Societate

articolul anterior articolul urmator

Familiile ignorate de autorităţile din România vorbesc public despre nevoia lor de protecţie legală într-o campanie ACCEPT - VIDEO

11
29 Nov 2021 12:21:41
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Asociaţia ACCEPT
Foto Asociaţia ACCEPT

Asociaţia ACCEPT a lansat campania #ProtejaţiToateFamiliile, care aduce în prim plan viaţa de zi cu zi, provocările şi nevoia de protecţie legală a familiilor formate din persoane LGBTQIA+ din România.

Campania Asociaţiei ACCEPT prezintă  patru familii din Timişoara, Cluj, Oradea şi Bucureşti care vorbesc despre iubire, respect, încredere, speranţă, dar şi despre piedicile legale pe care le întâmpină în România.

Persoanele LGBTQIA+ nu se pot căsători şi nu pot încheia un parteneriat civil în România, aceasta fiind o discriminare cu consecinţe grave. Pandemia de Covid-19 evidenţiază tot mai clar efectele încălcării dreptului la viaţă privată şi de familie în România, transmite ACCEPT.

Aspociaţia precizează că partenerii de acelaşi sex nu se pot moşteni unul pe celălalt prin intermediul moştenirii legale şi nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

Totodată, membrii familiilor de acelaşi sex nu sunt recunoscuţi spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători - prin urmare, nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau nu pot efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces.

„Protejaţi Toate Familiile este mesajul pe care îl transmitem autorităţilor din România. Este timpul să începem o conversaţie naţională despre nevoia de protecţie a tuturor familiilor şi despre valorile care ne unesc. Prin campania #ProtejaţiToateFamiliile aducem mai aproape de public experienţele a patru familii formate de persoane lesbiene, gay şi transgender din România, care îşi continuă viaţa aici, în ciuda tuturor obstacolelor legale. Vrem să discutăm cu onestitate despre familiile noastre şi să creăm un spaţiu de conversaţie sigur. Începem cu aceste patru interviuri de familie şi ne dorim ca în lunile următoare să prezentăm tot mai multe experienţe de viaţă ale familiilor LGBTQIA+ din România”, spune Ana Ciutu, reprezentant al asociaţiei ACCEPT.

Codul Civil prevede interdicţia recunoaşterii legale a familiilor formate din persoane de acelaşi sex. Astfel, Oficiile de Stare Civilă din România nu înregistrează căsătorii între persoane de acelaşi sex, iar familiile de acelaşi sex care şi-au oficiat relaţia în alte state nu îşi pot înregistra căsătoria sau parteneriatul civil în România.

Asociaţia ACCEPT subliniază că românia este una dintre puţinele state ale Uniunii Europene care nu recunoaşte nici până în momentul de faţă parteneriatul civil sau căsătoria persoanelor de acelaşi sex, alături de Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia, şi Slovacia. 

În 2019, 21 de familii de acelaşi sex din România au depus actele pentru căsătorie. Toate aceste familii au fost refuzate, iar unele dintre ele au fost tratate cu lipsă de respect de către funcţionarii publici. ACCEPT reprezintă la CEDO toate aceste familii, în cauza lor pentru recunoaştere legală, în cazul „Buhuceanu şi Ciobotaru c. România”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a deschis cazul în timp record şi este aşteptată să dea o decizie în viitorul apropiat.

Campania #ProtejaţiToateFamiliile este realizată de ACCEPT în cadrul proiectului internaţional RISE derulat în Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia, adică în toate cele şase state ale Uniunii Europene care nu oferă în prezent protecţie legală familiilor formate de persoane LGBTQIA+.
 
Această campanie a fost finanţată de Programul pentru Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie al Uniunii Europene (2014-2020). Conţinutul acestei campanii reprezintă doar opinia autorilor şi este exclusiv responsabilitatea acestora; nu se poate considera că reflectă viziunea Comisiei Europene sau a oricărui alt organism al Uniunii Europene. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru modul în care sunt utilizate informaţiile din acest conţinut. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Radu Mircea
29.11.2021, 13:45:15

# Multa apa va curge pe Dunare pina cind Romania va catadicsi sa intre in rindul tarilor civilizate in care drepturile fiecarui om sunt respectate . Niciun politician nu va pomeni macar de vreo lege in acest sens , atita vreme cit BOR va avea un cuvint greu de spus in actiunea ei de factor electoral . lnsasi poporul roman este tributar unor cutume stravechi , ca sa nu mai pun la socoteala feluriti insi care probabil in urma unor experiente nefericite in copilarie sau tinerete au un dinte impotriva LGBT , fara sa tina seama ca si ei sunt tot copiii lui Dumnezeu care le-a facut pe toate pe pamintul asta .

+5 (15 voturi)
Elhanan Dreyfuss
29.11.2021, 15:09:48

a fi civilizat inseamna sa te masturbezi in anusul altcuiva. apoi sa ejaculezi in fecale. intr-adevar un mare semn de civilizatie. doar in tarile civilizate si triburile de salbatici mai vezi asa ceva.

+4 (8 voturi)
Alexe Radu
29.11.2021, 15:25:29

Radu Mircea nu ne mai fierbe ca pe partenerul tau , care esti din pozele de mai sus ? Si , ghinion , nu toti sunt copiii lui Dumnezeu , unii sunt ai lui Satan ( cazul tau ) , asa ca lasa patetismele ieftine si autocompatimirea fatarnica .

-5 (13 voturi)
Pop Max
29.11.2021, 15:32:41

Mă tot uit după semnul ăla cu P în cerculeț de la „propagandă”, pardon de la „publicitate” și nu-l văd. O fi o scăpare? Articolul, dacă poate fi numit astfel, preia exclusiv punctul de vedere al organizației extremiste „Accept”, inclusiv denumirea falsă de „familii” în loc de „cupluri”. Acești domni care se cred doamne (și invers) se plîng de diverse neajunsuri pe care le întîmpină din cauză că modul lor de viață împotriva firii nu e acceptat de toată lumea. Mă rog, e dreptul lor. Dar a prezenta aceste neajunsuri drept „discriminare cu consecințe grave” în condițiile în care de doi ani oamenii normali se confruntă cu situații mult mai grave, mai nou riscînd să-și piardă locurile de muncă dacă nu se injectează cu un ser probabil inutil și posibil periculos, e o bătaie de joc. Eo rușine pentru Adevărul că preia fără rezerve limbajul tendențios și mincinos al propagandei organizației extremiste Accept.

-5 (13 voturi)
Adrian Foangӑ
29.11.2021, 16:13:16

E o prostie a statului roman ca se incapataneaza sa tina actual acest subiect. De trait impreuna oamenii astia tot o fac, asa ca de ce sa nu le dea voie sa se casatoreasca, sa isi lase mostenire, sau chestii din astea. E o falsa problema intretinuta de stat, si pe care oricum vor fi obligati s-o rezolve cumva pentru ca CEDO sigur le va da dreptate.

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările