Societate

articolul anterior articolul urmator

EUROPEO: Sezonierii sau cum se pleacă la muncă în vest VIDEO

24
18 Jun 2021 21:46:51
Deutsche Welle

Agricultura, construcţiile sau HoReCa sunt numai câteva dintre sectoarele economice care nu mai funcţionează fără sezonieri. În Europa, valul migraţiei muncii se deplasează de la est către vest.

Migraţia forţei de muncă în Europa este ca un val, care se deplasează de la est către vest: oameni în căutare de joburi bune, mai bine plătite decât în ţara lor de origine şi pe care localnicii nu mai vor să le presteze. Cel puţin nu în condiţiile care li se oferă.

Sezonierii reprezintă o bună parte din cei care pleacă în străinătate pentru a câştiga mai bine. În Germania vin anual sute de mii de sezonieri din ţările estice ale Uniunii Europene. Mulţi dintre aceştia sunt români. Şederea lor nu este întotdeauna lipsită de neplăceri: unii nu sunt plătiţi conform contractului, sunt păcăliţi de intermediari, altora nu li se oferă condiţii adecvate de cazare. 

Dar problemele legate de migraţia forţei de muncă se extind şi la nivel macroeconomic. În condiţiile în care un număr mare de muncitori în domenii ca HoReCa, agricultura, îngrijirea bătrânilor sau construcţii pleacă din estul Uniunii Europene către vest, locurile vacante de muncă de acolo sunt ocupate de lucrători din state terţe, cum ar fi Ucraina, Serbia sau Kosovo. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Utilizator Adevărul
19.06.2021, 00:24:59

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
19.06.2021, 05:02:21

"...Migraţia forţei de muncă în Europa este ca un val, care se deplasează de la est către vest: oameni în căutare de joburi bune, mai bine plătite decât în ţara lor de origine şi pe care localnicii nu mai vor să le presteze..." !?! Cum asa , din Romania n-au plecat oamenii din cauza lui Iliescu , PSD-ului si mineriadelor , cum ne-a spus Propaganda , pana acu' ? Da' ce faceti domnilor de la DW , il contraziceti pe colegul Peter Moscu ?

-6 (8 voturi)
Papa Raţă
19.06.2021, 08:13:51

Tov Costiclă, ai rămas să duci oala Tătukăi , care te remunerează în stevie (valută) și te bucuri că deții job ,,european” și când ciuma roșie s-a travestit în Covid ? Iar masca ,,Costiclă” nu te mai protejează, cum bine zice Peter.

-4 (8 voturi)
Iulian Arion
19.06.2021, 08:33:22

"locurile vacante de muncă de acolo sunt ocupate de lucrători din state terţe, cum ar fi Ucraina, Serbia sau Kosovo." Nu chiar. Structurile de crima organizata de catre fostii ofiteri ai Securitatii aduc persoane din sudul Asiei "sa munceasca si sa ne plateasca pensiile", la pretul de 6400 $ bucata, dupa care le da drumul pe strazi. Chiar daca muncesc, nu platesc nicio pensie in Romania. Romania are obligatia sa returneze statelor de origine, sumele retinute ca asigurari la pensii. In 1995 nu era niciun nepalez. In 2020 erau peste 5000. Idem pentru SriLankezi, indieni, cambodgieni etc.

-4 (6 voturi)
Iulian Arion
19.06.2021, 08:37:33

De ce nu fac obiectul discutiei de catre DW: - neadmiterea in spatiul Schengen a Romaniei din cauza judecatorilor de la CSM, ICCJ si CCR? - refuzul actualilor guvernanti de a mari salariul minim, anual, sustinut, drept criteriu de convergenta? - refuzul actualilor guvernanti de a respecta legislatia antipoluare? De ce nu sanctioneaza?

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările