EXCLUSIV Testul rapid de acasă, o modă păguboasă. Medici infecţionişti: „Dacă recoltarea nu se face corect, nici rezultatul nu va fi cel corect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un test antigen rapid. Imagine: Moelab.de
Un test antigen rapid. Imagine: Moelab.de

Românii îşi cumpără de pe internet teste antigen rapide pentru COVID-19, a căror vânzare a fost interzisă în farmacii. Testele, deşi sunt scumpe, pot furniza cu uşurinţă rezultate greşite dacă nu sunt folosite de personal medical.

  • Testele RT-PCR sunt laborioase şi durează mult, însă ele pun în evidenţă materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 şi sunt cele mai exacte. Acestea detectează ARN-ul viral utilizând o tehnică numită reacţie de polimerizare în lanţ (PCR), prin care pot identifica şi cantităţi minuscule de virus SARS-CoV-2. Testul poate fi făcut doar într-un centru specializat, care deţine aparatul de testare şi prezintă o acurateţe foarte mare.
  • Testele rapide de antigen pun în evidenţă prezenţa unor componente ale virusului SARS-CoV-2, mai exact antigenele virale. Recoltarea se face cu ajutorul unui beţigaş introdus în nas. Acurateţea testului nu e la fel de mare ca la PCR, totuşi depăşeşte 90%.
  • Teste rapide de anticorpi IGG/IGM se bazează pe detecţia de anticorpi în proba de sânge, adică pun în evidenţă anticorpii produşi de corpul nostru ca răspuns la infecţia cu noul coronavirus. Informaţiile despre acurateţea lor sunt controversate, dar cel mai important e faptul că arată doar dacă persoana a trecut, la un moment dat, prin boală şi a dezvoltat anticorpi. Cu alte cuvinte, o persoană infectată nu poate fi depistată cu acest test în primele 7 zile.

Testele rapide, vândute „la liber“ pe net

Ultimele două tipuri de teste pot fi achiziţionate online, însă relevanţa rezultatelor este pusă sub semnul întrebării dacă românii aleg să şi le facă ei înşişi, acasă. De aceea, Agenţia Naţională a Medicamentelor a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este interzisă comercializarea acestor teste în farmacii, însă nu poate opri – din punct de vedere legal – vânzarea lor pe internet.

Un test antigen rapid se vinde pe internet cu cel puţin 40 de lei, cu tot cu kitul de testare, dar de obicei el vine în cutii de 5-25 de teste, preţul urcând astfel la 200-1.000 de lei, ceea ce nu-l face accesibil oricui. Nici testele rapide de anticorpi IGG/IGM nu sunt ieftine: ele costă cel puţin 28 de lei, dar vin în cutii de 5 bucăţi, adică un total de cel puţin 140 de lei.

Doar personalul medical poate face recoltarea şi interpretarea

Doi medici specialişti în boli infecţioase au declarat pentru „Adevărul“ că românii nu sunt calificaţi pentru recoltarea probelor şi nici pentru interpretarea rezultatelor în cazul testelor rapide antigen, chiar dacă le pot cumpăra de pe internet. Medicii avertizează că nu utilizarea propriu-zisă a testelor e periculoasă, cât faptul că manipularea lor incorectă duce la rezultate false, fie că ele sunt pozitive sau negative, ceea ce îi poate determina pe cei care se testează astfel să ia decizii greşite. Testarea se face întotdeauna de către personal medical calificat, după o procedură ştiinţifică. Doar în acest fel se poate obţine un rezultat pe care oamenii se pot baza. 

Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, e de părere că legislaţia din România dă dovadă de lacune dacă interzice comercializarea testelor rapide în farmacii, din moment ce ele se găsesc „la liber“ pe internet. Medicul a explicat că atât recoltarea probelor, cât şi interpretarea rezultatelor trebuie făcute în mod ştiinţific.

„Nu e o probă care se recoltează dificil, dar trebuie o minimă instruire care, în opinia mea, populaţia generală nu o are. Şi atunci, acea reglementare de a fi lucrate şi interpretate doar de către personal medical mi se pare corectă. Pentru că ei pot face recoltarea şi este important ca rezultatele să poată fi interpretate în mod ştiinţific, medical. Acea lacună care există la noi în legislaţie – conform căreia nu se pot comercializa în farmacii, dar pe site-urile de vânzări online se pot procura fără probleme – cred că ar trebui corectată. Cele cu recoltare de sânge din deget nu sunt relevante, au o sensibilitate şi o specificitate prea mici, astfel că ele pot fi greu interpretate, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative“, a explicat dr. Andreea Moldovan. 

Dr. Ceauşu: „Un rezultat negativ nu îţi conferă certitudine“

La rândul său, dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase şi tropicale în cadrul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeş“, a declarat că testele rapide nu au nicio relevanţă dacă sunt făcute „după ureche“, de către persoane fără calificare în recoltarea probelor şi în interpretarea rezultatelor. 

„Testele rapide nu sunt ca PCR-ul. Un astfel de test antigen nu e de făcut acasă, pentru că dacă testul e pozitiv – aproape sigur e pozitiv, dar dacă e negativ, atunci rezultatul e incert, pentru că nu detectează decât atunci când virusul este prezent într-o anumită cantitate. Pe când testul PCR depistează şi atunci când virusul este într-o cantitate extrem de mică, pentru că el amplifică. Aşa că vă spun: un rezultat negativ la testele rapide nu-ţi conferă certitudinea că nu eşti infectat – vorbesc de testele antigen. Apoi, dacă nu se face o recoltare corectă, iarăşi e negativ. Ori, acasă e greu să faci o recoltare corectă, deoarece trebuie să ai o pregătire medicală pentru asta. Cei care au făcut testul PCR ştiu că beţişorul se introduce destul de adânc în nas. Dacă recoltarea nu se face corect, nici rezultatul nu va fi cel corect. La orice analiză de acest gen, prima condiţie este ca recoltarea să fie corectă ca să ai un răspuns corect“, a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu. 

Medicul spune că nu le-ar recomanda românilor să îşi achiziţioneze teste rapide de pe internet, pe care să şi le facă singuri, acasă: „Nici în ceea ce priveşte recoltarea, nici în ceea ce priveşte interpretarea (nu le-aş recomanda – n.r.)“.

Avertismentul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor

Tocmai din aceste considerente, detaliate de medici, testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi vândute în farmaciile din România, deoarece sunt teste pentru uz professional.

„Atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesionişti, aşa cum producătorul menţionează în instrucţiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise“, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. 

În schimb, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică, dar Agenţia Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional“. Asta înseamnă că românii îşi pot procura aceste teste, dar trebuie să ceară ajutor medical specializat dacă vor un rezultat cert. 

Imagine indisponibilă

Pentru cei care vor să-şi facă singuri testul, e greu să introducă beţişorul destul de adânc în nas şi, chiar şi aşa, recoltarea poate fi incorectă

Preţul testelor PCR: între 285 şi 420 de lei

Preţul testelor COVID-19 de tip Real Time PCR diferă de la o clinică privată la alta, tariful fiind şi cu aproape 50% mai mare în anumite cazuri, se arată într-o analiză efectuată de Agerpres, pe baza informaţiilor publicate pe site-urile clinicilor private. Astfel, preţul testelor RT-PCR sunt cuprinse între 285 de lei şi 420 de lei.

Potrivit analizei, oferta cea mai bună este la Synevo, unde testul costă 285 de lei, iar rezultatul se primeşte în 24 de ore. Urmează Lotus Med, unde preţul este de 300 de lei, iar răspunsul vine în 48 de ore, MedLife - 340 de lei, cu primirea rezultatului în două zile, şi Sante - 350 de lei, cu rezultatul în 72 de ore.

Clinicile Gral Medical efectuează teste COVID-19 pentru 380 de lei, iar Sanador, pentru 390 de lei şi ambele promit rezultatul în 48 de ore.

La Ok Medical, preţul unui test RT PCR SARS-CoV-2 este de 390 de lei, cu rezultatul în 48 de ore. Clinica permite testarea simultană de gripă şi COVID-19 cu 440 de lei.

La Regina Maria, de asemenea, preţul testului COVID-19 este de 390 de lei, cu rezultatul în două zile. Pachetul COVID-19 + gripă costă 420 de lei, iar rezultatul vine în trei zile.

Cel mai mare preţ dintre clinicile analizate îl are MedSana, unde RT PCR costă 420 de lei, cu rezultatul în 24 de ore. MedSana mai are o variantă de preţ, de 350 de lei, cu rezultat în 72 de ore. Clinicile le recomandă pacienţilor o programare prealabilă pentru testare.

Consiliul Concurenţei: comparaţi ofertele

„Am văzut fenomenele speculative din perioada de început a pandemiei, când preţurile au crescut la măşti, la dezinfectanţi, vedem acum pe zona testelor de tip PCR, vedem diferenţe foarte mari de preţuri, deci e clar că nu este o piaţă stabilizată şi nu rezistă la şocuri. Vom fi şi mai atenţi decât am fost până acum“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Pentru oameni: să fie atenţi, să nu se repeadă la primul furnizor, să verifice două, trei, patru locuri, pentru că diferenţele de preţ sunt mari şi pot găsi oferte foarte bune în piaţă la sau sub preţul mediu din alte state”, a recomandat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite