Febră, tuse, nas înfundat? Nu te duce la şcoală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii face apel la părinţi să nu-i trimită lla şcoală pe copiii cu febră sau nas înfundat
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii face apel la părinţi să nu-i trimită lla şcoală pe copiii cu febră sau nas înfundat

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut apel la părinţi ca, atunci când observă la copii semne de infecţie respiratorie precum febra, tusea uscată, durerile de cap, de gât sau musculare, să nu-i trimită la şcoală. Medicii de familie susţin acest punct de vedere, în timp ce părinţii înţeleg şi nu prea.

„Pentru ca şcolile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei şi la menţinerea în şcoli a unui mediu sigur pentru copii, părinţi, profesori şi întreaga comunitate. Înainte să duci copilul la şcoală, fii atent la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului şi a mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât şi diareea. Dacă observi chiar şi o parte dintre aceste simptome la copilul tău, îţi recomandăm să îl ţii acasă şi să iei legătura cu medicul de familie cât mai repede”, sună apelul Ministerului Sănătăţii, postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Cum au reacţionat părinţii

În timp ce unii părinţi au fost de părere că este de bun-simţ să nu-ţi trimiţi copilul bolnav la şcoală, alţii s-au revoltat, susţinând că Ministerul Sănătăţii nu ştie decât să stabilească sarcini pentru alţii. „Să fim serioşi! Ne lipseşte onestitatea! Părinţii trimit la şcoală copii cu gripă, de ce nu ar trimite cu COVID?”, constată Ionica Nistor. 

„Pentru ca şcolile să rămână deschise, Ministerul Sănătăţii vine cu sfaturi şi recomandări, dar ce altceva mai face? Pe la alţii, chiar de la începutul pandemiei, a pus la dispoziţia tuturor şcolilor personal sanitar care să verifice starea copiilor, personalului şi aşa s-au putut menţine şcolile deschise continuu începând din septembrie 2020. Poate Ministerul Sănătăţii mai priveşte şi lucrurile bune din grădina altora şi mai pune şi osul la treabă. Efortul de a menţine şcolile deschise trebuie să intre în principal în răspunderea Ministerului Sănătăţii”, consideră Constantin Oprea.

„Păi dacă stai cu geamul deschis 10 minute la fiecare oră, la -3 grade, logic să curgă nasul, chiar şi la adulţi, dar la copiii mai sensibili! E iarnă, dvs. nu vă curge nasul?”, întreabă Cătălina Chiriac.

„Pentru copiii care suferă de rinită alergică, ce reguli sunt? O să îi testaţi zi de zi? Vine primăvara şi vor avea de suferit! Sper că v-aţi gândit şi la ei! Am dus de la începutul anului adeverinţă cu boala copilului… mi s-a spus dacă are simptome se va face test! Eu copilul mi-l cunosc, din păcate, ceea ce spun medicii alergologi pentru ei nu contează!”, este postarea Cameliei Stamate.  

„Obiectivul numărul 1 e să prevenim transmiterea“

Medicii atrag atenţia că este foarte important ca părinţii să fie reţinuţi în a aduce copiii cu simptomatologie minimă respiratorie la şcoală. „Chiar dacă le curge nasul! Poate să fie, într-adevăr, o rinoree dată de o rinită alergică, dar în acest moment, obiectivul numărul 1 este să prevenim transmiterea în comunitate a virusului SARS-CoV-2. Şi atunci sfatul este ca aceşti copii cu semne minime de ordin respirator să nu fie duşi la şcoală, dar să se ia legătura atât cu şcoala, cât şi cu medicul de familie”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei. 

Dacă medicul de familie cunoaşte terenul alergic şi vorbim despre un copil care are simptomatologie alergică recurentă, în acel moment, medicul de familie poate să decidă dacă la acel copil avem un episod de rinită alergică sau vorbim de o infecţie a căilor respiratorii superioare. În urma unui consult, fireşte!”, mai spune medicul de familie. 

În cazul în care copilul nu este cunoscut cu un astfel de teren alergic, adaugă medicul, şi debutul acestor simptome mimează sau pot fi şi în cadrul unor infecţii acute de căi respiratorii banale, cu atât mai mult nu trebuie dus copilul în colectivitate. „Pentru că una dintre principalele probleme pe care le vom avea acum este să păstrăm această colectivitate intactă şi în afara oricărui pericol. Or, în momentul în care vom avea 10-15 copii cu simptomatologie, în acel moment chiar dacă nu avem un context epidemiologic, vom ajunge într-o spirală destul de în neregulă, în care cursurile vor fi transferate în online. Or, pentru a păstra şansa colectivităţii de a desfăşura cursuri faţă în faţă este bine ca şi în cazul unei infecţii respiratorii banale să ţinem copilul acasă, pentru a nu permite propagarea în colectivitate”, conchide medicul. 

Judeţul Cluj, locul 1 la infectări

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, luni, la 763.294 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.331 de noi îmbolnăviri din doar 5.945 de teste efectuate. În acelaşi timp, sunt 79 de decese în ultimele 24 de ore. La Terapie intensivă sunt internaţi 941 de pacienţi. 

Clujul se plasează pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus, cu 225 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Totalul persoanelor infectate ajunge în acest judeţ la 37.789. Bucureştiul se află pe locul al doilea, cu 224 de noi infectări, numărul total de cazuri ajungând la 123.653. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite