Eugen Nicolăescu spune că încurajează industria locală de medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii români vor avea acces la medicamente generice FOTO Adevărul
Pacienţii români vor avea acces la medicamente generice FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii vrea să crească accesul pacienţilor români la medicamentele generice. Totodată, acesta încurajează dezvoltarea industriei farmaceutice locale, după cum a declarat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), cu care va încheia un protocol de colaborare în două săptămâni.

Genericele sunt medicamente de aceeaşi calitate, eficienţă şi siguranţă ca şi medicamentele originale, dar ele sunt disponibile la un preţ mai accesibil. Practic, genericele sunt echivalente terapeutice ale medicamentelor originale ale căror brevete au expirat.

„Vom creşte accesul pacienţilor români la tratament farmaceutic în condiţii de eficienţă a costurilor publice şi de încurajare a dezvoltării industriei farmaceutice locale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).

De asemenea, a fost adusă în discuţie lista de medicamente compensate, taxa clawback şi Directiva 2011/7/UE privind termenele de plată, care în România sunt de 360 de zile.

„Companiile de medicamente generice nu îşi pot permite acest termen de plată şi vor ieşi automat din piaţă”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR, adăugând că industria farmaceutică aduce 1,5% din PIB, în timp ce în Statele Unite ale Americii procentul este de peste 10%.

Medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii decât foarte rar

„Fabricăm 65% din medicamentele care se utilizează la ora actuală în România şi exportăm în circa 90 de ţări ca şi industrie şi medicamentul românesc reprezintă un foarte bun ambasador pentru România alături de alte bunuri pe care România le are”, a precizat Damian.

În plus, medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii decât foarte rar. Problema a fost semnalată în repetate rânduri de asociaţiile de pacienţi, în mod special de cele care activează în zona oncologiei, unde citostatice ieftine, dar vitale pentru bolnavi nu pot fi găsite pe piaţa de medicamente din România.
 
„O barieră serioasă de acces este metodologia de calcul la medicamente, de altfel ştiu că este o preocupare a ministerului sănătăţii de a schimba această metodologie pentru că ea este sursa acelor exporturi paralele şi este sursa dispariţiei medicamentelor ieftine la 10, 15 lei, care în farmacii reprezintă deja specie pe cale de dispariţie”, afirmă Dragoş Damian.
 
Rolul genericelor este insuficient fructificat, susţin specialiştii
 
Potrivit preşedintelui APMGR, medicamentele ieftine aduc economii substanţiale în sistemul sanitar de la noi din ţară.
 
„Trebuie să găsim o soluţie să salvăm aceste medicamente. Eu cred că rolul medicamentului generic este insuficient fructificat. Sute de milioane de euro, dacă se crează acea cultură a medicamentului generic se pot economisi în orice moment, bani care ar putea fi folosiţi tot în sănătate”, a mai spus Damian.

Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare şi cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Protocolul respectiv abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative in România: directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite