului „Adevărul” sau a manifestaţiilor de stradă a redactorilor de la Radio Guerrilla.

Setul de valori naţionale a ajuns depozit de biciclete ca mormântul lui Kogălniceanu sau într-o cutie prăfuită, precum inima Reginei Maria, pe un raft al Muzeului Naţional de Istorie, care are 700.000 de obiecte în cutii de carton şi care stă să se dărâme la cel mai mic cutremur din Bucureşti.

Scriam atunci, în anii 90, în replica la un articol al lui Norman Manea, unul dintre „komisarii literari" cei mai preocupaţi să radă valorile româneşti controversate istoric, că avem mai mare nevoie de modele ca de tancuri petroliere. Eram totalmente iraţional!

Fuga de iubirea de ţară ca de plata întreţinerii a devenit cu timpul un sport naţional ca şi hatingul antireligios. În timp ce europenismul şi filoamericanismul sunt deja religii oficiale „new age” de „bon ton”.

O declaraţie ca următoarea nu ar mai fi posibilă azi în România în gura vreunui demnitar român:

„Am crescut trup şi suflet pentru patria mea: aspiraţiile şi îimplinirile ei au făcut parte din însăşi fiinţa mea. România a fost şi este dragostea vieţii mele, motivul pentru care exist”. (Principesa Ileana)

Şi nu poţi să spune despre femeia care l-a infruntat la ceas de noapte pe Emil Bodnăraş pentru a stopa crimele comuniste asupra Armatei Române că nu a fost...europeană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Kepler-186f
10.09.2014, 14:54:26

Pacat ca dati apa la moara acelor multi nationalisti care, fara sa cunoasca cu adevarat cultura si istoria Romaniei, se bat in piept ca sunt romani si i-ar scuipa in cap pe toti cei care, traind ca ei in aceasta tara, nu ar fi « adevarati romani ». Includ aici si nationalistii maghiari, la fel de nocivi ca cei romani. Nu insistati suficient asupra faptului ca a-ti iubi tara, lucru firesc si dezirabil (ce defineste patriotismul), nu e totuna cu a-i uri pe cei care au un strop de sange « strain », avand nesansa sa se fi nascut aici.

-6 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.09.2014, 15:00:55

Domnuuu' Mihaiu, lasa dom'le patriotismul..! De asta-ti arde matale acuma..? Vezi ca dom' Sorinel Vantu se plange la baietii aia voiosi din bulau, ca, cica, nu stiu cu ce l-ai suparat mai demult, cand te-a pus el nu stiu ce sa faci, prin delta Dunarii..! Ia fa-i o vizita si vezi care-i treaba..Ca poate-i vreo chestie..tocmai de patriotism..

-7 (21 voturi)
Filon Aurel
10.09.2014, 15:45:24

Lui Pătrăşcanu i se atribuie fraza “înainte de a fi comunist sunt român” când, în realitate, el a spus “sunt comunist pentru că sunt român”. http://adevarul.ro/cultura/istorie/corneliu-coposu-despre-lucretiu-patrascanu-1_540ee6960d133766a8fc94a2/index.html

+6 (12 voturi)
Filon Aurel
10.09.2014, 15:46:12

Moti n-are nicio treaba cu patriotismul desi sunt stelist,si-a facut treaba!Acolo nu era vb de patriotism!

+2 (8 voturi)
Geber
10.09.2014, 15:48:09

Felicitari pentru acest articol! Bine punctat, pana la ultimul caracter. A devenit o adevarata stigmata sa iti declari patriotismul, devotamentul fata de tara si preocuparea fata de fiinta nationala a acestui popor! Esti categorisit imediat retrograd, comunist SI legionar :P, sau asociat cu specimene mizerabile care terfelesc mandria de a fi roman in scopuri electorale...

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (69)