Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie cere adoptarea măsurilor de protecţie a medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii sunt cei mai expuşi dintre toate categoriile profesionale în lupta cu noul coronavirus
Medicii sunt cei mai expuşi dintre toate categoriile profesionale în lupta cu noul coronavirus

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că  va da în judecata CNAS şi pe toţi funcţionarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecţia eficientă a medicilor şi personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul ţării şi prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienţilor cât şi al medicilor şi personalului medical.

Federaţia cere ca medicii să poată consulta pacienţii de la distanţă pentru a proteja medicii şi a limita epidemia.

Iată comunicatul:

„Lăsaţi-ne să ne îngrijim pacienţii în siguranţă!

Modificaţi urgent pachetele de servicii şi Contractul-cadru!

 Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor Familie solicită ferm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale şi a Contractului- cadru astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgenţă în mod real şi legal, conform contractului de servicii medicale încheiat cu casele de asigurări, triaj şi consultaţii la distanţă - prin telefon şi alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio şi video - pentru toţi pacienţii care nu necesită consultaţii faţă în faţă. Aceeaşi solicitare a fost transmisă şi acceptată de Ministerul Sănătăţii şi comunicată CNAS în data de 17 martie, în urmă cu patru zile. Proiectul de modificare a HG 140/2018 anunţat public pentru 20 martie de purtătorul de cuvânt CNAS nu a fost afişat până în prezent. Medicii de familie sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă şi îşi consultă pacienţii. 

Fiecare pacient consultat faţă în faţă în cabinet în aceste zile şi în săptămânile următoare, pentru orice problemă de sănătate, indiferent cât de minoră - din sfera respiratorie sau din orice altă sferă - poate fi un pacient infectat cu noul coronavirus şi încă fără simptome. O simplă diaree sau durere abdominală poate fi un simptom atipic al COVID-19. Pierderea bruscă a mirosului sau gustului pare de asemenea, după ultimele date disponibile şi încă studiate de colegii francezi şi nemţi, să indice infecţia cu noul coronavirus. Tânăra mamă singură, aflată la primul copil şi care nu ştie cum să prepare supa bebeluşului, poate fi purtătoare fără simptome a virusului. Aceşti pacienţi fără probleme respiratorii, prezenţi în cabinet deşi pot fi consultaţi şi la distanţă în siguranţă, conform experienţei fiecărui medic de

familie în parte, pot infecta fără să ştie medicul de familie, asistenta medicală şi restul personalului

cabinetului. 

Care la rândul lor, în perioada în care sunt lipsiţi de simptome specifice, pot infecta apoi un mare

număr dintre toţi ceilalţi pacienţi consultaţi faţă în faţă în cabinet. Mulţi dintre ei vârstnici, deja suferinzi în

urma unor boli cronice, deci extrem de vulnerabili. Activitatea de prevenţie, fie că ne referim la vaccinare sau la îngrijirile acordate mamei şi copilul, celelalte boli şi probleme de sănătate minore sau majore, urgente sau mai puţin urgente, care reprezintă activitatea asistenţei medicale primare, a cabinetelor de medicină de familie, nu dispar pe perioada pandemiei COVID-19. În Anglia, Franţa, Germania, Austria, Norvegia şi alte ţări care şi-au modificat sau îşi modifică rapid procedurile în contextul pandemiei COVID-19 medicii de familie sunt în cabinete dar consultă cei mai mulţi pacienţi la distanţă, prin telefon şi alte instrumente digitale. În unele cazuri medicii continuă şi peste programul de la cabinet aceste consultaţii la distanţă, de la domiciliul medicului. Tehnologia permite aceste lucruri în anul 2020”, anunţă federaţia.

Medicii cer să se poată efectua consultaţii la distanţă.

”Doar pacienţii care în urma triajului telefonic trebuie neapărat consultaţi în cabinet sunt chemaţi în

cabinet. Iar în unele dintre aceste ţări încep să apară ”centre pentru febră”, unde sunt direcţionaţi telefonic

pacienţii care au febră şi unde lucrează personal medical echipat corespunzător şi complet pentru a evita

contaminarea. Nu înţelegem de ce nu suntem lăsaţi de CNAS să facem consultaţii la distanţă în

cadrul pachetelor de servicii medicale decontate cabinetelor de casele de asigurări. De asemenea pentru a

putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau

înmâna unui aparţinător, în funcţie de situaţia fiecărui pacient în parte. Prevederile contractuale actuale pot fi

interpretate diferit de funcţionarii caselor de asigurări sau ai Curţii de Conturi în anii ce vor urma pandemiei. Putem consulta în cabinet, faţă în faţă, doar pacienţii care au nevoie absolută de o astfel de consultaţie

clasică, în cabinet sau la domiciliu, în această perioadă excepţională a pandemiei COVID-19 şi a stării de

urgenţă decretate de Preşedintele României. 

 În China şi în Italia ştim deja că mai mulţi medici au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus. În Italia

printre confraţii noştri jertfiţi pe altarul grijii pentru semeni se numără preşedintele asociaţiei medicilor de

familie, dr. Roberto Stella, şi fostul secretar al federaţiei medicilor de familie, dr. Marcello Natali. În total 9

medici de familie italieni şi 6 medici de alte specialităţi au decedat până în prezent, răpuşi de noul

coronavirus*. Suntem conştienţi, mai mult decât orice birocrat, că infectarea, boala, chiar moartea fac parte din riscurile meseriei de medic. Însă ele trebuie obligatoriu prevenite, mai ales când riscul poate fi anticipat. Acum anticipăm acest risc şi solicităm adoptarea imediată a măsurilor de prevenire a deceselor evitabile.

Decizia stă în câteva pixuri. În situaţia în care va exista un singur medic de familie care va deceda în urma infectării în cabinet cu noul coronavirus, în urma consultaţiei faţă în faţă acordată unui pacient care ar fi putut fi consultat la distanţă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie va da în judecata CNAS şi pe toţi funcţionarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecţia eficientă a medicilor şi personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul ţării şi prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienţilor cât şi al medicilor şi personalului medical”, a comunicat federaţia. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite