Eu sunt pentru autonomia secuilor. A tuturor secuilor din România!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema maghiară este una care revine constant pe scena publică din România. Ba o declaraţie belicoasă, ba un steag arborat acolo unde nu-şi are locul, un proiect de autonomie apărut în campania electorală, toate au rolul de a incita spiritele şi de a găsi argumente pentru a aduce această problemă cât mai sus pe fluxurile de ştiri.

Dar, ultimele evoluţii ale acestei problematici mă descumpănesc total. Se vorbeşte despre Ţinutul Secuiesc, despre autonomia Ţinutului Secuiesc, se învaţă la şcoală istoria secuimii, se duc lupte grele pe baza arborării sau nu a steagului Ţinutului Secuiesc.

Este bine ştiut, pentru cei ce au ochi să vadă şi urechi să audă, că în România, mai puţin de 1000 de locuitori s-au declarat secui. Prin urmare, toată treaba asta cu Ţinutul Secuiesc nu este decât o simplă păcăleală a grofilor maghiari care încearcă să păcălească istoria şi să reînvie o populaţie care nu mai există, doar pentru a evita termeni care ar înfuria teribil populaţia românescă. Ar fi destul de complicat să folosească denumiri ca „Mica Ungarie” sau „Ungaria din Ardeal” etc. S-ar trezi pe cap cu câteva milioane de români neaoşi care nu uită aşa uşor ce grozăvii s-au petrecut în Ardeal. Aşa că au ales o cale mai „inteligentă” care are aceeaşi finalitate, dar se ascunde după o vastă operaţinune de intoxicare atât a românilor, cât şi a maghiarilor.

Statul Român ar trebui să răspundă cu aceeaşi monedă acestei false pretenţii a reprezentanţilor maghiari. Autonomie totală celor sub 1000 de secui. Să li se acorde toate drepturile cerute şi chiar mai mult decât atât. Un sat sau o comună mai mare din Harghita sau Covasna ar trebui declarată teritoriu liber secuiesc şi toţi secuii dornici de libertate invitaţi să se mute acolo. Să-şi guverneze cum ştiu mai bine teritoriul autonom şi să se bucure de libertate totală.

Apoi, după ce a contribuit la obţinerea dezideratului suprem al UDMR şi al celorlalte formaţiuni extremiste constituite pe criterii etnice, statul va trebui să le desfiinţeze deoarece nu îşi mai au rostul la nivel naţional. Vor putea activa în comuna celor câteva sute de secui deoarece nu vor mai avea ce să ceară.

Secuii vor putea să se autoadministreze împreună cu formaţiunile politice care pretind că îi reprezintă  şi România va putea respira fără a avea în coaste formaţiuni care au drept unic scop revizuirea tratatului de la Trianon. Fără reprezentanţi UDMR în Parlament, fără căpuşe instituţionale numite pe criterii etnice, fără proiecte false de autonomie.

Aşadar susţin total automomia totală a celor 534 de secui trăitori pe pământul românesc. Acest lucru ar rezolva în mare măsură problemele dintre români şi unguri. Sună aberant, nu? Mai aberant ca proiectul de autonomie al UDMR?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite