Societate

articolul anterior articolul urmator

Faptele rămase nepedepsite ale Bisericii

74
30 Sep 2019 11:47:38
Cătălin Sturza

Un profesor de religie care predă într-un sat de la capătul României s-a împrumutat la bacnă şi a cheltuit toată bursa primită la doctorat pentru a-i duce doi ani la rând pe copiii săraci din localitate în excursii cum n-au visat vreodată.

Mai mult, profesorul din Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani), care este doctorand la Facultatea de Teologie, a făcut rost şi de o bibliotecă întreagă cu carte românească pentru copiii din Basarabia.   

4.000 de copii din judeţele Moldovei
, care provin din familii monoparentale sau care au fost abandonaţi de părinţi, au primit îmbrăcăminte, încălţăminte şi ghiozdane pentru şcoală. Proiectul a fost derulat de  preotul ieşean Dan Damaschin. „Jumătate dintre cei 4.000 de copii care au primit ajutor provin din familii monoparentale. Sunt şi cazuri în care părinţii sunt plecaţi definitiv din ţară şi şi-au lăsat copiii acasă. Avem şi copii din familii greu încercate, cu părinţi care suferă de  boli grave, cu locuinţele distruse de calamităţi naturale”, a mai spus părintele.

Acelaşi preot a dus în tabără pe litoral 180 de copii care nu văzuseră niciodată marea şi tot el a ridicat din temelii, cu ajutorul mai multor voluntari, un complex de garsoniere la Valea Lupului, o localitate ieşeană, în care mamele fără acoperiş să locuiască liniştite.

Părintele Minu Mititelu adună sub acoperişul parohiei sale din Suceava, în două centre sociale din curtea bisericii, copii şi oameni ai străzii.

După 24 de luni de bani strânşi şi efort, Gabriel Mihăescu, un preot din Botoşani, a reuşit să transforme de la zero o anexă a bisericii şi a deschis o grădiniţă pentru copiii nevoiaşi chiar în curtea bisericii unde slujeşte. Grădiniţa organizată sub forma unui centru social este realizată din fondurile bisericii şi oferă micuţilor inclusiv o masă caldă. În oraş, sute de familii nu reuşesc să-şi dea copiii la grădiniţă, pentru că nu au bani pentru masa zilnică şi nici pentru rechizite sau haine.

Copiii din localitatea Negrenii de Sus, o comună săracă din Teleorman, primesc zilnic o masă caldă, haine noi de Paşte şi de Crăciun, sunt pregătiţi cu cele necesare pentru începerea anului şcolar, ajutaţi la teme, primesc lecţii de engleză la biserică, sunt consiliaţi şi îndrumaţi. Bătrânii sărmani din comună primesc şi ei, zilnic, o masă caldă şi sprijin atunci când au nevoie. Danu Cristian, un preot, îi ajută. Aceleaşi lucruri le face în parohia sa şi fratele lui, preotul Florin Danu.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” organizată de voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea arhimandritului Ciprian Grădinaru a venit în sprijinul actului medical cu peste 16 tone de sânge în 6 ani şi cu 72.000 euro în aparatură medicală (vezi aici). 

Aş putea enumera şi multe alte astfel de relatări, dar nu vreau să plictisesc lumea.

Mai spun doar că, în timp ce, în lauda (binemeritată, de altfel) a lumii bune, componenţii trupei Metallica au donat 250.000 dolari pentru construirea unui spital pentru copii, cele 20-25.000.000 euro din fiecare an pe care le chelutie Biserica pe proiecte filantropice şi sociale (printre care şi policlinici, centre de sănătate etc) trec nevăzute de presa mainstream.

Dar, pentru că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, sunt scoase cu obstinaţie în evidenţă în presă toate ştirile negative, fie ele adevărate sau dovedite, ulterior, false, precum şi cele mai neînsemnate incidente, exagerate cât să devină scandaluri în toată regula.

Anul viitor, Biserica va cheltui alte 25 de milioane euro pentru centrele şi proiectele sale filantropice, preoţii vor duce alţi copii la mare şi vor hrăni oameni ai străzii, bătrâni sau micuţi săraci sau vor oferi acoperişuri mamelor sau orfanilor. O va face cel puţin atât timp cât vor rămâne nepedepsite şi aceste fapte ale Bisericii, şi apoi şi după aceea, cât va mai fi lăsată…Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

74 Comentarii

Oscar La Fontaine
30.09.2019, 12:02:15

Bugetul Sănătății e de vreo 10 miliarde de euro anual și tot trebuie să plătim analizele, să ne cumpărăm medicamentele - cele mai importante nu sunt pe lista compensatelor sau sunt trecute parțial. Tocmai am spart aproape 1000 de lei pe analize, deși sunt asigurată și cu cotizația la zi. La stat multe analize nu se fac ori se fac superficial, la privat îți decontează doar parțial consultația. Unde sunt ăia care urlau spitale?

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
30.09.2019, 13:35:39

# Catalin Sturza Da' de ce nu ne mai plictisiti si cu alte exemple de preoti de vocatie dom' Sturza ??? Sa incerc io un raspuns ??? Pentru ca in afara celor enumerati de dvs. (in fata carora ma plec cu respect) nu mai gasiti alti ... Cele 25.000.000 de euro cheltuite de BOR anual in scopuri filantropice , policlinici , centre de sanatate , sunt cu ''circuit inchis'' , adica in uzul si pentru bunastarea sfintiilor mai mici sau mai mari , sa-si dreaga betesugurile capatate de la imbuibare , betiveala , si pidosnicie . N-o sa vedeti cozi de amarasteni la poarta fiindca aceste centre ''filantropice'' functioneaza pe linga manastiri , unde accesul se face pe baza de rochie neagra .

+7 (17 voturi)
GRIGORIU Grieg
30.09.2019, 14:11:07

Exact asta este problema, Biserica Ortodoxa Romana si-a pierdut anticorpii, sunt extrem de putin preoti cu vocatie, care incearca sa faca bine dezinteresat in comunitate iar acestia nu vor avansa niciodata in ierarhiile bisericii. Pot face pariu si sunt 100% sigur ca niciunul din cei enumerati in articol nu vor ajunge peste 20 de ani patriarh, episcop sau alte functii mai inalte, merele cele mai putrede se vor ridica deasupra impinse de dedesubt de de altele stricate si viermanoase. E trist ca cei credinciosi (cu care nu am nimic) apara BOR neconditionat in loc sa accepte ca sunt probleme grave de integritate si de chemare la varful bisericii care atata timp cat nu vor fi rezolvate vor indeparta tot mai multi oameni de credinta.

+6 (10 voturi)
_ Alex
30.09.2019, 14:24:57

Ministru Cuc spunea: "Educatia e gratuita, conform Constitutiei. In fapt, cineva trebuie sa asigure aceasta gratuitate. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, copilul nu plateste nimic."... Este ma! Avem cel mai tare ministru al Educatiei de la Burebista incoace... a depasit-o si pe Abramburica!!! On topic: Dle. C Sturza, v-as ruga sa faceti si o estimare cu privire la sumele de bani neimpozabile primite de toate cadrele BOR ca spaga (pt slujbe, inmormantari, cununii, botezuri, etc)... sa vedem acolo cat va da... Asta ca sa nu mai vorbim de "exponentii" popimii romanesti... aia care se dau in mertane si in suv-uri, atunci cand nu agreseaza sexual minori, studenti sau enoriasi...

+2 (6 voturi)
leuldinpanjshir99
30.09.2019, 14:14:10

Ăștia sunt simpli preoți. Episcopii, cu Trafalete in frunte, încasează shpagi la sfințiri de biserici si la numiri de popi in parohii mănoase. Basca subvenții consistente de la gangsteri politici care o fac pe cuvioșii.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (74)