Expediţie spre centrul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cunoaştem ascunzişurile Lunii mai bine ca fundul mărilor noastre", spune geofizicianul britanic Roger C. Searle, de la Universitatea Durham, care s-a îmbarcat la bordul vasului RRS James

"Cunoaştem ascunzişurile Lunii mai bine ca fundul mărilor noastre", spune geofizicianul britanic Roger C. Searle, de la Universitatea Durham, care s-a îmbarcat la bordul vasului RRS James Cook, plecat într-o expediţie spre... centrul Terrei. Este vorba despre un nou vas oceanografic echipat cu cele mai perfecţionate mijloace tehnologice, a cărui primă misiune va fi cercetarea unei stranii gropi de 3.000-4.000 metri diametru şi adâncime de circa 4.900 de metri din Atlantic, scrie "El Pais". "Există hărţi pentru unele zone ale fundului oceanelor, dar pentru cea mai mare parte nu sunt", mărturiseşte cercetătorul Searle. Tot el a explicat şi faptul că se caută un răspuns la o descoperire enigmatică: deplasarea plăcilor din mijlocul Atlanticului face să se formeze o mare crăpătură, care este ocupată de magma vulcanică ce ţâşneşte din adâncuri şi apoi formează fundul oceanelor. Dar într-o zonă de aproape 5.000 de metri adâncime, din mijlocul oceanului, acest fenomen nu se produce, aceasta fiind ca o imensă groapă în scoarţa terestră.

Fereastră spre inima Terrei

Cercetătorii spun că această groapă ar putea fi ca o imensă fereastră spre centrul Terrei. Searle a indicat că vasul britanic de expediţie se va opri între Tenerife şi Barbados şi va efectua investigaţii în trei puncte stabilite. Un robot, pe nume Tobi, va coborî în misterioasa zonă din fundul oceanului, după un plan prestabilit în urmă cu un an. Absenţa unui strat vulcanic va permite cercetătorilor să acceadă, prin intermediul robotului, la materiale din straturile foarte adânci ale Terrei, unde speră să găsească peridotita, o rocă foarte densă, despre care se crede că se găseşte în mantaua interioară a planetei noastre. "Este o ocazie unică de a vedea cum este mantaua interioară a Terrei", ne asigură Searle. Căutarea de viaţă animală nu este o prioritate a misiunii, deşi robotul va avea încorporate o lanternă şi o cameră de luat vederi care va înregistra tot ce va întâlni în câmpul său de activitate. Campania de expediţie va putea fi urmărită prin intermediul Internetului la adresa http://www.noc.soton.ac.uk/gg/classroom@sea/JC007/.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite