Societate

articolul anterior articolul urmator

Fals jurnal de ieri şi de azi: Nevoia de istorie

5
14 Dec 2012 10:53:18
Dinu Săraru

Drama noii noastre societăţi – însingurarea şi înstrăinarea şi situarea brutală în afara propriei istorii - debutând în chiar ajunul celui de al treilea mileniu, când se credea şi credeam că am pus piciorul pe prima treaptă a viitorului nou, al unei civilizaţii superioare şi universal cuceritoare,

Când se credea şi credeam că am rezistat întâlnirii istorice curajoşi şi demni şi astfel am depăşit şocul viitorului, drama aceasta care ne cuprinde azi pe noi toţi îşi are izvorul - care a şi început să devină o adevărată maree a devălmăşiei - în abandonarea şi în pulverizarea reperelor, în detronarea ierarhiilor unanim acceptate, după ce au fost greu încercate şi verificate în timp, şi s-a materializat, metaforic vorbind, printr-o abilă îndemnare, repede apoi zgomotos generalizată, la jupuirea oarbă, de bronz, a statuilor.

Şi, din nefericire, şi noi - la fel ca în toată fosta geografie socialistă – deci, şi nu numai noi - am abandonat bronzul, ca un prim semnal al unui proces foarte viclean pus la cale şi întreţinut ca un foc, la început viu şi dătător de speranţă în înflăcărarea lui aparent purificatoare, ca apoi acest foc să se dovedească pustiitor moral, capabil să ne ,,elibereze’’ de rigorile şi de exigenţele valorilor identităţii naţionale şi de spirit, până la urmă de verticalitatea firească, presupusă de această identitate, în locul lor ridicându-se pe postamentul marilor statui profanate duşmănos şi iresponsabil, comandamentele aşa-zis noi ale monstruosului tăvălug uniformizator al globalizării cu orice preţ – acest orice preţ fiind abandonarea istoriei în favoarea renaşterii agresive a nefericitei tradiţii tranzacţioniste, doctrina ,,capului plecat pe care sabia nu-l taie’’, ,,a fraternizării cu dracul până treci puntea’’ şi, în sfârşit, în favoarea întoarcerii la matca poporului vegetal la care se ambiţionase să ne reducă, la fel de viclean, ideologia comunist-sovietizatoare.

Cine îşi mai aminteşte azi renaşterea naţională de la mijlocul veacului al XIX-lea, când Balcanii întregi, cărora le aparţineam nu numai geografic, renăşteau identitar aproape în acelaşi an, odată cu zidirea  simbolică şi romantic revoluţionară a Teatrelor Naţionale văzute ca altare ale cultivării limbii, literaturii, artei şi spiritualităţii întregi, naţionale şi identitare.

Demitizarea idealurilor naţionale, jupuirea de bronz a statuilor, vacarmul confundării democraţiei cu devălmăşia, abandonarea ruşinii, transformarea forumului Parlamentar în piaţă a chivuţelor păruindu-se pe mătura cu care se băgă gunoiul sub preş, lăţirea la nivel naţional a mahalalei de care mai vorbeam şi înghesuiala trivială la praznicul jupuirii ţării de vie, au plecat toate şi neapărat de la abandonarea, repet vicleană, a istoriei.

Scoaterea din manualele şcolare, de la toate clasele, a istoriei sau numai reducerea orelor consacrate ei şi punerea istoriei în genunchi pe coji de nucă la uşa clasei de şcoală, nu puteau avea alt efect.

Bucuria tâmpă cu care ani la rând au fost desacralizaţi eroii unui neam în numele civilizaţiei tăvălugului globalizării cu orice preţ şi mereu lozinca acestui ,,cu orice preţ’’, numai cu care se admitea intrarea în rândul lumii civilizate, nu puteau iarăşi să nu conducă la pericolul transformării poporului în populaţie oarbă, dominată până la urmă de patima la fel de oarbă a emigrării.

Iată de ce - şi argumentele - se face imperioasă azi nevoia de istorie, nevoia de repere, nevoia de ierarhii şi nu de concursuri şi topuri populare de bâlci, ieftine şi ieftin de manipulat, topuri de bâlci al deşertăciunilor, ca bâlciul de Sfântul Ilie la Polovragi când defilează înlăcrimând ,,prostimea’’, toţi şandalii şi şofârnogii şi neputincioşii de orice fel, dar cu aplombul şi obrăznicia ciocoiului cultural – pentru că a apărut şi acest ipochimen – toţi călare pe coada drapelului globalizării pomenitului ,,cu orice preţ’’, eliberaţi de orice credinţă şi de orice apartenenţă şi de lumina oricărui cer naţional.

Să ne mai mirăm că ne-am trezit ridicând la rang naţional loteria din ,,D’ale carnavalului’’ când Ipistatul ,,intrând repede din fund’’- fundul mahalalei politice şi sociale şi morale - reuşeste ipocrit să ne înlăcrimeze cu acea replică devenită celebră din finalul farsei caragialeşti, replică monument al mahalalei politice şi sociale şi morale:

Ipistatul (intrând repede din fund):

-S-a tras lotul… Acum l-am tras!...

Pampon:

-Ei?

Nae:

-Ştiu cine l-a câştigat.

Ipistatul (cu multă naivitate):

-Iar eu, domnule, închipuieşteţi noroc!

Nae (aparte):

-A murit francul !

 

P.S.: Cred că ar fi mai mult decât binevenită – şi nu numai în acest caz, dar în el în mod deosebit – publicarea numelor miniştrilor – şi, fireşte, al partidelor susţinătoare – care au executat istoria românilor scoţând ,,materia’’ din programa analitică, din şcoală, care au pus istoria naţională în genunchi pe coji de nucă la uşa şcolii româneşti. Ar trebui să ştim asta noi toţi, alegătorii care pentru prima dată ne-am solidarizat atât de semnificativ la ultimele alegeri în retezarea, în respingerea accesului la Senat şi în Camera Deputaţilor a candidaţilor ce şi-au pierdut, fiind la Putere, şi creditul şi cinstea, dovedindu-se atât de străini de interesul naţional în favoarea unei îmbuibări personale fără precedent.

Dar, din păcate, într-o ţară încă a loteriei ca aceea din ,,D’ale carnavalului’’ când nimeni pare să nu răspundă de niciuna din nenorocirile legiferate fraudulos şi abătute asupra ,,ţărişoarei’’ noastre, s-a şi uitat totul şi atât de repede, astfel încât chiar refuzaţii, - drept rezultat al legiferării unui nou tip de solidaritate, de data asta a ipistaţilor - chiar refuzaţii sunt ajutaţi să se strecoare pe uşa din dos, pe scara din dos, în Forumul diriguitor, astfel că, aproape nimeni dintre responsabili să nu rămână pe dinafară.

Culmea culmilor ar fi să-l vedem şi pe Ipistat anunţându-ne că tot el a câştigat lotul !!!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Zoltan
14.12.2012, 17:56:56

Evident, autorului ii lipseste propaganda cu care a fost indobitocita populatia pe vremea comunismului, pe care o numeau istorie. Exact indobitocirea nationalist-comunista a adus la esecul actual de dupa revolutie. Cum poti sa intelegi lumea in care traiesti, daca ai fost invatat o versiune complect falsa despre evolutia lumii, care a adus si la infintarea unei tari numita Romania? In primul rind, daca vreti sa predati istorie, trebuie sa invatati sa fiti obiectivi. De exemplu, nu se poate invata despre Avram Iancu, si despre lupta lui contra dominatiei maghiare, fara sa se invete si faptul ca "marele erou" a comis niste crime oribile impotriva locuitorilor maghiari in Transylvania, iar el a fost de fapt de partea Imperialistilor Europeni care luptau sa mentina dominatia asupra continentului. Sau cind se invata despre originea poporului Roman prin predarea mitului daco-roman, trebuie sa se precizeze faptul ca nu exista evidenta archeologica care suporta acest mit. Fara objectivitate nu are nici o valoare studiul istoriei, fiindca nu are nici un rost sa inveti dobitocii inventate strict pentru sa va umflati pieptul cu nationalisme.

-1 (1 vot)
Get0dac
18.12.2012, 18:17:33

Invata ungurii la scoala despre Ip si Traznea si nu stiu eu? Aproape orice erou al unei natiuni e criminal pentru o alta natiune si sti de ce? Pt. ca eroii se nasc in razboaie. Ne facuram noi romanii mai ai draq de dam cu rahat in toti eroii nostrii in timp ce alti fac filme inventate despre ai lor. Cei ca tine chiar nu inteleg ca daca nu stii de unde vi nu stii unde vrei sa ajungi.

+1 (1 vot)
Get0dac
18.12.2012, 18:30:43

De fapt tu stii de unde te tragi de aceea te si agiti pe forumurile romanesti......Venit din stepa.....iti cam pui intrebari....oi fi ungur...oi fi secui....oi fi valah, sarb, bulgar, tigan....ca na, dupa dezastrul de la Mohács v-au colonizat turcii. Sti ce e mai nasol?...ca daca esti blond, esti sau dac maghiarizat sau slav. Ai singe in tine? Citeste te rog INFLUENŢA LIMBII ROMÂNE ASUPRA GRAIURILOR MAGHIARE, VĂZUTĂ DE LA BUDAPESTA

+1 (1 vot)
Corneliu Todireanu
14.12.2012, 22:08:23

Iertati-mi umila parere dar eu cred ca avem nevoie de istorie, nevoie de repere dar nu avem nevoie de ierarhii. De exemplu, in mod sigur Ponta ( ca el este meteoritul momentului) nu este mai inteligent decât Dv. Nu stiu ce fatalitate, sansa, hazard sau destin l-a impins in vârful ierarhiei iar Dv ati ramas printre noi, dar nu e just! Insasi ideea de ierarhie corupe, amageste cu tentatia puterii. Acceptarea nevoii de lideri este o negare a propriei inteligente. A excela intr-un domeniu nu te face superior celorlalti. Avem nevoie de prieteni, de comunicare dar nu de maniera ierarhica.

Marian Gheorghe
14.12.2012, 22:09:12

Comentariu considerat abuziv.