Eugen Nicolăescu: Medicul va fi obligat să spună pacientului ce medicamente i se potrivesc. Ce vrea să ia decide bolnavul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu a vorbit marţi la Craiova despre viitoarele schimbări din sistemul sanitar  FOTO Adevărul
Eugen Nicolăescu a vorbit marţi la Craiova despre viitoarele schimbări din sistemul sanitar  FOTO Adevărul

Medicul va fi obligat să informeze pacientul despre medicamentele care i se potrivesc în funcţie de diagnostic, iar bolnavul va decide singur dacă ia vrea un medicament mai scump sau mai ieftin. Aşa a declarat, marţi, la Craiova, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vizând măsurile de reformă în sistemul sanitar.

„Noi vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014, şi o spun poate în premieră pentru dumneavoastră astăzi, dar va fi în curând publică această informaţie: în acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, şi pacientul să decidă, să opteze“, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la o întâlnire regională pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister în dezbatere publică.

Ce prevede legea actuală

Potrivit lui Nicolăescu, legea actuală prevede că dacă un pacient merge la o farmacie care are contract cu CAS şi nu are medicamentul prescris de medic, în 24 de ore are obligaţia să-l aducă.

„Dacă nu, la reclamaţia dumneavoastră, Casa poate sancţiona acea farmacie. Deci cadru există, însă ceea ce se întâmplă sunt deficienţe de funcţionare“, a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost prezent, marţi, la Craiova, la o întâlnire cu reprezentanţii sistemului sanitar din judeţele Olteniei, în cadrul unei dezbateri regionale, temele discutate vizând punerea în aplicare a unor proiecte din cadrul Programului de Guvernare şi măsurile de reformă care urmează să fie adoptate.

Întâlnirea de marţi, de la Craiova, la care a fost prezent şi Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este a treia dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătăţii privind proiectele de lege viitoare, astfel de întâlniri având deja loc la Alexandria şi Constanţa.

Ministrul Sănătăţii a menţionat totodată că proiectele de lege se vor regăsi pe site-ul ministerului în formă iniţială, urmând ca la finalul dezbaterilor din toată ţara să fie publicate şi variantele finale ale acestor proiecte.

Următoarea dezbatere publică va avea loc la Sighişoara, în data de 5 septembrie, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Bucureşti fiind ultimele patru oraşe în care vor avea loc astfel de întâlniri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite