Societate

articolul anterior articolul urmator

Fals jurnal de ieri şi de azi: Răsplata jertfei patriotice

6
19 Jun 2015 10:55:58
Dinu Săraru

Nu mă pot opri să nu însemn şi eu aici o mărturie asupra timpului pe care am apucat să-l trăiesc în această ţară făcută praf, dar praf, pulbere: vapoare fluviale, maritime şi transatlantice, locomotive electrice, fabrici şi uzine producătoare de utilaj petrolier, uriaşe malaxoare în care se produceau tone de tablă de toate chipurile trimise cu vasele la New York, rafinării,

întreprinderi de ţesături, maşini agricole, fabrici de ţevi, autobuze, maşini de teren etc etc au dispărut din inventarul economic romanesc.

Dar n-are rost să mai înşir eu azi ce ştie toată lumea. Averea unei ţări care în mai puţin de patruzeci de ani intrase în circuitul economic mondial, opera unui popor întreg, s-a pulverizat.   De la un prag înainte la cârma acestei ţări, de douăzeci şi cinci de ani, până la urmă aceeaşi clasă politică, aceleaşi partide, aceiaşi senatori, aceiaşi deputaţi, aceiaşi miniştri, chiar dacă unii cu alte nume,  aceiaşi...

Bilanţul lor, dincolo de victoria deplină, întradevăr, a unei democraţii şi a unei libertăţi depline de gândire şi de acţiune, din nefericire şi acest jaf general, această vânzare şi dijmuire, şi acest rapt generalizat.

Mă mir că nu s-a vândut şi canalul Dunăre-Marea Neagră, mă mir că nu se opresc trenurile pe câmp, deşi s-au mai văzut şi asemenea trenuiri oprite în mijlocul viscolelor, mă mir că nu mai producem nici chibrituri, nici ace de gămălie, în schimb dărâmăm şi vindem, nici măcar nu mai arăm pustiurile. În fabricile şi uzinele care mai funcţionează, numai ultimii reprezentanţi ai clasei muncitoare la şaibă, la bordul proprietăţii cine vrei şi cine nu vrei, mulţi investitori , intreprinzi vorbind toate limbile, afară de română, care au cumpărat tot ce se mai putea cumpăra  şi în cadrul unor licitaţii, multe trucate, şi la ei, la aceşti capitalişti, mormanul de fiare vechi al lui Petre Roman produce.

Nu se putea, zic, ca după acest “succes” aleşii electorali de douăzeci şi cinci de ani la putere, nu se putea, subliniez cu mare admiraţie, să nu-şi voteze o pensie pe măsură, pensie specială, pensie care să ateste răsplata jertfei patriotice în slujba progresului naţional.

Cum să nu se odihnească, la capătul lucrului lor, aceşti aleşi cu o pensie specială sub cap: toţi cei care s-au jertfit.

Nici o ruşine nu i-a împiedicat să semneze, cu ştiinţa lor de carte într-o ţară ajunsă semi-analfabetă, nu se putea ca ei, la putere, să nu-şi asigure prin vot liber, democratic şi patriotic ,o pensie recompensatoare a jertfei lor patriotice.!

Se putea o mai mare sfidare şi un mai deşănţat optimism că la viitoarele alegeri vor fi votaţi toţi cei de pe listele cu pensii speciale, cu acelaşi orb devotament.

Ei şi-au asigurat soarta. Bravo lor! Noi ne merităm soarta pe care am votat-o.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mircea georgescu
19.06.2015, 12:01:07

Tabla se produce in laninoare! Malaxoarele faceau altceva, cam ce faceati Dvs. cu mintile noastre la Teatrul foarte mic!

+1 (3 voturi)
marius cristian
19.06.2015, 16:10:19

Bravo , super , ai zis-o la perfectie. sa ne mai lase dinozaurii nostalgici ai "iepocii' de aur.

+2 (4 voturi)
popescu alina
20.06.2015, 07:04:38

@ Autorului Din "averea" poporului haituit si infometat ati uitat tocmai productia si exportul de confectii si tricotaje, singura care -alaturi de alte cateva ramuri ale industriei usoare- aducea venituri statului roman ceausist de foarte trista amintire (nu si pentru dv.!). Din aceste resurse era sustinuta o asa-zisa industrie fantezista, expresie a capriciilor, nepriceperii si orgoliilor fostei clase politice, mereu aceiasi si aceiasi imbuibati, pe care nimeni nu putea SA-I RESPINGA PRIN VOT. Neindoios ca ceva din nesimtirea "fostilor" exista si azi (pensile parlamentarilor), e un loc comun si totusi inca o problema perfectibila ceea ce se cheama invatarea democratiei, dar asta nu are legatura cu "averea poporului"interpretata cum o faceti dv. Si mai ales, privindu-va retrospectiv cariera, va puteti dv.plange?

+1 (3 voturi)
Spaima Vitelor
20.06.2015, 10:13:40

asa cum o marire sau micsorare de salariu trebuie argumentata, tot asa ar trebui sa argumenteze distinsii nostri reprezentanti cum se justifica marirea pensiilor lor. Cred ca ar avea rating si critici mult mai favorabile decat "las fierbinti"

Paun Al
21.06.2015, 15:10:25

Este corect : s-a furat , s-a distrus , s-au vandut pe doi lei si comisioane cam tot ce s-a facut inainte de 89 . Numai ca omiteti , cu buna stiinta , sau nu , sa ne spuneti si cine a pus bazele distrugetii , a "punerii pe butuci " a industriei , agriculturii , asa cum erau ele atunci ? Daca nu stiti , este vorba de vechea nomenclatura comunista , de fost securisti si informatori ... cei care aveau 'cea mai inalta constiinta socialista ' , si la masa carora ati stat si dv . S-a furat , s-a distrus , s-a vandut pe nimic ...nu este asa o exprimare impersonala . Spuneti-i pe autori , cu nume si prenume . I-ati cunoscut si-i cunoasteti foarte bine pe majoritatea dintre ei .

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările