Fără Prejudecăţi – succesul celor trei reporteri cu sindrom Down din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisiunea „Fără Prejudecăţi“ este unică în România
Emisiunea „Fără Prejudecăţi“ este unică în România

Mi-am promis că am să scriu mai des aici, n-am reuşit, scuze ar fi destule... şi cred că ar fi şi degeaba. Aşadar nu vreau să pierd timpul făcând „mea pulpa“, deci trec direct la subiect. În ultima postare, vorbeam despre debutul proiectului jurnalistic „Fără Prejudecăţi“ la TVR Cluj.

Fără Prejudecăţi i-a adus în faţa publicului pe Raluca, Bogdan şi Mihai, primii reporteri de televiziune cu sindrom Down din România şi din Europa. Ei bine, Fără Prejudecăţi a debutat în 3 octombrie 2014 iar tinerii reporteri au demonstrat că SE POATE! Ediţie de ediţie am văzut progresul, interesul, motivaţia şi dorinţa lor de a duce emisiunea cât mai departe. Poveştile prezentate în emisiune le puteţi vedea pe pagina noastră.

ralucaraluca

Poveştile din spatele camerei, sunt adesea fabuloase şi nu le puteţi vedea (din păcate) dar promit că am să încerc să vi le spun eu aici. Am avut filmari grele, obositoare, seara târziu, în frig, în ploaie, în zăpadă. Emoţii mari adesea, dar şi bucuria reuşitei tinerilor noştri. Ecourile emisiunii au ajuns în Ungaria, Germania, Anglia Rusia sau Republica Moldova. Am primit adesea telefoane de felicitări şi încurajări pentru Raluca, Mihai şi Bogdan.

Decembrie, ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost un nou prilej de afirmare pentru emisiunea noastră. A fost momentul în care am fost prezenţi pe TVR 1 cu show-ul „Fii fără prejudecăţi!”, realizat în colaborare cu emisiunea „Se zice că”. Şi a fost momentul în care reporterii noştri au spus clar şi răspicat că îşi doresc să aibă legitimaţii de jurnalişti. Astăzi, le poartă cu mândrie la gât, la fiecare filmare. Am făcut şi emisiuni în deplasare. Spre exemplu, una dintre cele mai frumoase emisiuni a fost transmisă în direct de la Baia Mare, din intreprinderea socială a prietenilor de la ASSOC. În timp ce vorbeam cu fondatorii serviciilor de acolo, în jurul nostru beneficiarii erau la serviciu, munceau în fabrica de ambalaje arătând tuturor dorinţa lor de a face lucruri deosebit de utile pentru societate, societate care de multe ori îi da la o parte şi îşi refuză şansa de a-i cunoaşte. Am mers şi la Cighid, un lagăr de exterminare pentru persoanele cu dizabilităţi înainte de 1989, astăzi un complex de servicii care vorbeşte despre faptul că după o tragedie de proporţii, viaţa merge înainte. Trebuie menţionat că deşi cartierul nostru general este în Cluj, ne-am propus să vă prezentăm iniţiative şi servicii din alte zone mai mult sau mai puţin învecinate. 

b

Se întâmplă lucruri extraordinare în foarte multe locuri în care instituţiile media nu au mare acoperire dar pe care noi vrem să le aducem la lumină în semn de respect şi apreciere pentru munca enormă pe care astfel de oameni sau instituţii o depun acolo. Mai ştim şi că la Brăila, un grup de prieteni ai emisiunii noastre, motivaţi de iniţiativa Fără Prejudecăţi, pun la cale acolo înfiinţarea unui centru terapeutic pentru copii cu sindrom Down. Când ne-au împărtăşit acest gând, pentru noi a fost un alt moment în care am înţeles că e bine ce facem.

Am trait cu toţii emoţia extraordinară a primului duplex live făcut de Mihai. 10, 9, 8.....eşti! a strigat regia şi Mihai a început în forţă – „Bună ziua doamnelor şi domnilor….” şi a dus intervenţia până la capăt cu o naturaleţe fantastică.

Şi mai am o poveste pe care vreau să v-o împărtăşesc azi, aici. Avem în spate o echipă extraordinară care crede cu tărie în acest proiect. Cameramanii, sunetiştii, editorii video, oamenii din regia de emisie, producătorii, toţi trag la căruţa asta. Le-am mulţumit de câte ori am avut ocazia însă ar mai fi un lucru pe care nu l-am spus încă, dar profit acum de ocazie. Ca moderator al emisiunii am de fiecare dată un sentiment dual vizavi de ei. Pe de o parte simt un stres enorm înainte de fiecare „live” legat de faptul că orice greşeală pe care aş face-o sau prostie pe care aş spune-o va compromite munca lor iar pe de altă parte, în acelaşi timp, simt o mare siguranţă pe care tot ei mi-o dau, siguranţa că mă pot lăsa pe mâna lor şi că o să fie bine.

Exact cu aceste sentimente duale – stres şi în acelaşi timp multă încredere – vă aştept şi astăzi de la ora 17:00 pe TVR Cluj şi pe TVR+ la o nouă ediţie Fără Prejudecăţi. Iar dacă invitaţia e cumva „prea din scurt”, nu-i bai, ne puteţi revedea în fiecare marţi, tot de la ora 17:00 pe TVR3.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite