Societate

articolul anterior articolul urmator

Faptele rămase nepedepsite ale Bisericii în timpul epidemiei cu coronavirus

77
28 Mar 2020 10:30:51
Cătălin Sturza

Pentru că circulă prin reţelele de socializare întrebarea „când a donat biserica 2 euro pentru spitale în timpul epidemiei de COVID-19?”, încerc să formulez un răspuns cu o serie de exemple concrete mai jos.

În timp ce e înjurată isteric de duşmanii săi mai vechi şi mai recenţi, Biserica Ortodoxă se află deja în dispozitiv de luptă pe frontul asistenţei sociale, sprijinind autorităţile şi spitalele în pregătirea pentru vârful epidemiei de COVID-19:

Episcopia Huşilor donează Spitalului Judeţean din Vaslui o ambulanţă şi 20.000 de euro pentru un aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2 (vezi aici).

Arhiepiscopia Argeşului a donat echipamente şi produse medicale de 50.000 de lei pentru Secţia de Boli Infecţioase a SJU Piteşti (vezi aici)

Arhiepiscopia Iaşilor donează şase monitoare pentru funcţii vitale Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în valoare totală de peste 15.000 de euro (vezi aici).

Arhiepiscopia Aradului strânge fonduri pentru a dona sisteme de ventilaţie şi monitorizare Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad (vezi aici).

Arhiepiscopia Târgoviştei a donat spitalului judeţean un aparat de monitorizare a funcţiilor vitale (vezi aici).

Mitropolia Clujului, prin Protoieria Năsăud, a donat 15.000 lei spitalului „George Trifon” din municipiu (vezi aici).

Mitropolitul Banatului a donat Spitalului C.F. Timişoara două concentratoare de oxigen (vezi aici). 

Arhiepiscopia Craiovei donează echipament medical pentru Spitalul „Victor Babeş” din Craiova (vezi aici).

V-aţi plictisit? Încă câteva exemple:

Arhiepiscopia Alba Iuliei a făcut o campanie de donare de sânge prin exemplul personal al clericilor (vezi aici)

Episcopia Maramureşului strânge fonduri pentru un ventilator ATI care să ajungă la Spitalul Judeţean Baia Mare (vezi aici).

Mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor confecţionează gratuit lenjerii de pat pentru spitale (vezi aici).

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă produse de igienă pentru spitale şi hrană pentru cei izolaţi sau fără adăpost (vezi aici)

Arhiepiscopia Iaşilor desfăşoară o campanie de donare de sânge care „poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte” (vezi aici)

Arhiepiscopia Aradului oferă hrană caldă şi echipament medical de protecţie (vezi aici)

Şi acesta e doar începutul.

Toate acestea, în timp ce anticreştini inveteraţi insistă că Biserica este factor de infecţie în societate; e ca şi cum am spune că medicii sunt factori de infecţie în societate. De altfel, statisticile arată că în spitale, nu în biserici, sunt cele mai multe cazuri de infectare cu corona virus, dar nu mi-ar trece prin cap să denunţ penal pe medici pentru că oferă asistenţă medicală celor în nevoie, la fel cum numai nişte minţi şi inimi schimonosite de ură au putut formula denunţuri penale împotriva preoţilor  la Cluj şi la Constanţa – pentru asistenţa şi slujirea spirituală oferită credincioşilor; degeaba luptăm cu epidemia, domnilor, dacă îl batjocorim pe Dumnezeu, nu vom face decât să ne generăm singuri, unii altora, noi necazuri.

Am mai spus: nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.

Măcar dacă toţi aceşti înrăiţi în a distruge Biserica ar fi şi ei ”factori de infecţie” asemenea ei – şi ne-ar umple şi contamina ţara de faptele bune, rămase nepedepsite, ale Bisericii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Stefan din Nord
28.03.2020, 10:40:10

Nimeni n-are nimic cu asistenta si slujirea spirituala a preotilor in biserici Ceea ce socheaza pe orice om cat de cat constient este metoda folosita pe timp de pandemie Sa vari aceeasi lingurita in gurile tuturor credinciosilor denota o prostie crasa .ca sa nu spun o zadarnicire a eforturilor medicilor de a stopa raspandirea coronavirusului . Ceea ce in mod firesc ar insemna si ceva puscarie daca am fi un stat laic , nu unul subjugat de BOR .

+5 (13 voturi)
Scorus
28.03.2020, 10:49:42

Stefan din Nord "Ceea ce in mod firesc ar insemna si ceva puscarie daca am fi un stat laic" Stat laic adica comunist ? Si pe ce baza un asa stat ar baga Biserica la puscarie ?

-5 (9 voturi)
Scorus
28.03.2020, 10:47:22

Sturza "Pentru că circulă prin reţelele de socializare întrebarea „când a donat biserica 2 euro pentru spitale în timpul epidemiei de COVID-19?”, încerc să formulez un răspuns cu o serie de exemple concrete mai jos." Sunt chestii absolut opuse : ateii care cer Bisericii sa doneze fac o mare inteligenta ! Religiosii care se lauda ca defapt uite Biserica ce mult doneaza fac un mare retardism . Din nefericire napasta credinciosilor nu e Covidu, pentru ca e clar ca el nu are puteri asupra sfinteniei . Dar retardismul intern ! Devastator ! Mai demult cand am citit literatura despe anticrist, versiunea acceptata era urmatoarea : Trebuie sa se construiasca Templul pe Muntele Moria . Apoi in acest Templu nou se va instala anticrist care va supune lumea ! Mi se parea destul de ciudat , ca ce are Moria cu crestinatatea ? Acum m-am lamurit complet : Nu in Templu de pe Moria va sta anticrist , ci in Biserica . Si deja si-a introdus un picior ! Bine asta in timp ce slujitorii se vor zbate care ajuta mai multe spitale cu bani, evident !

-5 (9 voturi)
Sorin Ionascu
28.03.2020, 10:52:34

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Ionascu
28.03.2020, 10:50:05

De ceva vreme am decis sa il ocolesc pe acest troll scarbos al BOR-itzilor. Am intrat pe articol fara sa vad de cine e scris si, cum tot a primit un punct de rating, mi se pare onest sa-i dau si minusul de rigoare, pentru alte sofisme de prost gust. In primul rand, toate actiunile de mai sus sunt niste oferte marunte, aproape insignifiante fata de castigurile fabuloase ale institutiei. 15.000 de lei donati de institutie? Pai e cam cat aduna intr-o zi de sarbatoare o biserica mai rasarita. "A demarat strangere de fonduri" - serios? Adica tot amaratii sa mai dea ceva, ca din buzunarele fara fund ale popicilor nu se scoate nimic. S.a.m.d. Apoi apare comparatia gretzoasa si complet deplasata intre infectarea de catre BOR prin nerespectarea legilor si regulilor de protectie cu cea realizata in spitale, unde nu e vina personalului angajat, ci a organizatorilor si administratorilor sistemului pentru lipsa echipamentelor de protectie - e logic ca personalul medical sa fie vector de contaminare cand ei insisi nu au cu ce sa se protejeze, cu atat mai putin pe ceilalti, dar sunt obligati sa ii ingrijeasca pe bolnavi prin natura lucrurilor. "Asistenta spirituala" nu stiu cat e de necesara, poate fi pentru unii, garantat nu pentru toti, iar ea se poate face fara a pune la risc mari multimi de oameni adunati in turma la slujbe si la impartasanie, unde sunt pusi sa linga pe rand aceeasi lingura, nespalata intre utilizari - o metoda mai eficienta de contaminare decat daca i-ai lasa sa se linga efectiv unii pe altii. Brrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (77)