Explicaţia pentru prezenţa scăzută din prima zi a Referendumului – sau de ce Referendumul NU este politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sectii de votare

Mare parte din prezenţa scăzută la vot de sâmbătă se datorează, în primul rând, corelării a două hoax-uri: cel cu întrebarea care ar fi „neclară” şi cel că ar fi Referendumul care ar fi „al lui Dragnea”.

Zic asta după ce am vorbit la telefoane cu prieteni care exact despre asta mă tot întreabă – despre „întrebarea neclară” şi despre politică sau Dragnea; şi cu alţi prieteni care aud, iar şi iar, exact aceleaşi lucruri de la prietenii şi rudele lor.

Întrebarea este cea standard, din legea-cadru a Referendumului, şi se referă la Legea de revizuire a Constituţiei. Lege care a trecut pe la CCR, prin Camera Deputaţilor şi prin Parlament, şi care, după validare, va mai trece odată pe la CCR. Imaginea de la acest link explică clar întrebarea şi fluturaşul de vot. Iar liderul opoziţiei, Ludovic Orban, a ieşit vineri şi a spus foarte clar că este Referendumul celor trei milioane de semnatari – NU este Referendumul „lui Dragnea” şi nu este un referendum politic. Din păcate, ieşirea lui Ludovic Orban a avut loc prea târziu, după ce aceste hoax-uri apucaseră deja să se răspândească de-a lungul întregii campanii de informare (sau dezinformare), în mass-media şi prin reţelele de socializare. 

Acest Referendum nu este «referendumul lui Dragnea», aşa cum este prezentat de adversarii Referendumului, într-un mod MANIPULATOR. Este Referendumul care a fost iniţiat de 3 milioane de cetăţeni români în baza prevederilor constituţionale care permit cetăţenilor să ceară revizuirea Constituţiei.” – Ludovic Orban, liderul Partidului Naţional Liberal (principalul partid de opoziţie)

În al doilea rând, partidele au dat-o alba-neagra. Înainte ca mai toţi politicienii să se alieze şi să-l susţină (cel puţin pe faţă), mai toţi politicienii au încercat să-l saboteze. Klaus Iohannis l-a atacat şi împiedicat de trei ori. Aşadar, nu mă aşteptam ca lucrurile să meargă strună – şi NU mă aşteptam ca partidele să susţină, în fapt, acest Referendum. Şi prezenţa la vot de sâmbătă arată exact acest lucru: dincolo de manipulări, partidele nu s-au implicat DELOC în organizare. Nu putem să credem că la un Referendum susţinut pe faţă de 80% dintre partide se mobilizează SUB 6% dintre alegători. În plus, unde sunt suspiciunile de fraudare masivă, unde sunt autobuzele pline cu votanţi despre care strigau vineri vocile alarmiste? O confirmare paradoxală a faptului că acest Referendum nu este unul politic – este şi rămâne ceea ce a fost de la bun început: o temă eminamente civică.

Din păcate, cele două hoax-uri au reuşit să-i convingă pe unii să stea acasă, în ciuda faptului că 89% dintre români susţin Căsătoria între un bărbat şi o femeie. Întâmplător sau nu, cele două hoax-uri s-au corelat foarte bine. Însă, încă o dată, miza Referendumului este mult mai mare decât aceste două hoax-uri. Votăm pentru a păstra definiţia Căsătoriei aşa cum a fost ea lăsată de la Dumnezeu – şi votăm, în fond, pentru democraţie şi pentru libertate. Căsătoria este cea mai importantă instituţie a omenirii, iar votul şi Referendumul sunt cele mai importante mijloace de exprimare într-o democraţie. Nu este cazul ca românii să se lase manipulaţi de cei care îşi doresc să nu îşi exprime votul – Ziua 2 trebuie să însemne o prezenţă masivă la vot.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite