Experţi: Poţi face COVID-19 chiar dacă te-ai vaccinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
maratonul vaccinarii foto Daniela Gheorghe si Daniel Iancu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila"

Unii oameni se îmbolnăvesc de COVID-19 chiar dacă au fost vaccinaţi. Acest lucru creează îngrijorare în rândul populaţiei şi se ajunge la întrebarea: „Dacă vaccinurile nu anulează şansele unei noi infectări, de ce să te mai vaccinezi?”. Experţii spun că niciun vaccin sau medicament nu funcţionează 100% în toate cazurile.

Experţii precizează că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, aşa cum şi răspunsul la boala COVID-19 este diferit. Acesta este unul din motivele pentru care unele persoane se infectează şi după imunizare.

Un alt factor important se referă la perioada de incubaţie, mai exact intervalul de timp dintre momentul infectării şi cel al apariţiei simptomelor. Aceasta variază mult, de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puţin pentru gripă. Cu cât este mai mică perioada de incubaţie, cu atât va fi mai capabil virusul să se răspândească prin organism până reuşeşte sistemul imunitar să se pornească.

Experţii cred că infectarea persoanelor după vaccin va avea totuşi aspecte pozitive, cum ar fi forma uşoară a virusului. Totuşi, acest lucru încă este studiat.

În ceea ce priveşte serurile care sunt administrate în acest moment, Pfizer şi Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice şi 94% contra spitalizării. De AstraZeneca şi Johnson & Johnson, studiile nu arată momentan cât de eficiente sunt în lupta cu virusul şi cât de multe şanse ai să te reinfectezi după imunizarea cu ele.

Tom Clark, şeful unei unităţi de evaluare a vaccinurilor contra Covid de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA spune că acestea sunt „genul de procentaje pe care ţi le doreşti dacă vrei să pui capăt unei pandemii”, conform Hotnews.

Statistic vorbind, totuşi, asta înseamnă că unele persoane vaccinate complet tot se vor îmbolnăvi şi ar putea chiar să fie spitalizaţi sau să moară.

Experţii spun că o reinfectare cu Sars-CoV-2, după vaccinare, este foarte rară. Totuşi, este ceva ce se poate întâmpla, aşa cum am observat de-a lungul timpului cu alte boli, precum gripa.

În prezent, în România, 4.363 de persoane s-au infectat cu coronavirus după ce s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin. Reprezintă un procent de 0,2% din persoanele vaccinate din 27 decembrie până pe 9 mai. 

74 de persoane au murit după ce au avut un test pozitiv după administrarea ambelor doze de ser.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite