Societate

articolul anterior articolul urmator

Excepţionalismul românesc

11
29 Oct 2020 08:06:49
Florin Abraham

Suprarealismul cinic este elefantul din birourile principalilor demnitari ai statului român. România merge vesel spre alegerile parlamentare, cu toate că numărul zilnic al morţilor creşte constant. Pentru a nu strica atmosfera electoralistă sunt luate jumătăţi sau sferturi de măsură pentru protejarea sănătăţii publice.

În acest timp, statele occidentale au început să ia măsuri pentru a reduce din forţa celui de-al doilea val pandemic COVID 19 din emisfera nordică, în pragul iernii. Germania a impus noi restricţii. Franţa la fel, a luat măsuri mai severe, până cel puţin la 1 decembrie a.c. Alte state, din vecinătatea noastră, precum Ungaria sau Polonia, pregătesc populaţia pentru a impune restricţii, chiar dacă măsura închiderii circulaţiei între localităţi nu a fost luată, încă. Şi în România a fost evocată necesitatea „lockdown-ului”, însă tăcerea este arma supremă pentru sfidarea realităţii.

În pofida creşterii alarmante a numărului de persoane infectate cu COVID 19, în Franţa, Germania sau Ungaria, sistemul educaţional, până la nivel universitar rămâne deschis, iar studenţii învaţă în sistem online. Preşedintele Macron a spus-o explicit: „Copiii noştri nu pot fi privaţi de contactul cu sistemul şcolar. Creşele, şcolile, colegiile şi liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate.” În România, care este, nu-i aşa, mult mai pregătită decât Franţa sau Germania pentru învăţământul de la distanţă, iar copii noştri au computere mai numeroase şi mai performante decât cei din Occident, şcolile sunt primele închise!

Soarta copiilor din satele şi micile oraşe ale României nu interesează pe nimeni. Ei sunt sacrificabili şi, oricum, destinul lor este croit pentru a deveni forţă de muncă ieftină în Occident. Un număr infim de tineri din satele ţării mai ajung studenţi, deoarece încă din şcoala gimnazială sunt damnaţi să rămână la periferie: obţin note mici la examenul de capacitate şi nu reuşesc să intre la licee care să le ofere şanse de acces în universităţi decente. Ei sunt grosul victimelor indirecte ale pandemiei COVID 19, dar şi copiii din familiile nevoiaşe din marile oraşe, care nu-şi permit meditaţii la limba română, matematică şi limbile străine. Ţările civilizate alocă sume importante pentru programe remediale adresate tocmai copiilor defavorizaţi. În România, tăcere!

Preşedintele Macron, în pregătirea măsurilor restrictive aplicate pe întreg teritoriul Republicii Franceze, s-a consultat nu doar cu experţii medicali, ci şi-a făcut loc în program şi pentru întâlniri cu partidele de opoziţie, sindicate şi alţi actori relevanţi din societatea franceză. În România, sugestia de a fi organizate consultări, formulată iniţial de UDMR, nu a apărut în monitorizările de presă de la Palatul Cotroceni, prin urmare a fost ignorată. De ce ar fi fost importante consultări ale Preşedintelui Republicii cu partidele parlamentare, sindicate şi reprezentanţi ai cultelor religioase? Dintr-un motiv banal de simplu: pentru a se transmite societăţii mesajul că vin vremuri grele şi trebuie să fim solidari! Ştiţi de ce o parte semnificativă a populaţiei nu se conformează voluntar în adoptarea unui comportament preventiv faţă de infectarea cu COVID 19? Pentru că raţionamentul social tăcut este următorul: cât de serios este pericolul infectării dacă liderii acestei ţări se pregătesc de alegeri şi ne cheamă la vot? În seara zilei de 6 decembrie ar trebui numărate nu doar voturile din urne, ci şi pe cei care vor deveni victime inocente ale unor „interese superioare de partid şi de stat”. Cetăţene, dormi liniştit, Partidul lucrează pentru tine!    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Coronavirus Noul
29.10.2020, 08:27:26

Stimabile domn Abraham, toata stima pentru indemanarea cu care manipulati informatiile, incat reusiti sa faceti , la nevoie, albul negru si negrul alb. Cat despre problema de fond, daca analizati statisticile, din fericire, Romania sta mai bine decat majoritatea tarilor europene la majoritatea indicatorilor care indica evolutia pandemiei. Noi nu am avut un val 1 si in val 2 fulminant, ca majoritatea Europei , ci doar un val1 , care s-a dimnuat peste vara, si acum a crescut, din nou, peste valorile din primavara. Cat despre nerespecatrea regulilor, dincolo de faptul ca e un fel de cult national, bazat pe cocalareala si indiferenta fata de ceilalti, imboldul major in acest sens a fost dat de ultimul parlament dominat de PSD, care a modifcat legislatia in favoarea infractorilor, asa ca in logica oricui, ce rost are sa respecti legea, daca oricum favorizeaza infractorul. In ceea ce priveste alegerile, cred ca cele 5 minute, in care aplici stampila de vot, in condiile in care toata lume e cu masca si exista dezinfectanti, riscul de infectare e minim - nici nu are rost sa povestim despre el. Oricum e mult mai mic dect la pupatul moastelor si la petrecerile din cluburile de noapte.

+6 (8 voturi)
aglaia văsîi
29.10.2020, 08:30:21

Da bre așai cum zîci tu. mare excepționalism...excepțional de înapoiați, de rasiști împuțiți, de reduși mintali, prosți de bubuie și răi cu cărnica pă iei cît cuprinde...de integritate, cinste, caracter, empatie sau solidaritate nici nu mai pomenesc..

-2 (4 voturi)
Hoban Razvan
29.10.2020, 09:19:26

Sunt multe de spus si inca si mai multe de corectat in afirmatiile facute de tovarasul Abraham, insa am sa ma refer la un singur aspect: el, autorul, ne compara cu cele mai dotate si bogate tari ale Europei, cele care au investit in educatie zeci de ani, care au bugete de N ori mai mari decat ale noastre, iar apoi arata cu degetul spre guvernarea PNL care, de fapt, conduce tara pe care si altii (mai mult altii, sa ne intelegem) au administrat-o prost in ultimii 30 de ani. Si, daca tot ne referim la educatie, trebuie spus ca la o populatie de trei ori mai mare, Franta are de cinci ori mai putine titluri de doctor. Spun acest lucru pentru ca tovarasul Abraham este "Doctor în Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca" ... iar sansele ca doctoratul sau sa fie unul corect si pe merit obtinut sunt cam de una din 15, adica exact disproportia dintre numarul doctoratelor din Romania si Franta. Probabil ca aceasta este si raportul greselilor si fracturilor de logica pe care le comite in randurile de mai sus ...

+5 (5 voturi)
Stanila Ion
29.10.2020, 11:16:14

Gresiti, nu comite "greseli si fracturi de logica"...Atunci cand le face cu buna stiinta au alt nume, cel mai "fin"ar fi minciuni"...Sunt "specialitatea casei"....

+3 (3 voturi)
MV R.
29.10.2020, 10:05:31

Chapeau bas în fața comentariilor lui Coronavirus Noul și Hoban Răzvan! Op-ul de față al d-lui dr.în istorie Florin Abraham-mde,dacă PSD era acum la guvernare,acest op despre alegerile parlamentare NU se producea...Sau era cu semn invers.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările