Societate

articolul anterior articolul urmator

Europa schimbă strategia anti-COVID: mai multe teste şi mai puţine restricţii

21
20 Sep 2020 20:00:02
Autor: Ionuţ Mureşan
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Agenţia europeană pentru controlul răspândirii bolilor recomandă testarea pe scară largă în locul restricţiilor sanitare, într-un moment în care noul coronavirus face ravagii în ţările din vestul şi nordul Europei. Spania, Franţa, Olanda sau Belgia se confruntă cu o creştere a numărului zilnic de infectări, context în care penuria de medicamente anti-COVID ar putea deveni o ameninţare.

Persoanele cu simptome de COVID-19 ar trebui testate cât mai repede posibil, la fel şi contacţii acestora indiferent de simptome. Acesta este ultimul anunţ făcut de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care mai subliniză că ţările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populaţii din zona afectată.
 
Ultimele precizări ale agenţiei europene pentru controlul bolilor vin în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în lunile octombrie şi noiembrie, ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de noi infectări raportate de ţările din vestul şi nordul Europei.
 

Topul statelor europene cu un număr-record de infectări

 
În acest moment Spania are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din Europa, iar Madridul este cea mai afectată regiune. Pe data de 18 septembrie, Spania avea 4.697 de noi cazuri COVID înregistrate într-o singură zi, după perioada 1-10 septembrie, în care au fost înregistrate, constant, chiar şi peste 10.000 de cazuri pe zi, potrivit WordOMeters.com. 
 
Franţa a raportat 13.498 de noi cazuri confirmate de COVID-19 în data de 19 septembrie, un nou record zilnic. Pe 17 septembrie Franţa avea 10.593 de cazuri, iar pe 18 septembrie 13.215 de cazuri. 
 
În Olanda au existat 1.887 de cazuri noi de coronavirus înregistrate de autorităţile sanitare în 24 de ore, marcând a şaptea zi consecutivă de recorduri la capitolul noi îmbolnăviri. În Olanda, pragul de 1.000 de infectări zilnice a fost depăşit pe 13 septembrie, iar de atunci creşte în mod constant.
 
Sursa citată arată că Belgia a avut 1.152 de noi infectări în data de 17 septembrie, iar în ziua următoare numărul aproape că s-a dublat, la 2.028.
 

Testarea în masă, noua strategie a ECDC

 
Ca urmare a acestor date, într-un document publicat sâmbătă, ECDC subliniază că strategiile de testare ar trebui să fie flexibile, astfel încât să poată fi adaptate rapid la schimbări, în funcţie de situaţia epidemiologică locală, rata de transmitere, dinamica populaţiei şi resurse.
 
„În mod ideal, toate persoanele cu simptome COVID-19 ar trebui testate cât mai curând posibil după debutul simptomelor. Acest lucru necesită acces uşor la testare pentru toţi, inclusiv pentru nerezidenţi. Timpul de prelucrare a testului ar trebui să fie redus la minimum, persoanele care au fost testate pozitiv ar trebui să se izoleze şi să se realizeze urmărirea în timp util a contactelor acestora, asigurându-se că toate contactele identificate sunt testate, indiferent de simptome”, este recomandarea făcută de agenţia europeană.
 

Măsurile restrictive anti-COVID, descurajate

 
În cazul serviciilor de asistenţă medicală şi socială, ar trebui realizată o testare intensivă atunci când există transmitere comunitară. În plus, „se recomandă testarea periodică şi cuprinzătoare a întregului personal şi a rezidenţilor/ pacienţilor pentru a preveni transmiterea nozocomială. În plus, toţi pacienţii/ rezidenţii ar trebui să fie testaţi la sau imediat înainte de internare”, se arată în document. ECDC subliniază importanţa identificării rapide şi a controlului focarelor care pot apărea în diverse instituţii, societăţi economice, şcoli, închisori, pentru a proteja aceste comunităţi şi a preveni accelerarea răspândirii virusului.
 
„Ţările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populaţii din zona afectată. Acest lucru ar permite identificarea cazurilor COVID-19 infecţioase şi ar permite izolarea lor promptă pentru a întrerupe lanţurile de transmisie. În funcţie de situaţia epidemiologică, dimensiunea şi densitatea populaţiei din zona afectată, o astfel de abordare ar putea fi mai puţin perturbatoare pentru societate decât introducerea unor măsuri mai stricte de sănătate publică”, consideră Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.
 

Dr. Emilian Imbri: Penuria de medicamente, consecinţă a pandemiei

 
Între timp, Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, atrage atenţia că pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor creşte în întreaga lume, şi achiziţia de medicamente folosite în tratarea COVID va deveni din ce în ce mai dificilă. 
 
Emilian Imbri a declarat la Digi24 că deja nu se mai găseşte un medicament pe care colegii lui, medicii de la „Victor Babeş”, îl foloseau în schemele de tratament, pentru că firma respectivă şi-a diminuat producţia. 
„Ne gândim însă la un moment dat la faptul că vom avea probleme cu medicaţia. (…) Vreau să vă spun că nu le folosim noi, că ni s-a părut nouă că ar fi bune (n.r. -medicamentele), le folosim pentru că le folosesc toate ţările în care se desfăşoară această pandemie. Folosindu-le toate ţările, cine are acces la aceste medicamente şi are şi forţa financiară să le cumpere le va cumpăra şi, încet-încet, vor dispărea de pe piaţa noastră”, a atras atenţia managerul de la „Victor Babeş”.
 
Dr. Emilian Imbri spune că astfel de situaţii îi obligă pe medici să caute tot timpul alternative pentru medicamente şi să regândească schemele de tratament.
 
„Este o problemă care deja se acutizează, nu vreau să pronunţ nici nume de firmă, nici numele medicamentului, dar există o firmă care a întrerupt producţia unuia dintre medicamentele pe care noi le foloseam în schemele terapeutice. A întrerupt pentru COVID, probabil că s-a considerat că nu este atât de eficient, nu că face rău, probabil că nu mai pot să producă într-o cantitate atât de mare, încât să acopere cererea pe plan mondial. Decizia acestui producător mare pe piaţa medicamentului practic opreşte aprovizionarea cu acest medicament şi suntem nevoiţi să ne orientăm spre ceva similar. Din fericire, există ceva similar şi sigur că în următoarele zile, săptămâni, ne vom reorienta. Doctorii, clinicienii sunt cei care deja au gândit o alternativă”, a precizat managerul. 
 
Citeşte şi:
Deputata Adriana Săftoiu a fost atacată de un câine: „Sângeram din greu. N-aveam nici un leu la mine ca să cumpăr spirt“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Dan Petru
20.09.2020, 20:21:40

Francezii = nespalatii Europei ! Ciumati ! Lumea a 3-a ! Cum, nu-i chiar asa ? Pai astea-s textele pe care le foloseau manipulicii atunci cand a crescut numarul de infectari in Romania. Mdeh, cand e vorba de francezi, ca sa vezi, manipulimea "uita" sa injure. Ca, deh, n-au sarcina de la partid.

-4 (10 voturi)
Tomescu Tom
20.09.2020, 20:33:22

În timpurile astea ... mai are cineva curaj să meargă la farmacie ..să ceară măcar o aspirină ?? :))) Sau niște prafuri din alea ... pentru răceală și gripă ????

+3 (5 voturi)
nae
20.09.2020, 20:56:43

Încă de la începutul pandemiei Organizația Mondiaă a Sănătății a recomandat : testați, testați, testați ! Singurii care au aplicat metoda imediat au fost nemții care acum stau cel mai bine la infectări. Abia acum europenii în ansamblu ajung și ei să accepte că e mai bine să testezi decât să impui restricții la toată prostimea, la grămadă . Marele Trump s-a supărat pe OMS și s-a retras, după care voia să participe activ la reorganizarea instituției respective ; ca să oprească circul , Franța și Germania s-au retas din joc. Acum am înțeles de ce s-a oprit producția unui medicament anticovid care după cum nu dăuneaza, tot așa nici nu folosește : era folosit în schemele de tratament de către tot felul de papagali care au adus țara pe locul 1 la numărul de morți ( raportat la populație) . Aceeași papagali vin acum cu alte " scheme" făcute așa, la botul calului ! Viitorul sună bine !!

-2 (6 voturi)
Bibi Loi
20.09.2020, 22:08:54

Viitorul = infectare 95%.

-5 (7 voturi)
Cristina Ene
20.09.2020, 23:05:37

Aoleu, sa inteleg ca frantujii si spaniolii nu poarta masca ? Avem un batalion de specialisti in ro pe care il putem oferi gratis frantujilor si spaniolilor : Domn doctor "Calafat" , felcerul Tataru de la Husi, politrucul Imri care nu mai are atestat de medic de un car de ani, directoarea de la spitalul de boli infectioase de la iasi , cercetata penal si domn doctor director la spitalul de boli infectioase din timisoara , politruc PNL, un gurup de scalvi antinationali numiti Martorii lui Covid ! :)) Cand zicea primarul Fi REA sa testeze masiv felcerul tataru s-a opus ! :)))))))))))))))))))))))))) Pina la urma de ce se infecteaza astia daca poarta botnita pe bot ! Astept niste raspunsurii de la postacii celor din URSSPLUS si raspunsuri de la postatii Partidului Alogen Neriberal. De la postacii psd nu am pretentii ca aia sunt vai mama lor !:))

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările