Societate

articolul urmator

Familia ca şcoală a libertăţii

14
23 Jul 2021 16:05:36
Gheorghe Falcă

Obişnuiţi cu un discurs public care pune în centrul lui Statul (bugetul statului, reforma statului, sistemul medical de stat, instituţiile statului etc.), orice referire publică la instituţiile intermediare dintre stat şi cetăţean trezeşte foarte puţin interes, atunci când nu provoacă suspiciune de-a dreptul.

 Impresia generală, urmărind discursul celor mai mulţi politicieni, dar şi jurnalişti, este aceea că între cetăţean şi stat există un teritoriu aproape vid - sau care e din ce în ce mai diluat, mai rarefiat. Însă lucrurile nu ar trebui să stea deloc aşa.

O normalizare a dezbaterii publice ar presupune referiri mult mai dese şi mai consistente la familie şi la alte comunităţi proxime: breasla, asociaţia, şcoala ca prezenţă şi organizaţie familiară, nu ca parte a unui sistem centralizat. Nu avem aici spaţiul să ne ocupăm de toate aceste instituţii, de aceea vom discuta doar despre familie. Şi mai ales de ce este ea importantă pentru politica de centru-dreapta a naţional-liberalilor.Iar caracterul esenţial al familiei, al valorilor ei pentru un politician (dar şi votant) român, liberal afiliat popularilor europeni, poate fi simplu susţinut de câteva argumente.

În familie învăţăm responsabilitatea, o valoare fundamental liberală. Însăşi întemeierea unei familii, iar mai apoi truda plină de dragoste şi răbdare pentru păstrarea armoniei între membrii ei, sunt angajamente de mare responsabilitate. Am putea face un joc de cuvinte spunând că da, cei burlaci sunt mai liberi, însă cei căsătoriţi sunt mai liberali, fiindcă au asumat o responsabilitate. În familie ne străduim să avem grijă de cei care nu sunt în putere, de copii şi bătrâni, şi ne asumăm această misiune ca pe o responsabilitate personală, nu ca pe una pe care s-o putem delega statului.

Apoi, în familie învăţăm o altă valoare liberală: libertatea de exprimare. Pentru că în familie vorbim şi comunicăm cel mai deschis şi cel mai sincer. Totodată, pentru că în familie aflăm de la o anumită vârstă că vorbele pot răni, că pot crea discordie, învăţăm şi că această libertate presupune o mare responsabilitate şi că, deşi ea nu trebuie îngrădită, tocmai responsabilitatea şi grija faţă de celălalt domolesc cuvintele prea aspre, afirmaţiile prea grele.

Tot în famile, învăţăm despre libertatea de conştiinţă. Un bun părinte ştie că valorile în care crede, fie ele valori cetăţeneşti, politice sau religioase, trebuie transmise copiilor cu delicateţe şi mai ales prin puterea exemplului. Orice fanatism şi orice forţare a libertăţii de conştiinţă în familie poate avea rezultate dezastruoase, creând conflicte greu reparabile între părinţi şi copii, rupturi între generaţii.

În familie învăţăm multe şi despre libertatea economică. De altfel, termenul "economie" însemna iniţial ştiinţa managementului unei gospodării. Într-o familie, nu există monopoluri. Într-o familie, contribuţia la bunăstarea comună e voluntară, nu impusă de un organism exterior. În familie, învăţăm câte ceva şi despre competiţie, atunci când de pildă fraţii se află în situaţia de a fi recompensaţi pe măsura contribuţiei lor la bunul mers al gospodăriei.

Iată doar câteva dintre argumentele pe care bunul simţ (sau simţul comun, cum e numit de liberalii clasici) le poate aduce în favoarea asumării ne-echivoce a valorilor familiei. Sunt argumente care nu spun altceva decât că familia este prima comunitate în care individul învaţă de mic ce este libertatea. Şi că armonia în acest spaţiu al familiei se obţine prin acordul fin dintre libertate şi responsabilitate.

Sunt convins că o astfel de abordare a discursului despre familie în spaţiul nostru public ar atenua multe dintre asperităţile şi neînţelegerile actuale. Mulţi actori publici se feresc parcă de referinţele la familie, pentru că li se pare că pare că vor fi taxaţi drept ultra-conservatori sau chiar fanatici religioşi. Or, iată, există argumente cât se poate de solide pentru a vorbi despre familie în termeni cât se poate de liberali, ca despre o şcoală a libertăţii pentru cei mai mulţi dintre noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Iulian Arion
23.07.2021, 18:30:31

Frumos scris! Pentru bunastarea familiei format din 4 persoane, CCR a decis ca venitul minim lunar sa fie de 6 400 lei. Va rugasem sa initiati directiva salariului minim in Uniunea Europeana. In ce stadiu sunteti? Va Multumesc!

-7 (7 voturi)
Pravalie
23.07.2021, 19:53:25

Iulian Arion "CCR a decis ca venitul minim lunar sa fie de 6 400 lei. Va rugasem sa initiati directiva salariului minim in Uniunea Europeana. In ce stadiu sunteti?" Acum a fost eliberat Dragnea , dar nu poate avea initiative politice 2-3 ani . Deci mai dureaza .

-7 (7 voturi)
Paun Al
23.07.2021, 19:26:10

Ne ascundem dupa cuvinte, dupa concepte , multe lipsite de continut, fara sa vedem realitatea si spunem tot felul de povesti convenabile. Ce mai este "familia" in vremurile noastre, si in Romania in cazul nostru? Cu divorturi care bat spre 40- 50 % , adica cu o multime de familii monoparentale. Suntem in topul violentei domestice, sa-ti bati nevasta, copiii vine din "traditie", a nasterilor de minore, sau de parinti care-si abandoneaza copiii, in topul prostitutiei si traficului de carne vie.. De cate amante si amanti sunt in "simbioza" cu familii.. nu am vazut vreo statistica..dar si aici stam cred bine. Si apoi stalpii familiei, parintii, ce educatie au la noi, daca scoala produce anual peste 40% analfabeti functionali? Daca nu exista o scoala a familiei, a cresterii si educarii copiilor, nu exista un control al felului cum sunt crescuti si educati copiii? La moralitate si alte valori iarasi nu stam grozav. Si atunci despre ce familie vorbim, care valori? Si despre familie putem folosi criteriul dat de Iisus, ca sa verificam daca ceva este adevarat... O "veti cunoaste dupa roadele" ei. Uitati-va la "roadele" familiei romanesti. De vorbe suntem satui. In alta ordine de idei va folositi de "familie", de biserica in lupta interna din PNL.. si pentru a deturna discutia de la problemele promise in campanie, cand ati preluat guvernarea si nu le-ati facut ( de ex celebra eliminare a pensiilor speciale in 30 de zile )

+6 (6 voturi)
Pravalie
23.07.2021, 19:59:43

Paun Al "( de ex celebra eliminare a pensiilor speciale in 30 de zile )" Astai educatia familiei romanesti : Sa moara si capra vecinului . Da la sa domle sa aiba vecinu cat mai mult si lupta ca sa ai si tu pensie speciala si foloase din coruptie . Asta inseamna liberalism . Sa-i parasti pe ceilalti ca sunt chiaburi sau ca au facut specula tine de educatia familiara comunista

-5 (5 voturi)
Paun Al
23.07.2021, 20:07:41

Mai adine ca de obicei nu intelegi nimic. Eu nu am absolut nimic cu capra vecinului, sa-i traiasca.. dar sa nu o creasca pe banii nemeritati, din taxele si impozitele celorlalti.. Pensiile speciale se platesc din banii altora. Adica cei mai saraci ii subventioneaza pe speciali.. Texul tau nu are nici o legatura nici cu ce a scri autorul, nici cu ce am comentat eu.. Metoda de manipulare se cheama deturnarea discutiei spre alte teme.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările