Societate

articolul anterior articolul urmator

Fanatismul nostru cel de toate zilele

66
27 Mar 2015 17:17:02
Nicolae Manolescu
Germeni ai fanatismului islamic prind să înflorească şi în alte religii – în creştinism FOTO AP
Germeni ai fanatismului islamic prind să înflorească şi în alte religii – în creştinism FOTO AP

Mulţi cred că fanatismul islamic este, în momentul de faţă, cel mai primejdios pentru stabilitatea lumii. Aşa cum era, cu două decenii şi jumătate în urmă, fanatismul ideologic comunist. Sau, acum trei sferturi de secol, fanatismul nazist. Nimeni nu se mai îndoieşte că holocaustul şi gulagul sunt responsabile în secolul XX de peste 100.000.000 de morţi, inclusiv aceia din Al Doilea Război Mondial.

Al Quaida, Daech, şi Boko Haram nu sunt departe să le facă o serioasă concurenţă abatoarelor de acum un secol, deşi a trecut abia un deceniu şi jumătate din secolul XXI. Ceea ce mi se pare cu adevărat îngrijorător este că fanatismul nu e apanajul islamului (mă rog, al islamiştilor!), ci că germeni ai lui prind să înflorească şi în alte religii, în mozaism sau în creştinism.

Suport politic      

Realegerea lui Netanyahu ca premier al Israelului s-a datorat în bună măsură, ultra-or­to­docşilor dintr-un
cartier al Ierusalimului, numiţi haredim (cu frica lui Dumnezeu), care reprezentau cu 20 de ani în urmă 1% din populaţia de 80.000 de locuitori din Beit Shemesh, ajunsă astăzi la 10%. Contrar principiilor fondatoare ale Israelului, stat care a avut prim-ministru o doamnă de fier, pe Golda Meir, ultra-ortodocşii le discriminează pe femei, care nu pot urca în autobuz pe aceeaşi uşă cu bărbaţii, sunt obligate să se îmbrace „decent“ şi nu au acces la cabinete medicale.

Recent, un cabinet ginecologic a fost devalizat de un grup de ultra ortodocşi. E adevărat că justiţia a dat câştig de cauză militantelor pentru drepturi civile, condamnând primăria Ierusalimului la o amendă usturătoare. Dar, deşi stat laic, Israelul nu garantează egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbaţii decât după bătălii judiciare interminabile.

Realegerea Likud-ului, fie şi cu 24%, e semnul că fanaticii continuă a avea un suport politic foarte mare. Nu mă amestec în politica nimănui, şi cu atât mai puţin în aceea românească. Fiecare popor pe mâna (votul) lui piere.

Neglijenţă criminală            

Marţi, 17 martie, am văzut pe France 3 filmul lui Christian Faure din 2013 „În numele fiilor“. Filmul are o bază reală, un fapt divers: moartea a patru scouts (n.r. - cercetaşi) într-o tabără din Bretania. Autorul reportajului din 1999 din „Le Nouvel Observateur“ a scris ulterior scenariul filmului lui Faure. Comunitatea lovită de soartă este una integristă care consideră că singura lege valabilă nu este aceea a oamenilor, ci aceea a lui Dumnezeu. Ea a făcut zid în apărarea abatelui care răspundea de tabără, încercând să-l apere de justiţie. Două mame care îşi pierduseră copiii se declară parte civilă în proces, reprobate de întreaga comunitate de catolici integrişti care nu vrea să afle adevărul.

Suntem la sfârşitul secolului XX. Fanatismul îi orbeşte pe integrişti, convinşi că fiii lor morţi reprezintă un sacrificiu necesar în ochii lui Dumnezeu, care şi-a sacrificat propriul fiu spre binele oamenilor. Din păcate pentru orbiţii de toate religiile, cei patru copii nu muriseră din vrerea lui Dumnezeu, ci din neglijenţa criminală a unui abate. Condamnat finalmente de justiţia laică la închisoare.    

Mă duce gândul la manualele de religie din şcoala românească. Din gimnaziu şi din colegiu. Concepute în virtutea unui fanatism creştin ortodox la fel de periculos ca toate celelalte fanatisme. Am vorbit recent cu ministrul învăţământului. Era la fel de îngrijorat ca şi mine. Ceva trebuie făcut, până nu e prea târziu.

România e sau nu un stat laic, Prea Fericite Daniel?  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Leonhard Hartmann
27.03.2015, 17:49:27

@Herr Manolescu...a curs atata cerneala despre religie incat am umple din nou Marea Neagra daca ar seca.Sau scris comentarii de bun simt la adresa religiei...apoi ne-am dat in cap unul altuia religia este una credinta este alta apoi ne-am duelat in replicii unul este atheist altul este agnostic altul este religios.Cert este faptul ca accesul la informatie este restrans este mimat de starea fiecarui individ.Sa vorbesc de flagelul credintei ar fii suburban si neloaial dar atata timp cand falnicile bisericii arunca umbra racoroasa a verii asupra subconstientului si/sau al spiritului romanesc al religiei in general cu consecintele ei in mod special, v-a trebui sa mai treaca un secol.As vrea sa ma insel.In acest cazan al inoctrinarii din pacate nu este numai Romania singulara.

+4 (16 voturi)
Nirolf
27.03.2015, 18:21:26

Stimate domnule Nicolae Manolescu , ar fi de observat ca fanatismul ideologic nazist si comunist in ciuda uriasului numar de victime aveau o relativa pudoare , se faceau pe ascuns , astfel majoritatea populatiei nu stia cu precizie ce se intampla in KZ -urile naziste sau in gulagul comunist ci mai mult se banuia ca e ceva necurat la mijloc . Fanatismul islamic n-are nici un fel de retinere , isi face un titlu de glorie din crimele comise isi filmeaza atrocitatile si le prezinta lumii . Acesta este motivul pentru care este temut si pare ce mai periculos . Fanatismul religios de la noi din tara este dezagreabil pentruca cei ce il propaga o fac strict din motive pecuniare fara nici o legatura cu invatatura crestina iar masa de cedinciosi sinceri si dezinteresati o fac din nevoia unui suport exterior atunci cand nu gasesc in interior forta necesara de a infrunta viscititudinile vietii . Nu manualele de religie sunt ingrijoratoare ci tendinta clasei politice cu "parfum" de Mafie de a se alia cu clericii BOR pregatind terenul propice unui stat fundamentalist ortodox .

+11 (19 voturi)
Marcus
27.03.2015, 18:34:47

Domnule Manolescu, marturisesc ca ma surprinde siguranta cu care afirmati ca holocaustul nu are contestatari, fiind cunoscut episodul in care gen. Dwight Eisenhower dispune filmarea lagarelor descoperite de armata americana tocmai pt ca a anticipat curentul negationist, ceea ce se si intampla azi. O intrebare retorica, evident. Din pozitia dvs me membru al Academiei si presedinte al U S ca demersuri ati intreprins pt a proteja laicitatea invatamantului romanesc.

+3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.03.2015, 18:45:24

O masa de oameni indobitocita inca din copilarie cu promisiuna unei vieti vesnice si plina de huzur in Rai, va avea la maturitatea aceeasi reactie precum copitata in fata ochilor careia se afla un morcov agatat de un bat..! Te va urma oriunde.

+10 (26 voturi)
master of disaster
27.03.2015, 19:52:23

sunt dezamagita de acest punct de vedere al domnului Manolescu...ideea de fanatism in cazul crestinimului e deplasata in sine... fanatism provocat de ....niste biete ore de religie ...:)).. offf....

-13 (31 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările