Fake News şi Teoriile Conspiraţiei. Dezbatere cu Dragoş Tîrnoveanu, fondatorul 45 North

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
RoZoom 10

Mai mulţi prizonieri sunt legaţi într-o peşteră, astfel încât pot să privească doar peretele din faţa lor. Pe acesta, un foc aşezat în spatele lor proiectează umbrele unor obiecte purtate deasupra capului de oameni care trec pe un drum care este mai jos decât peştera.

Neavând altă sursă de cunoaştere, prizonierii vor crede că umbrele sunt reale. Că aşa arată într-adevăr obiectele. Cine contrealeaza focul, le controlează percepţiile şi, astfel, convingerile.

Iată fake-news explicat de Platon, acum 2400 de ani. De unde ştim că ceea ce vedem/auzim/citim este adevărat, şi nu doar pare a fi adevărat? Mai ţineţi minte că, în anii '90, "s-a spus la televizor" era un criteriu imbatabil de stabilire a adevărului?

Există modalităţi de a verifică acurateţea informaţiilor? Şi cum ne ferim să considerăm propriile opinii drept adevăr şi opiniile celorlalţi drept fake-news? Denunţarea manipulării pe care o face celălalt poate deveni şi o formă de cenzură din partea mea.

Am discutat despre acestea în cadrul unei debateri RoZoom Press, "Fake News şi Teoriile Conspiraţiei", la care invitatul special a fost Dragoş Tîrnoveanu, de la 45 North.

Va invit să urmăriţi integral această emisiune:

Dragoş Tîrnoveanu este fondatorul 45north.ro şi al ONG-ului cu acelaşi nume. Dragoş coordonează o echipă de 9 voluntari care creează conţinut pe teme ce ţin de politică externă şi relaţii internaţionale. 45north luptă împotriva fake news şi pentru o mai bună informare a publicului din România şi mai departe.


RoZoom Press este o iniţiativă privată a unor jurnalişti români din străinătate. Ne-am adunat, într-un spaţiu virtual, 6 jurnalişti români din Italia, Spania, Anglia şi Franţa: Miruna Căjvăneanu (Roma, Italia - iniţiatoarea proiectului),  Alina Harja (Londra, Anglia), Cornelia Crîşmaru (Bolonia, Italia), Anca A. Mihai (Roma, Italia), Gelu Vlaşin (Madrid, Spania) şi Ciprian Apetrei (Bretania, Franţa).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite