Experţii OMS vin în România să elucideze misterul vaccinului toxic de la Institutul Cantacuzino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat joi că o echipă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va afla în România în perioada 24-28 februarie pentru a verifica modul în care a fost produs vaccinul antigripal toxic la Institutul Cantacuzino.

„Azi (joi - n.r.) am primit răspunsul oficial de la OMS, ne-au anunţat că vor trimite experţii pentru a ne sprijini pentru repornirea procesului tehnologic de producere a vaccinului şi pentru a identifica neconformităţile care nu ne-au ajutat să punem pe piaţă vaccinul din 2013”, a declarat ministrul Nicolăescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai spus că speră ca experţii să-i ajute ca reluarea producţiei vaccinului din 2014 să fie ferită de orice fel de problemă, iar Institutul Cantacuzino să fie „o emblemă” a ţării.

Vaccin ”utilizat politic”

În ceea ce priveşte întregul scandal iscat în jurul contaminării dozelor de vaccin produs autohton, la Cantacuzino, din ultimele zile, „utilizat în bătălia politică”, Nicolăescu se declară împăcat şi lipsit de orice fel de vină.

„Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic şi moral ca activitatea de la Cantacuzino să fie reluată şi să fie repus pe piaţă vaccinul românesc şi, de asemenea, brandul Cantacuzino”, a declarat ministrul demisionar, care se pregăteşte să preia fotoliul de la Finanţe.

Nicolăescu a explicat că au fost făcute toate demersurile pentru repornirea producţiei de vaccinuri româneşti, unul din obiectivele sale ca ministru şi ale Programului de guvernare, de la declararea institutului ca serviciu de interes naţional general, până la punerea în funcţiune a liniei de producţie şi autorizarea institutului GMP (Good Manufacturing Practice).

Verificări naţionale şi internaţionale 

Ministrul a mai spus că primele informaţii despre concentraţia mare de endotoxine le-a primit pe 23 decembrie, când cifrele înregistrate depăşeau doar de 10 ori doza maximă recomandată la nivel european, ulterior în februarie a aflat, după evaluarea agenţiei franceze a medicamentului, că de fapt era limita era depăşită de 30 de ori.

„Am solicitat tuturor organismelor cu atribuţii legale verificarea situaţiei vaccinului antigripal”, a declarat Nicolăescu, adăugând aici şi contribuţia experţilor OMS. Acesta a mai spus că valoarea prejudiciului adus bugetului statului şi modul de recuperarea, de la cine va cere Cantacuzino banii, vor fi stabilite în urma anchetei Curţii de Conturi, menţionând că suma de 10 milioane de lei este bugetul aferent întregului sistem de producţie, fără a şti exact cât a costat vaccinul toxic. 

Ministerul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută, joi, când a izbucnit scandalul vaccinului antigripal contaminat, că a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino, să efectueze „o analiză complexă asupra procesului de producţie, pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului şi, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc”.

SRI, pe urma vaccinului

Institutul Cantacuzino a intrat atunci în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

În consecinţă, cele 400.000 de doze, a căror concentraţie de endotoxine depăşeşte de 30 de ori valorile normale, nu vor fi puse pe piaţă, au decis reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În opinia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, întreaga producţie de vaccin autohton, pornită la sfârşitul lunii august 2013, ar fi fost sabotată din interior, motiv pentru care demnitarul a sesizat chiar şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), pentru a analiza în amănunt situaţia.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) au explicat joia trecută că, deoarece „o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă”, pe baza documentelor existente până în prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca toate cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino „să fie utilizate la adulţi (exceptând gravidele) numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic”.

Expertul în probleme de sănătate publică al Societăţii Academice din România, medicul Sorin Paveliu, susţine însă că intituţia abilitată să facă lumină în acest caz este Parchetul General. 

„Odată declanşată o investigaţie penală, ar trebui să răspundă asupra inexistenţei unui suport legal pentru ca Institutul Cantacuzino să vândă, adică să pună pe piaţă, iar Ministerul Sănătăţii să plătească, adică să achiziţioneze, un vaccin pe care Agenţia Naţională a Medicamentului l-a declarat neconform pentru a fi administrat populaţiei. Ar putea să iasă la iveală şi alte încălcări flagrante ale legii care s-au făcut în încercarea de acoperire a prejudiciului material. Cineva ar putea să ancheteze condiţiile în care a fost comandat şi efectuat un studiu cu vaccinul în cauză pe pacienţi care nu au fost informaţi asupra faptului că substanţă cu pricina nu îndeplineşte condiţiile de calitate impuse de lege! Ar putea să fie chestionat ministrul Nicolăescu de ce a numit în consiliul de administraţie oameni care nu aveau pregătire în domeniul de activitate specific al Institutului, aşa cum prevede legea în vigoare, inclusiv managerul interimar, demis după explozia dezastrului mediatic, fiind de specialitate medic ginecolog!“, spune specialistul. 

Acesta a adăugat că „de la declanşarea scandalului vaccinului contaminat, domnia sa (ministrul Nicolăescu - n.r.) a dus o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru a acoperi prejudiciul de aproape 1,5 milioane de euro. În calitate de auditor şi om politic cu vechi state de serviciu, ştie că, dacă ar reuşi să acopere de la bugetul de stat paguba produsă, şansele de a scăpa nepedepsit ar creşte exponenţial“, mai scrie Paveliu.


Citiţi pe aceeaşi temă:

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite