Societate

articolul anterior articolul urmator

Fără prag minim la referendum! Să îndemni la vot e penal, să instigi la boicot este legal!

34
14 Oct 2018 15:25:26
Lulea Marius Dorin
Este pragul minim de validare o armă împotriva democraţiei?
Este pragul minim de validare o armă împotriva democraţiei?

Nu vrei să te implici în viaţa cetăţii? Foarte bine, este dreptul tău. Cu toate acestea unele decizii necesită a fi luate, iar lipsa de interes şi mai ales îndemnul la boicot nu trebuie să fie calea prin care anumite minorităţi îşi impun voinţa în faţa majorităţii.

România nu dispune, precum Elveţia, de suficientă cultură politică pentru a se folosi de referendum ca de un mijloc normal de a legifera. Din cauza acestui lucru, procedura de iniţiere a unui referendum prin iniţiativă cetăţenească este extrem de complicată, aproape imposibilă, iar cea de validare se pare că şi mai problematică.

Acum ceva ani justiţia din România, în vreo trei instanţe, a considerat că simplul îndemn la vot pentru participarea la un Referendum reprezintă o faptă ilegală cu caracter infracţional. Cu toate acestea, se pare că îndemnul de a nu participa la un vot, adică de a boicota un act cu caracter legal, o obligaţie cetăţenească, nu este percepută de nimeni ca fiind un act ilegal.

Am ajuns la acel moment în care opinia majorităţii este învinsă de strategia minorităţii. Într-o societate normală am fi considerat cu toţii că eşecul validării unui referendum ne aparţine tuturor. Cu toate acestea, o bună parte din presa din România a prezentat acest lucru ca pe o mare victorie, ca o înţelegere profundă din partea românilor a unei probleme complexe.

În fapt, nu este deloc aşa. Cei care trăiesc cu impresia că neatingerea pragului minim reprezintă o victorie a democraţiei încearcă să impună societăţii o altă realitate decât cea în care trăim. Spun politicienii că există un stat paralel, dar de multe ori şi oamenii de presă lasă impresia că şi ei trăiesc într-o lume paralelă.

Faptul că oamenii nu s-au prezentat la vot nu înseamnă nici o strategie organizată a societăţii de a se expune pe o problemă şi nu înseamnă că de fapt acei cetăţeni ar fi votat exact invers faţă de majoritatea participanţilor. Ba am convingerea că procentele scoase de ultimul referendum se reflectă foarte bine şi în societate, iar cei care spun că majoritatea nu este suficient de pregătită sau educată pentru a se expune pe anumite subiecte folosesc de fapt argumente discriminatorii, nedemocratice, privind superioritatea sau dreptul unora în detrimentul altora.

Există probleme cu care societatea românească se confruntă şi este nevoie ca acestea să fie dezbătute şi uneori votate. Faptul că o parte din formatorii de opinie aleg să îndemne la vot arată tocmai lipsa argumentelor în a-şi susţine propriul punct de vedere, sau chiar încrederea că el nu este unul de succes şi atunci de ce să nu eviţi confruntarea.

Să afirmi că nevalidarea referendumului reprezintă o victorie este ca şi cum ai spune că ai câştigat deşi nu te-ai prezentat la o bătălie. Nu este doar un act de laşitate, dar şi o abatere de la principiile democraţiei în care cetăţenii au dreptul să se pronunţe pe un subiect sau altul. Nu ne convine poziţia majorităţii? Acceptăm doar acele lucruri care ne sunt nouă agreabile?

Nu dorim să ne expunem sau suntem total dezinteresaţi? Foarte bine, atunci putem lăsa pe alţii să o facă în locul nostru. Existenţa unui prag minim la referendum duce la posibilitatea demobilizării cetăţenilor şi folosirea de către anumite grupuri de interese a acestui lucru ca şi armă de luptă cică pentru apărarea... democraţiei.

Nu mai există o luptă a argumentelor ci o bătălie a strategiilor. Se întreprind acţiuni dintre cele mai complexe pentru a se demobiliza cetăţenii, de a face ca votul altora să fie invalidat.

20% dintre cetăţenii României s-au prezentat la vot. Cifra este una impresionantă. Cine ne oferă nouă dreptul de a le anula lor alegerea, de a le anula lor votul?

Dacă nu ar fi existat un prag minim atunci cu siguranţă mult mai mulţi s-ar fi prezentat la urne şi atunci votul ar fi fost mult mai bine susţinut, argumentat. În fapt, acest prag minim chiar îndeamnă la nevalidare prin faptul că se ştie din start că sunt şanse mari ca votul tău să nu conteze.

Nu, votul fiecăruia din membrii cetăţii trebuie să conteze şi să producă consecinţe şi pentru acest lucru pragul minim trebuie eliminat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Stefan din Nord
14.10.2018, 16:09:12

Buna ideea . Va doare undeva si nu va prezentati la urne ? Las' ca vor hotari cei cativa care au simt civic in locul tau tu stai acasa si plange-te apoi ca toate merg pe dos in tara asta ,

-2 (20 voturi)
_ Alex
14.10.2018, 16:26:10

Lulea, Tot timpul ai fost pe din-afara... habar nu ai de ce vorbesti. - "România nu dispune precum Elveţia de suficientă cultură politică pentru a se folosi de referendum ca de un mijloc normal de a legifera" - e adevarat, in Elvetia a fost organizat un referendum pt cresterea venitului minim garantat si majoritatea elvetienilor au votat "NU".... oare de ce crezi ca s-a intamplat asta? Si care crezi ca ar fi fost rezultatul unui asemenea referendum in Romania? - "Cei care trăiesc cu impresia că neatingerea pragului minim reprezintă o victorie a democraţiei încearcă să impună societăţii o altă realitate decât cea în care trăim" - nu prietenosule, nu asta inseamna. Absenta de la vot reprezinta un vot de blam, un semnal al electoratului catre cei care au organizat acea infamie, ca nu-i intereseaza subiectul, in conditiile in care inca nu am terminat cu toate celelalte probleme din tara. - "Să afirmi că nevalidarea referendumului reprezintă o victorie este ca şi cum ai spune că ai câştigat deşi nu te-ai prezentat la o bătălie." - exact asa este! cea mai curata victorie este aia in care ai invins cu toate ca nu te-ai prezentat la "batalie"... se pare ca vroiai neaparat o "batalie", cu "morti" si "raniti"... nu prea l-ai citit pe Sun Tzu. - "20% dintre cetăţenii României s-au prezentat la vot. Cifra este una impresionantă. Cine ne oferă nouă dreptul de a le anula lor alegerea, de a le anula lor votul?" - Oare? De cand a devenit 20% o "cifra" impresionanta??? Trec peste faptul ca nu cunosti diferenta dintre "numere" si "cifre" dar, sa spui ca 20% este "impresionant" mi se pare hidos... Deja PSD-ul a diminuat prezenta minima de la 50 la 20%... iar Dragnea spunea ca ar trebui eliminata cu totul... acolo vrem sa ajungem? Tu poate vrei, eu sigur nu. - "Nu, votul fiecăruia din membrii cetăţii trebuie să conteze şi să producă consecinţe..." - da, ai perfecta dreptate... dar votul sa fie despre problemele reale ale cetatii, nu despre porcarii inventate si sustinute pt ca "poate mai aduc ceva voturi". Ma Luleo, ia zi de referendumul ala cu 300 de parlamentari... ca nu te-am auzit zicand nimic despre el... si ala a trecut fara probleme... a avut si cvorum si majoritate... si tot nu este pus in practica... ala nu era "vointa cetatii"?

+8 (24 voturi)
Nicu_4
14.10.2018, 17:59:29

majoritate inseamna 50% +1 intotdeauna cum poti sa spui ca e voita poporului daca voteaza sub 50%+1 deci pragul de referendum trebuie saltat la acest nivel altfel nici un referendum nu va reprezenta ceea ce Constutytua prevede adica vointa poporului ,sau matematica a fost predata pt unii de femeia de serviciu cu toate ca probabil si cu aia invatau ceva mai multa decat cata matematica cunosc politicienii nostri

+7 (15 voturi)
Iulian Arion
14.10.2018, 18:02:22

"România nu dispune, precum Elveţia, de suficientă cultură politică pentru a se folosi de referendum ca de un mijloc normal de a legifera." Gresit! Romania dispune. Intelectualitatea parazita, care se hraneste din banii crimei organizate, propaga ideea ca poporul nu este educat. Cetatenii romani sunt si informati si educati. Toate actele comise sau omise sunt consecinte ale unor decizii deliberate.

-2 (12 voturi)
Iulian Arion
14.10.2018, 18:04:23

Dragnea a fost condamnat pentru activitati ilegale nu pentru ca a indemnat cetatenii sa mearga la vot. El sutine aceasta minciuna a condamnarii ca urmare a indemnului. Procurorii au administrat probe din care rezulta vinovatia. Jedecatorii stabilesc vinovatia.

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (34)