"Fabrica" de puieţi din judeţul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocoalele silvice private acuză lipsa speciilor de arbori din pepiniere Reprezentanţii Ocolului silvic "Zărandul" din localitatea arădeană Tîrnova au tras un semnal de alarmă în ceea ce

Ocoalele silvice private acuză lipsa speciilor de arbori din pepiniere

Reprezentanţii Ocolului silvic "Zărandul" din localitatea arădeană Tîrnova au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte lipsa puieţilor de pe piaţă.

Ideea a fost aprobată de reprezentanţi ai ocoalelor silvice private din judeţele Arad şi Bihor, precum şi de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea. Aceştia au discutat pe tema "Constituirea şi gospodărirea pepinierelor proprii", cu scopul de a populariza pepiniera de la Tîrnova, una din cele mai moderne şi mai productive din ţară, precum şi pentru a prezenta instalaţia de irigat prin picurare.

"Întâlnirea a fost organizată ca urmare a lipsei de pe piaţă a speciilor şi cantităţilor de puieţi necesare, asta în condiţiile în care Regia Naţională a Pădurilor, ca principal gestionar al pepinierelor din ţară, nu a mai produs puieţi în concordanţă cu necesităţile suprafeţelor din fondul forestier naţional retrocedat", a declarat Adrian Grăjdănescu, şeful Ocolului Silvic Zărandul.

Udare prin picurare

Pepiniera de la Tîrnova se întinde pe 1,16 hectare şi a fost amenajată cu ajutorul şi pe terenurile puse la dispoziţie de Primăria Tîrnova şi Consiliul Local Tîrnova.

Suprafaţa este una din cele mai mari din judeţ, iar tehnologia de udare prin picurare, precum şi îngrăşămintele aplicate fac posibil ca o generaţie de plante să poată fi folosite pentru împăduriri chiar şi după un an. Ocolul Silvic Zărandul reuşeşte în acest fel să împădurească suprafeţe de trei ori mai mari decât orice alt ocol silvic din zonă.

Regenerarea pădurilor

Ocolul Silvic Zărandul Tîrnova administrează 10.043 hectare de terenuri forestiere aparţinând de opt composesorate, nouă comune şi mai mulţi proprietari persoane fizice sau juridice. Din exploatare obţine anual 36.391 de metri cubi de lemn, majoritatea fiind lemn de cer (20 la sută), gorun (18 la sută), carpen (16 la sută) şi fag (14 la sută).

Terenul destul de abrupt face însă ca exploatarea să se facă greoi, cu costuri ridicate. În locurile unde se fac tăieri se fac şi reîmpăduriri din pepiniera proprie. La momentul actual în pepinieră există cer, carpen, salcâm şi stejar roşu.

Regia Naţională a Pădurilor, ca principal gestionar al pepinierelor din ţară, nu a mai produs puieţi în concordanţă cu necesităţile
Adrian Grăjdănescu, şeful Ocolului Silvic Zărandul

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite